Menü

2009.04.30.     Hozzászólás 0

Vasvári Ferenc

Indul a maraton-szezon: május elsején Buda Maraton!

Az egész napos bringás majális fesztiválon a gyermekek és a profik mellett a kezdők is elindulhatnak. Reggel tíztől az ovisok, majd az iskolások tekerhetnek, délben pedig amatőrök és profik egyszerre vághatnak neki a Budai-hegységnek.

A hazai mountain bike maraton versenyek tekintetében már hagyomány a budai kezdés, ilyenkor montisokkal népesül be a Hármashatár-hegy és annak környéke. Az idei, május elsején megrendezésre kerülő VII. Uniqa – Schwinn Csepel Buda Maratonon – a tavalyi esztendőkhöz hasonlóan – 6-700 kerekest vár a szervező Sportaktív SE, a pálya változatlan. A gyermekeket kiegészítő rendezvények várják.

 

Az egész napos bringás majális fesztiválon a gyermekek és a profik mellett a kezdők is elindulhatnak. Reggel tíztől az ovisok, majd az iskolások tekerhetnek a rajt-cél terület mellett számukra kijelölt pályán, délben pedig amatőrök és profik egyszerre vághatnak neki a Budai-hegységnek. Érdekesség, hogy a bringások menet közben eldönthetik, hogy hosszabb vagy rövidebb távot teljesítenek-e; a zavartalan lebonyolítást a chipes időmérés biztosítja majd. A 21 kilométeres hobby kategória szintkülönbsége 700 méter, a 42 kilométeres, 2 körös sport kategória alkalmával pedig 1600 métert kell leküzdeni. A versenyen bárki indulhat 14 és 70 év között, a díjazás 12 kategóriában, korosztályok szerint történik. A turista mezőnyben rajthoz állóknak 1,5 órás szintidő alatt kell letekerni a 10 kilométeres távot, itt a részvétel a fontos, hogy azok a kerékpárosok is megérezzék a hegyikerékpározás "ízét", akik most ismerkednek a sportággal.

Nevezni gyermekeknek 8 és 10, a felnőtteknek 8 és 11 óra között lehet. Csapatoknak táborverésre csütörtökön 16 és 19, pénteken 7 és 8 óra között lesz lehetőségük.

 

 

Már hagyomány, hogy a mezőnyt olimpikon indítja útjára, a tavalyi rajtoltató az olimpiai érmes kenus, Kozmann György volt. Az idei viadalon a sportpályafutását egykor triatlonosként kezdő, a torinói téli játékokon sífutóként, majd a pekingi olimpia öttusa versenyén is helytálló – felnőtt egyéni világbajnoki 6. helyezett, váltóban aranyérmes –, ezúttal az „Uniqa arcaként” jelenlévő Gyenesei Leilával találkozhatnak a résztvevők.  

A verseny egyik esélyese Buruczki Szilárd, aki pekingi olimpiai tartalék kerettagként megannyi maraton versenyen dobogóra állt az elmúlt évben. - Úgy érzem, a felkészülésem a 2009-es szezonra jól sikerült, a téli alapozó időszakba beleillesztettem ismét cyclokrossz versenyeket is, amiket nagyon élveztem a téli mínuszok ellenére. Az első olimpiai krossz versenyem április elején volt Ausztriában, jó erőben éreztem magam, jól ment a verseny. Tavaly indultam harmadik alkalommal a Buda Maratonon, ami kedvenc terepemen, a Hármashatár-hegy térségében kerül megrendezésre minden évben. Idén a maratonokon és olimpiai krossz versenyeken egyaránt akarok diadalmaskodni, többek közt a Buda Maratonon is szeretnék a legjobb lenni – mondta a tavalyi verseny győztese.

 

 

- Az első kör után mindenki átmegy a célkapun, az után lesz a szétválasztás. Aki úgy dönt, hogy elég volt a 20 km, befut a célzónába, aki tovább szeretne menni a második 20 km-re, az egyenesen továbbhalad a pályán, és átmegy a második chip kontroll szőnyegen. Így 100%-os biztonsággal tudjuk mérni mindkét kört – mondta Harangvölgyi András főszervező.

Az újdonságok közt szerepel többek közt a „bringa ring", ami a tavaszi Port.hu Bringaexpón már nagy sikert aratott. A „Sprint ’n Roll” a pályakerékpározás népszerűsítése érdekében készült. A Schwinn-Csepel megépített egy rendszert – melyet a KSI szakemberei hitelesítettek –, mely két Cinelli Mystic Rats kerékpárból, két görgőből és egy mutatós szerkezetből áll. Bárki kipróbálhatja, milyen letekerni egy sprintet.

 

 

Gyermekek számára nyújt kikapcsolódást az ÖKO TÉR sátor, ahol a kisebbek elkészíthetik anyák napi ajándékaikat, agyagozhatnak, korongozhatnak, rajzolhatnak szénnel, krétával. Mozgásvilág-vetélkedőre és Velohelp bringa rulettre kerül sor, az izotóniás frissítőt az Ethic Sport biztosítja.

Olvass többet a témáról: buda maraton, mountainbike