Fejvédőt keresel? Cratoni

Fejvédőt keresel? Cratoni

Simon Ádám
Simon Ádám - Támogatott tartalom
Melyik márkát ajánlanánk, ha jó ár/érték arányú, szakmai zsűrik által is elismert, széles palettával és nagy dizájnválasztékkal rendelkező fejvédőket keresne valaki?

Aki keresgélt már kerékpáros fejvédők között, egész biztosan találkozott már a német Cratoni márkával. Ennek oka egyrészt, hogy kiemelkedően széles termékpalettával rendelkeznek (mind kerékpározási irányzat, felhasználói attitűd, mind pedig dizájn és színvariáció tekintetében is), technikailag a legjobbak közé tartoznak és mindemellett ár/érték arányban is az elsők között említhetjük. Ráadásul egy igencsak kiforrott márkáról van szó, hiszen közel 40 éve készítenek kerékpáros fejvédőket, amik rendre nyernek rangos szakmai elismeréseket. 

Mindezeknek köszönhetően Európa egyik legnépszerűbb kerékpáros fejvédői közé tartoznak a Cratoni bukósisakok.

A fentieket pozitív személyes tapasztalatainkkal is alá tudjuk támasztani, hiszen a Cratoni Allset, C-flash és Agravic modelleket is volt már szerencsénk kipróbálni és gyermekeink is elégedetten használják a szokatlanul színes és vidám mintázatú Maxster gyerekbukókat.

Néhány közkedvelt modell a Cratoni fejvédő kínálatából

Cratoni Allset Pro

Az általunk is tesztelt, többszörös díjnyertes Cratoni Allset “PROsított” változata, nagyobb, határozottabb silddel a vérbeli trail és enduro bringásoknak. Megnövelt tarkó- és halántékvédelemmel, rovarhálóval és az EPS habot alulról is védő (downshell) külső héjjal együtt is mindössze 300 gramm.

Fejvédőt keresel? Cratoni-4
Cratoni Allset Pro
Fejvédőt keresel? Cratoni-4
Forrás: Mozgásvilág.hu

14 nagy szellőzőnyílása és a belsőrészen kialakított légcsatornák segítenek lehűteni a kedélyeket az izzasztó tekerések alkalmával. A markáns sildet három fokozatban állíthatjuk, felső állásban elegendő hely marad a szemüveg számára is. Tulajdonképpen teljesen természetes, de azért nem maradhat ki, hogy az LFS rögzítőrendszerrel olyan pontos illeszkedést lehet elérni, hogy rázós helyzetekben is stabilan a fejünkön marad.

Fejvédőt keresel? Cratoni-6
Cratoni Allset Pro
Fejvédőt keresel? Cratoni-6
Forrás: Mozgásvilág.hu

A tervezésnél arra is gondoltak, hogy a fejvédő tetején legyen elég széles és sima felület sportkamera adapter rögzítéséhez, hogy az izgalmas zúzásokat megörökíthessük.

Cratoni Allrace

Ha a terepen számodra a védelem mellett a kiemelkedő komfort és szellőzés is elsődleges szempont, akkor az Allrace modellt ajánljuk figyelmedbe.

Fejvédőt keresel? Cratoni-11
Cratoni Allrace
Fejvédőt keresel? Cratoni-11
Forrás: Mozgásvilág.hu

Trail fejvédő esetén 250 gramm az már bőven az a szint, hogy észre sem veszed, hogy van valami a fejeden, pláne, mivel 19 szellőzőnyílással és jól megtervezett belső légcsatornákkal gondoskodik a belső komfortról (már a sild formáját is úgy tervezték, hogy ezt a légáramlást támogassa). A fejvédő nagy részét befedő, inmold eljárással felvitt külső héj mellett a belső EPS habot alulról is védelemmel látták el az ún. downshell eljárással, így még erősebb szerkezetet értek el.

Fejvédőt keresel? Cratoni-13
Cratoni Allrace
Fejvédőt keresel? Cratoni-13
Forrás: Mozgásvilág.hu

Ja, és ami a legfontosabb… iszonyat jól néz ki az összes színvariációban.

Cratoni Allrace

Cratoni C-Maniac

Elég gyakori az olyan élethelyzet, amikor még nem vagyunk biztosak benne, hogy melyik út lesz a nekünk való. Viszont, ahhoz, hogy rájöjjünk, bele kéne kóstolni mindegyikbe és ez a belekóstolás ráfordításokkal jár. Vagy egyszerűen csak szeretünk többféle dolgot is csinálni és ezért szeretjük azokat a megoldásokat, amik többmindenre is alkalmasak.

Fejvédőt keresel? Cratoni-19
Cratoni C-Maniac
Fejvédőt keresel? Cratoni-19
Forrás: Mozgásvilág.hu

No, valami ilyesmi helyzetekre készült a C-Maniac, a kettő-az-egyben fejvédő. Lecsatolható állvédős sisak, amit zúzósabb terepekre, komolyabb igénybevételnél az állvédővel használhatunk, de könnyebb tekerésekhez “trailiesíthetjük” azáltal, hogy eltávolítjuk róla az állvédőt. 

Fejvédőt keresel? Cratoni-22
Cratoni C-Maniac
Fejvédőt keresel? Cratoni-22
Forrás: Mozgásvilág.hu

17 szellőzőnyílással fejlett méretállító rendszerrel és a teljes külső felületet védő héjszerkezettel látták el ezt a modellt is.

Cratoni Maxster Pro

A felnőtteknek szánt fejvédőkben alkalmazott technológiák kijárnak a gyermekeknek is. A inmold eljárással felvitt külső héjjal rendelkezik, precíz és gyors RLS méretállítórendszert kapott (mert a gyerekek még annyira sem szeretnek a rögzítéssel bajlódni, mint a felnőttek), az első szellőzőkre bogárhálók is kerültekés integrált hátsólámpával is ellátták, ami az alacsonyabban lévő gyermekek biztonságát növeli akár forgalomban is.

Fejvédőt keresel? Cratoni-16
Cratoni Maxster Pro
Fejvédőt keresel? Cratoni-16
Forrás: Mozgásvilág.hu

Ja, és temérdek féle színvariációban választható, csak hogy a bringához, a stílushoz, a cipőfűzőhöz, vagy bármi máshoz passzolhasson.

Cratoni Maxster

Dióhéjban: ha jó ár/érték arányú, magas minőségű, divatos megjelenésű és széles kínálattal rendelkező fejvédőmárkát kell ajánlani, a Cratoni az elsők között jut eszünkbe.