Kétkeréken Horvátországban

Kétkeréken Horvátországban

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc - Támogatott tartalom
2022/06/08
Déli szomszédunk régiói különböző kerékpáros élményeket tartogatnak számunkra – legyen szó akár országúti- vagy terepkerékpározásról – melyekkel érdemes tervezni, ha bringás kikapcsolódásra indulnál.

Népszerű Horvát kerékpáros útvonalak

gazdag természeti és kulturális-történelmi látnivalókban, melyek felfedezésére akár kerékpárral is indulhatunk – mind országúti-, gravel- vagy épp terepkerékpárral. Lévén a legtöbb, az országba látogató ember számára a tengerpart a fő célpont, a tengerpart menti, illetve hajókkal szigetről szigetre húzódó útvonalak igen népszerűek, de a víztől kicsit távolabb merészkedve, a szárazföld belseje fele is találunk izgalmas, látványos kerékpározási lehetőségeket.

Kétkeréken Horvátországban-1
Brsec-Moscenicka-Draga
Kétkeréken Horvátországban-1
Forrás: Ivan Sardi - croatia.hr

Országúton

Természetes, ha a tengerparttal, sőt, a horvát partvidékre oly jellemző sziget-csoportokkal kezdünk. A nagyobb szigeteken kifogástalan minőségű aszfaltozott utakon gurulhatunk, melyek közül mi magunk is sok éven át célba vettük tavasszal Brač szigetét – a kerékpározáshoz kiváló időjárás van egész évben, hiszen például már márciusban is 20 °C fok körüli hőmérsékletben tekerhetünk. Legmagasabb pontjáról, a Vidova Gora tetejéről csodálatos panoráma tárul elénk. Tavasszal igazából forgalommentes, maximum a helyiekkel találkozni, akik nagyon előzékenyek a kerékpárosokkal.

A szigetekről a partra lépve is nagyszerű kerékpáros túrák várnak minket. Ha nem akarunk sokat foglalkozni a tervezéssel, válasszunk olyan tematikus útvonalat, mint például az országúti- vagy trekking kerékpárral könnyedén teljesíthető „Mediterrán” EuroVelo útvonal (EV8) – a spanyol Cádizból indulva Izmirig (Törökország) tart, útközben összesen 1116 kilométeren érintve Horvátországot. Az EV8 nagy részben a Földközi-tenger partvidékét követve csodálatos természeti látványosságokat, számos, az UNESCO világörökség részét képező helyszínt érint, így garantált a nagyszerű élmény!

Az EV8 Horvát szakaszának van további 8 alternatívája, mind a szigeteken, mint pl. Cres vagy Rab, mind a szárazföldön Sibenik, Split vagy Zadar környékén is. Fedezd fel azokat is.

8 további alternatív útvonal

Isztria

Ha a tengerhez közel akarunk maradni, Isztria kiváló célpont, hiszen a félsziget is bővelkedik kerékpáros útvonalakban – mi mindegyiket imádjuk. Így például a „Kelet-Isztria ősi városai” kört, melynek közel 90 km hosszú, kiváló minőségű aszfaltozott utjain a történelmi városkákat fedezhetjük fel, miközben sportos teljesítményt is igényel az 1500 méternyi szintje révén. Egy mediterrán hangulatú tekerésből nem maradhat ki a jóízű étkezés, a kiváló kávé, vagy az olajfák illata... ezért kedvencünk a Vižinadatól induló „Finom ízek és kalandok” útvonal is, melynek jelzéseit követve egy agroturizmusban, bor- és olívaolaj-termelő területekben gazdag helyeken haladunk át, miközben számos kulturális és történelmi helyszínt is érintünk, hogy változatos legyen a kerékpározásunk.

Kétkeréken Horvátországban-8
Parenzana
Kétkeréken Horvátországban-8
Forrás: Aleksandar Gospic - croatia.hr

Mura és a Dráva vidéke

A szárazföld belsejébe tekintve, a mezőgazdaságra és kultúrára is erős behatással rendelkező Mura és Dráva folyók környékét fedezhetjük fel kerékpárutakon – több napos tekerésekkel haladhatunk végig a két folyó forrásától a torkolatig. A Mura horvátországi szakasza 67, míg a Dráva 305 km hosszú, és mindkettőt egy-egy kerékpárút követi Muraközön át. A Dráva kerékpárút pedig tovább vezet a Drávamentén és Szlavónián át egészen a torkolatig, ahol csatlakozik a Duna-menti kerékpárúthoz Erduton, Daljon, Vukováron és Šarengradon át egészen Ilokig.

Terepen - horvát mtb és gravel utak

Horvátország azon bringások számára is számos lehetőség nyújt, akik maguk mögött hagynák a szilárd útburkolatot. Erőnlétünknek és elvárásainknak megfelelően könnyebb és technikásabb terepbringás útvonalakból válogathatunk.

A könnyű lehetőségek egyike a gravel kerékpárral is kényelmesen teljesíthető „Parenzana” 78 kilométeres útvonala, mely Olaszországból indul és az Isztriai-félszigeten ér véget, a Trieszt-Poreč (olaszul Parenzo) vasútvonal valaha volt nyomvonalát követve. Az utat csodálatos tengerre nyíló kilátás és Isztria gyönyörű középkori erődített kisvárosai övezik. 

Ha még több kalandra vágyunk, irány a Dinári-karszthegység, és azon belül is a Velebit. Itt egy sor látványosság található, mint például a Hajdučki és Rožanski kukovi sziklák karsztalakzatai, vagy épp a Lukina jama-barlang, melyek mountain bike- és gravel kerékpárral is megközelíthetők. De a Zadari Régió is számos egyéb különleges karszt-formációt tartogat a kerékpárosok számára: a Zrmanja, a Krupa és a Krnjeza-folyók és kanyonjaik lélegzetelállító látványban részesítik az erre bringázót – ráadásul ezen három látványosságot egy közepes hosszúságú körtúrával egyben felfedezhetjük! 

Ha pedig jobb erőnlétben vagyunk, ne hagyjuk ki a „Mester utat” (Majstorska cesta), mely 1832-ben épült, összekötve a hegyen keresztül Horvátország szárazföldi részét Dalmáciával, miközben érintjük a Dél-Velebit meseszép karsztjelenségeit, mint a Tull oszlopait (Tulove grede) és feledhetetlen panorámában lesz részünk. Napjainkra „történelmi út” státuszt élvez, és az ország kulturális javainak részét képezi – mtb vagy gravel kerékpárral is teljesíthető.

Közkedveltek még a nemzeti parkok és természeti parkok vezetett-, illetve önálló kerékpártúrái is, melyeket a kerékpáros turizmusra szakosodott ügynökségek nyújtanak – ezen túrák között mind a szilárd burkolaton, mind a terepen haladó útvonalak megtalálhatók.

Kétkeréken Horvátországban-7
Zrnovnica
Kétkeréken Horvátországban-7
Forrás: Ivan Sardi - croatia.hr

Mielőtt nekiindulsz - szerkesztőségi tippek

Tervezés és útnak indulás előtt, íme néhány hasznos információ, melyeket tapasztalataink alapján gyűjtöttünk össze, hogy megosszuk veletek. 

Aki országúti kerékpározna, az bátran tervezzen a mellékutakkal is, mivel Horvátországban a szilárd burkolatú utak túlnyomó része kiváló minőségű. Sőt, érdemes a forgalmasabb utakat kerülni, mint például a part menti út, és inkább keressük a mellékutakat, illetve a kerékpárutakat. 

A terepkerékpáros hegyi útvonalak túlnyomó része sziklás, köves dózerutak, melyek igénylik a ballonosabb és defektállóbb gumiköpenyeket. Nem elhanyagolandó tény az sem, hogy a hegyekben nehézkes ivóvizet találni, így túráinkra ajánlott kellően feltankolva elindulni. Ráadásul sok hegyi útvonalon minimális csak az árnyékos rész, így ezzel külön számoljunk indulás előtt.

Érdemes a horvátországi tömegközlekedési eszközökkel is számolni túráink megtervezése során, hiszen több vonaton, kompon, hajón és még a buszokon is lehetőség van kerékpár szállítására. Természetesen, nem mindenhol elérhető ez, érdeklődjetek a szolgáltatónál a szállítási lehetőségekről.

Mindezek mellett a nagyobb városokat is könnyedén felfedezhetjük kétkeréken, hiszen közösségi bérkerékpár-rendszert találunk számos helyen – Zágráb, Samobor, Velika Gorica, Ivanić-Grad, Sisak, Slavonski Brod, Vukovar, Karlovac, Gospić, Brinje, Poreč, Zadar, Šibenik, Makarska és Metković városokban ülhetünk át az autóból kerékpárra.

És még valami! A sisak használata 16 év felett nem kötelező, csak ajánlott, míg ezen kor alatt kötelező! A túráinkra érdemes térképet vagy navigációs eszközt vinni, bár természetesen az útvonalak jelöltek.

Ha szeretsz kerékpározni, ha szeretsz felfedezni, akkor téged is vár Horvátország, ahol mindezeket egyszerre is megteheted!

Ízelítőül egy könnyű parti panorámakört ajánlunk Opatijából indulva.

Bringás panorámakör Opatija

A cikk a Horvát Idegenforgalmi Közösség együttműködésében jött létre.

Várnak a hegyek Horvátországban-11

Várnak a hegyek Horvátországban-11