Kerékpáros fejlesztések Csopakon Hír

Turizmus.com
2011/03/28
Csopak is csatlakozik a Balaton körüli kerékpáros turizmushoz
Hirdetés

Kerékpáros pihenő, játszótér és madárles is épül uniós támogatás segítségével Csopakon, bekapcsolva ezzel a települést a Balaton körüli kerékpáros turizmusba. Csopak Község Önkormányzata több mint 93 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Közép-dunántúli Operatív Program „A balatoni térség turisztikai vonzerejének növelése” pályázat keretében a ”A kerékpárosbarát település” című projekt megvalósítására.
A közel 110 millió forintos beruházás nyitórendezvényét március 25-én délelőtt tartották az épülő kerékpáros pihenőhelynél Csopakon.
A fejlesztéssel az önkormányzat célja, hogy Csopakon az egyre növekvő számú kerékpáros ne csak áthaladjon, hanem maradjon is, és lehetőleg minél több embernek az elsődleges utazási célja a Balaton-parti község legyen. Ennek elérésére a kerékpárút szakasza mellé egy olyan komplex kínálatot kívánunk kialakítani, amely a helyi, meglévő vonzerőket is magába foglalja, illetve plusz szolgáltatásokat is nyújt, maradásra bírva az ide látogató turistákat – mondta ünnepi beszédében Csopak polgármestere. Ambrus Tibor hangsúlyozta, hogy a turisztikai beruházás segítségével a településen önálló kerékpárút épül, amely hozzájárul a biztonságos közlekedéshez, a kerékpáros balesetek számának csökkentéséhez, és az egészséges életmód kialakításához is.

A kerékpárút mellett, a volt Orient Express helyén egy kerékpáros pihenőt létesítenek ivókúttal, kerékpártárolókkal, 11 parkolóhellyel, információs pontokkal, tájékoztató táblákkal, valamint kialakítanak egy tanösvényt, és felépül egy madárles, illetve „csillagvárta” is, amelyeknek köszönhetően a turisták bepillantást nyerhetnek a balatoni nádas élővilágába. Ezen kívül játszótér is helyet kap majd a Sport utca végén található parkban, amely családoknak is kiváló kikapcsolódást fog jelenteni. A község a közeljövőben tovább szeretné növelni turisztikai vonzerejét, így több fejlesztést is terveznek, többek között egy kerékpáros kemping kialakítását, amely remélhetőleg hamarosan meg is valósul – fogalmazott a polgármester.

A Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója a nyitórendezvényen elmondta, Csopak község nagyon jól gazdálkodik azon lehetőségeivel, melyek adottságként jelen vannak számára, és ezekhez olyan fejlesztési célokat fogalmaz meg, amelyek a települést európai színvonalú, vonzó turisztikai célponttá teszik. Temesvári Balázs hangsúlyozta; jelen beruházás keretében nemcsak infrastruktúrafejlesztés történik, tehát nem csupán a biztonságos közlekedést elősegítő kerékpárút épül, hanem a projekt egyedi vonzerővel rendelkező turisztikai elemeket is felsorakoztat - mint például az ökoturisztikai park -, amelyek eddig hiányoztak a kerékpáros turizmus számára nyújtott szolgáltatásokból. A KDRFÜ ügyvezető igazgatója beszédében elmondta reméli, hogy a jövőben a helyi adottságokat, lehetőségeket nemcsak az önkormányzat, hanem a vállalkozások is észreveszik, és olyan újfajta szolgáltatásokat hoznak majd létre, amelyek az aktív turizmus élénkítéséhez hozzájárulnak.
Hirdetés