Újra Balaton Bike Derby

Újra Balaton Bike Derby

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2022/03/17
2021 év egyik legnagyobb meglepetés rendezvénye volt, a már szinte unalomig ismert Balatont és annak megkerülését új formába öntő Balaton Bike Derby, mely idén új időpontban, augusztus végén kerül megrendezésre!
Hirdetés

A sportos túrabringázás hazai fanatikusai által alkotott Bikepacking Hungary csapata már korábban is szervezett kerékpáros offroad kalandtúrát, igaz azt a műfaj elvetemültjeinek – a Hungarian Divide keretében 1400 km-es távon 24 000 m szint várja technikás terepeken a kerékpárosokat. Emellett viszont szerettek volna valami olyan túrát is, ami könnyű/közepesen technikás terep és kisforgalmi utak kombinációján halad, valamint a letekerendő távolság és szintemelkedés mértékéből eredően viszonylag sokak számára teljesíthetővé válik, miközben megmarad a kihívás része is. Mindezt hol máshol, mint a magyar tenger körül. 

Ám nem a legtöbb ember által használt és ismert sablont követve, hanem hosszú évek munkájával összerakott élvezetes, látványos útvonalon, mely nagyobb részt zseniális erdei utakon, kisebb részt kisforgalmú aszfaltozott utakon halad, miközben számos csodaszép panorámát nyújtó helyeket, végeláthatatlan szőlőültetvényeket, eldugott és hangulatos falvakat érint, a zsúfolt tóparti szakaszokat mellőzve.

Tulajdonképpen újraalkották a Balaton körüli örömbringázás fogalmát ezzel a több mint 370 kilométeres (és kb 3800 m szintet tartalmazó) körrel – ez a Balaton Bike Derby.
Újra Balaton Bike Derby-6
Szőlők és panoráma, csak a fröccs hiányzik a kézből
Újra Balaton Bike Derby-6
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Nekünk már megvolt...

Tavaly, az első Balaton Bike Derby rajtjánál mi is ott voltunk, és hatalmas élménnyel gazdagodva le is tekertük a kört. Az ott szerzett tapasztalataink alapján bátran kijelenthetjük, hogy teljesítéshez a legideálisabb társ egy felmálházható gravel kerékpár. Persze abszolválható akár mountain bike-kal, vagy trekkinggel is, de előbbi esetében a szilárdabb burkolatú szakaszokon való lomhaság, utóbbinál a technikásabb terepeken való kevésbé sportos tulajdonságok válnak hátráltató tényezővé. Pedig mindkettőre szükséged lesz a változatos útvonalon.

Arra is érdemes figyelni, hogy a felszerelésedet akár hátizsák nélkül is el tudd pakolni, hiszen a napi 8-10-12 órányi bringázás során az izzasztó és óráról órára egyre nehezebb hátizsákra lesz a legkevésbé szükséged. 

A közel 370 km-es távot mindenki saját kondíciójához mérten osztja be több szakaszra, nekünk a három napos felosztás kényelmes volt – így nagyjából 110 km/1400m, 156 km/1000m, 108 km/1200m etapokat tekertünk. Ráadásul a gravel bringázás nagyszerű lehetőséget ad a napi hosszabb távokba 20-30 kilométerenként beiktatni egy-egy rövidebb-hosszabb pihenőt – legyen az egy gyönyörű panoráma, egy fröccs, vagy egy balatoni csobbanás miatt. Szerintünk ezeket nem szabad kihagyni menet közben, hiszen ettől is vált hatalmas élménnyé a BBD, illetve maga a kalandbringázás!

A legtöbben éjszakákra szállásokat foglaltak az útvonalhoz lehető legközelebb, de volt, aki bivakolt vagy sátrazott az út szélén... és volt, aki egy lendülettel letekerte az egészet. Ez is csak rajtad múlik, hogyan oldod meg.

Újra Balaton Bike Derby-9
Tisztára Olaszország
Újra Balaton Bike Derby-9
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Újdonságok az idei Balaton Bike Derbyn

Idén több újítás is várja a kalandorokat. Többek között újdonság lesz, hogy idén már nem tavasszal, hanem nyár végén, augusztus 25.-én kerül megrendezésre a BBD és a rajt/cél területe átkerül Gyenesdiásra, a Természet Házához (ahol parkoló, birngamosó, WC, zuhanyzó és sátras szállási opció is vár). Mindezek mellett, idén már akár elektromos kerékpárral is letekerhetjük és az egyéni teljesítés mellett 2-3-4 fős csapatban is neki vághatunk. Továbbá az is sokak számára kedvező hír, hogy idén már 4 nap van a kör teljesítésére.

Viszont ami továbbra is változatlan, az az élménydús útvonal - na jó, csekély mértékben finomították a tavalyi útvonalat -, és a jó hangulat. A teljesítés csak rajtad illetve rajtatok múlik, hogy túra- vagy verseny hangulatú lesz-e.

Rajtcsomag

Az indulók számára a nevezés a következőket tartalmazza majd: 

- meghívást az élőzenés, tábortüzes bulira a start/cél helyszínen a 0. nap estéjén
- egy olyan, folyamatosan online GPS trackert, mely segítségével szeretteid, vagy barátaid 0-24 követni tudnak
- orvosi biztosítást a teljes körre
- 2 helyszínen frissítőt 
- egyedi csősálat
- szponzorok által összeállított rajtcsomagot
- egyedi befutó emléktárgyat
- melegételt, egy italt, zuhanyzót és bringamosót a célban

Ha kedvet kaptál volna, vagy további részletek érdekelnek, esetleg neveznél (az indulók száma limitált!), irány a oldal! 

Mi idén is részt veszünk a balatoni kalandban – találkozzunk nyár végén Gyenesdiáson!

Hirdetés