Helyszíni videók és leírás a Szilvás középtávjáról Hír

bringahirado.hu
2009/05/29
"A Caprine Szilvásvárad Maraton pályabejárása során magunkkal vittünk többek között kézi- és sisakkamerát is, hogy testközelből is megmutathassuk mire lehet számítani a maraton 70 kilométeres távján"
Hirdetés

Takács Tamás () és Vinczeffy Zsolt ( trackabee.com ) töviről hegyire bejárták a Caprine Szilvásvárad Maraton útvonalát, melyről részletes szöveges és videós leírást készítettek. Ezekből ízelítünk mi is.

 

"Minden túlzás nélkül elmondható, hogy a Szilvásvárad Maraton az egyik legnépszerűbb hegyikerékpáros esemény hazánkban. A pálya a Bükk-hegység legszebb helyeit szeli át, a lehető legkevesebb aszfalt utat, falut érintve. A 39- a 70- és a 117 kilométeres táv közül négyfős csapatunk a középtávot járta be.

 

70 kilométer csodálatos tájakon:

Az idei évben az elmúl két évhez hasonlóan a közép és a hosszú táv egy pályán halad a 49. kilométerig. A legfőbb pontok: rajt után 9 kilométer felfelé aszfalton 380 méter szintemelkedéssel, itt válik el a kismaraton , innen még felfelé mászik a közép és hosszútáv a 15. kilométerig. Utána egy 10 kilométeres lejtőzés jön, benne egy kisebb emelkedővel, s elkezdünk felkapaszkodni az Ördögoldal ra, ami arról híres, hogy hosszan lehet felfelé menni kistányéron, ügyesebbeknek lábletétel nélkül. (Tavalyhoz képest talán kevesebb – a kereket megakasztó – nagy kő nehezíti a feljutást a legmeredekebb részen).

Az Ördögoldal tetején kis szusszanás után folytatjuk mászásunkat Bánkútig, ahol a pálya legmagasabb pontja is vár minket és természetesen egy itatópont a sípálya tetején. Innen lefelé száguldás következik aszfaltos, kátyús terepen, vagy néhol tengelyig érő avarban...

 

Az biztos, hogy a középtávot teljesítők sok-sok maradandó emléket vihetnek haza Szilvásról , hiszen a pálya kihívásai keményen próbára teszik az indulókat, ugyanakkor a táj szépsége minden pillanatban lenyűgöző. S még egy dolog: tartsuk tiszteletben azokat, akik a hosszút választják. A katonasíroktól például egy nyomtávon halad a 3 táv, de ekkor a hosszún résztvevők 45 kilométerrel tekertek már többet! Ez főleg azoknak a középtávosoknak fontos, akik 4:50-5:30 óra közötti időt fognak hajtani a 73 kilométeres távon!

 

Ami fontos a Szilváson:

A pályára érdemes olyan gumikat választani, melyek egyrészt elég ballonosak, másrészt szeretik a köveket. A 26x2.00 alatti méretet a sziklák miatt jobb elfelejteni. A kicsit agresszívabb terepminta itt nem jelent nagy hátrányt, mivel elég kevés az aszfaltos rész, s azok sem túl jó minőségűek. Fontos a kulacstartó- kulacs kapcsolat (biztosan bent maradjon a kulacs a rázós részeken is), melyet érdemes kipróbálnunk terepen, hisz senki sem szeret szomjan tekerni. A kistáskába érdemes betenni a belső mellé egy ezrest, ami jól jöhet a kiszámíthatatlan helyzetekben. Jávorkúton például van büfé. Telefont felesleges vinnünk, hisz a pálya nyomvonalán nem sok helyen találunk térerőt. A versenytársaink is tudnak segíteni vagy szólni a rendezőnek. A maraton-versenyek nem a rajtnál dőlnek el, nem ésszerű egy-egy lassúbb ember megelőzése miatt kockáztatni egy defektet vagy egy bukást, így várjuk ki a megfelelő pillanatot az előzésre.

 

Ha vizuális típus vagy, nézd meg a videós beszámolót ide klikkelve!
Hirdetés