2024-ben újdonságokkal indul a KÉSZ Group Balatonfondo kerékpárverseny

2024-ben újdonságokkal indul a KÉSZ Group Balatonfondo kerékpárverseny

Bognár Tamás
Bognár Tamás - Támogatott tartalom
2024/05/21
Idén újra megrendezik a Balatonfondo granfondot, és a Balaton ad helyet a gravel országos bajnokságnak is!

A tömegsport támogatása, és fejlesztése nagyon lényeges, a környező országokban pedig számtalan példát látunk arra, hogy több ezres vagy akár tízezres indulószámok legyenek egy-egy granfondon. Ezek az országútis események a mezőny elejének versenyek, a többségnek pedig túrák, és a nagy bolyokban mindenki megtalálja a tudásának és erőnlétének megfelelő pozíciót. Egészen 2023-ig nem volt ilyenre példa hazánkban, idén viszont újra lesz Balatonfondo, és kiegészül egy gravel országos bajnoksággal is!

Országútis jamboree

2024-ben újdonságokkal indul a KÉSZ Group Balatonfondo kerékpárverseny-8
2024-ben újdonságokkal indul a KÉSZ Group Balatonfondo kerékpárverseny-8


A tavalyi sikeren felbuzdulva idén is megrendezésre kerül az ország egyik legnépszerűbb kerékpárversenye, a Balatonfondo, ezúttal a KÉSZ Csoport részvételével, mint névadó szponzor. A 2024-es rendezvény számos újdonsággal várja a kerékpározás szerelmeseit, így például az útvonal is kibővül. A Balaton-felvidéki látvány, az autómentes, nyugodt környezetben való kerékpározás élménye nemcsak a sport hazai rajongóit, hanem a külföldi biciklistákat is vonzza, így a verseny hozzájárul az országimázs építéséhez és a balatoni idegenforgalmi szezont is meghosszabbítja.

2024-ben újdonságokkal indul a KÉSZ Group Balatonfondo kerékpárverseny-1
2024-ben újdonságokkal indul a KÉSZ Group Balatonfondo kerékpárverseny-1
Forrás: Vanik Zoltán
2024-ben újdonságokkal indul a KÉSZ Group Balatonfondo kerékpárverseny-1

Mi is az a Balatonfondo?

A Gran Fondo-k, azaz 100-120 km fölötti távokon, lezárt közutakon megrendezett kerékpáros események világszerte tömegeket mozgatnak meg. Van olyan verseny Olaszországban, amelyen évről-évre 12.000 kerékpáros vesz rész. Magyarországon ilyen eseményt 2023-ig nem rendeztek, ám tavaly, a Giro’d Italia 2022-es „Nagy Rajt” sikerén felbuzdulva első alkalommal lebonyolításra került a Balatonfondo kerékpárverseny. A két, eltérő hosszúságú távon megrendezett eseményen már az első évben 1.300 induló vett részt. A verseny sikeressége többek között annak is köszönhető, hogy a Balaton-felvidék páratlan természeti látványt nyújt a versenyzőknek, ráadásul hazánkban egyedülálló módon, a közutakon kijelölt pálya végig lezárásra kerül, valamint a rendőrség által biztosított.

2024-ben újdonságokkal indul a KÉSZ Group Balatonfondo kerékpárverseny-6
2024-ben újdonságokkal indul a KÉSZ Group Balatonfondo kerékpárverseny-6

A Balatonfondo idei újdonságai

Az első év sikere nem csak a kerékpárosok, hanem a hazai építőiparban kiemelkedő szereppel bíró KÉSZ Csoport figyelmét is felkeltették. Olyannyira, hogy a két szervezet hároméves névadó szponzori megállapodást kötött, így 2024-től kezdődően a rendezvény új neve: KÉSZ Group Balatonfondo.
A KÉSZ Csoport több, mint 40 éves múlttal, valamint Magyarország egyik legszélesebb portfóliójával, rendelkező építőipari fókuszú vállalatcsoportja. A társasággal való hosszútávú együttműködés 2024. május 17-i sajtótájékoztatón történő hivatalos bejelentésével egyidejűleg megnyílt a 2024-es verseny nevezési felülete is. A kiszámíthatóság, a színvonalas rendezés, valamint a Balaton-felvidéki tájegység együtt teszi lehetővé, hogy a hazai résztvevők mellett egyre jelentősebb számú külföldi indulót is vendégül láthassanak a szervezők, ezzel is hozzájárulva az országimázs építéséhez. Nem utolsó sorban a rendezvény a balatoni idegenforgalmi szezon meghosszabbítását is elősegíti.

A Balatonfondo útvonala

Az útvonal tekintetében két újdonsággal szolgálnak a szervezők. Egyrészről a verseny idén új helyszínről, a balatonfüredi Vitorlás térről rajtol majd 2024. szeptember 14- én, továbbá az idei útvonal érinti a környék ékkövét, Tihanyt is. 
A két táv, azaz a 140 kilométeres Cervelo Maraton, mint hosszú-, valamint a 74 kilométeres rövidtáv az alkalmi kerékpárosoktól a profi versenyzőkig minden érdeklődő számára biztosítják a felkészültségéhez és erőnlétéhez leginkább megfelelő kihívást, továbbá azt, hogy az év többi napján nem megvalósítható autómentes, nyugodt környezetben kerékpározhasson. 

2024-ben újdonságokkal indul a KÉSZ Group Balatonfondo kerékpárverseny-10
2024-ben újdonságokkal indul a KÉSZ Group Balatonfondo kerékpárverseny-10

Gravel OB


A szeptember 14-15-i hétvége igazi kerékpáros ünnep lesz a Balaton-felvidéken. A KÉSZ Group Balatonfondot követő napon szintén Balatonfüredről indul a javarészt burkolat nélküli, murvás utakon vezetett első hazai gravel országos bajnokság. Ezzel hazánk csatlakozik a főleg Észak-Amerikában és Nyugat-Európában folyamatosan fejlődő kerékpáros szakág versenyrendszeréhez.

A balatoni bringás hétvége nyitó programja, szeptember 13.-án a Kab-hegyi csúcstámadással kezdődik. Az ingyenes futamon, a kerékpárosok Nagyvázsonyból tekernek fel a Kab-hegy csúcsára, felhívva ezzel a figyelmet arra, hogy a Balaton partjáról jelen pillanatban sajnos csak a kerékpározás alól elzárt 77-es úton közelíthető meg ez az ikonikus emelkedő.

2024-ben újdonságokkal indul a KÉSZ Group Balatonfondo kerékpárverseny-3
2024-ben újdonságokkal indul a KÉSZ Group Balatonfondo kerékpárverseny-3

Valter Attila

Az esemény ambassadora a regnáló magyar bajnok Valter Attila, aki reményeink szerint nem csak az előzetes kommunikációban lesz látható, amennyiben versenyprogramja ezt majd megengedi, idén is díszvendégként üdvözli a Fondo résztvevőit a helyszínen. A részletekkel a későbbiekben jelentkezünk!