Adriai panorámakör

Adriai panorámakör

Kakuk András
Kakuk András
Az Adriai panorámakör hossza 24 Km. Az útvonal szintemelkedése 265 m, szintideje 2 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Horvátország területén található.
Hirdetés

Könnyű adriai kerékpározás

Isztria kellemes dombjai kiváló kerékpárút hálózatot rejtenek, de aki igazi kihívásokat és lenyűgöző adriai panorámára vágyik az válassza az Učka Természetvédelmi Területen kijelölt 9 útvonalat. Különálló bringautat itt nem találunk, az aszfaltos részeken osztoznunk kell az autósokkal. Tapasztalatom szerint - bár nagy a forgalom - a helyiek hozzá vannak szokva a turistákhoz és kellő odafigyeléssel közlekednek.  A 9 út közül 2 végig aszfaltos, a többi a gravel bringások számára jelent élvezetet. Aki Opatija környékén kerülni szeretné a szintet, az kizárólag a parti úton tud kerekezni. Az összes többi útvonal a hegyi menők terepe. Persze megteheted azt is, amit én, hogy elegendő szint megtétele és Mošćenice elérése után visszagurulsz a kiindulópontra.

Opatijai kezdés

Az én szállásom a Hotel Istra volt, innen béreltem egy jó állapotú, belépő szintű MTB-ot. A kerékpár kiváló választás, ha a sóderes utakat is be szeretnénk járni. A Hoteltől Lovran irányába kell indulni a 8-as jelzésű kerékpárúton, ahol a parton haladunk egészen Mošćenička Draga-ig. Nem érdemes sietni, élvezzük inkább a villákkal, kikötőkkel és strandokkal tarkított parti utat.

Adriai panorámakör-3
Hotel Istra
Adriai panorámakör-3
Forrás: Liburnia Hotels

Mošćenička Draga

Az első állomás, ahol kifejezetten figyelnünk kell, az a gyönyörű fekvésű halászfalu. A körforgalomban megtaláljuk a kerékpárút jelzést, de mivel túl sok a leágazás, könnyű eltévedni. A mi utunk a hegyre vezet, de nem keseredjünk el, ha betévedünk a faluba, ugyanis az autóforgalom elől elzárt kis turista falu megéri a látogatást.

Adriai panorámakör-1
Mošćenička Draga
Adriai panorámakör-1
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Mošćenice a hegyen

Ha megtaláltuk a hegyre vezető utat, akkor hamar meglátjuk könnyű túránk végállomását Mošćenice faluját, ahogy a szirten uralja az alatta elterülő környéket. Ha beértünk a faluba, nézzük meg a templomot, igyunk egy kicsit mielőtt ugyanezen az úton - most már könnyebben és gyorsabban - visszaereszkedünk az Adria partjára.

Adriai panorámakör-4
Moscenice
Adriai panorámakör-4
Forrás: Thaler Tamás
Hirdetés
Hirdetés