Fejvédelem kimaxolva, avagy POC Kortal Race MIPS

Fejvédelem kimaxolva, avagy POC Kortal Race MIPS

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc - Támogatott tartalom
2022/05/10
Ha egy igazán túlbiztosított sisakot keresel endurozáshoz, megtaláltad.

A 2005-ben alapított skandináv cég, a POC legfőképpen sisakokat, szemüvegeket, testpáncélokat, és egyéb kiegészítőket tervez és készít, téli sportokhoz és kerékpározáshoz. Kezdetektől fogva kifejezetten a legjobb minőségre és teljesítményre törekednek termékeik gyártásánál. Most a kínálatuk nyitott enduro/trail modellje, a Kortal Race MIPS érkezett hozzánk tesztelésre.

Fejvédelem kimaxolva  POC Kortal Race MIPS-4
POC Kortal Race MIPS
Fejvédelem kimaxolva POC Kortal Race MIPS-4
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

POC Kortal Race MIPS - trendi sisak enduro/trail felhasználásra

Formája a jelenlegi trendeket követve szögletes. A hatalmas napellenzője vizuálisan a héjszerkezettel egységet alkot. Már első ránézésre is egy nagy, robosztus sisak benyomását kelti, mely érzetet a dobozán, és felső kategóriás termék lévén meglepő módon a héjon is felsorolt extra védelmet nyújtó technológiák hosszú sora csak tovább növel. A nagy méretét a már kézbe vételkor érezhető magas tömege is alátámasztja – kategóriájában nem a legkönnyebb, grammok tekintetében inkább a középmezőny vége felé helyezkedik el. Enduro sisakként tarkó része különösen mélyre nyúlik, de a halántékunknál is megnövelt nyúlványok védik a fejünket. Fejtetőnél az átlagos sisakokhoz mérten nagyobb a kinyúlása, mely szintén a megnövelt védelmet szolgálja. És ha már védelem, érdemes elolvasnod lentebb a fejvédőbe integrált megoldásokat, mert abból a Kortalban akad bőven… nem csak marketing szöveg a „legbiztonságosabb sisak” jelző.

Hatalmas napellenzőjének dőlésszöge több állásban állítható – környezetemben volt, akinek a legalacsonyabb pozíció is túl magasnak tűnt -, nekem kifejezetten tetszett így, könnyedén alá tud férni egy goggle.

Extra sok védelem egy sisakban

Ahogy említettem már, a POC Kortal Race MIPS sisak rengeteg, a fejünk védelmét szolgáló technológiát tudhat magának. 

- Szabványok
A sisak, azon felül, hogy megfelel az alap európai, az amerikai és az ausztráliai sisakszabványoknak, a manapság oly divatos e-bike-ra „konfiguráltság” sem maradhat el, így az igen frissnek mondható NTA8776 e-bike sisakszabványnak is megfelel (mely tulajdonképpen sokban nem különbözteti meg a sisakot a korábban felsorolt három szabványnak megfelelő sisakoktól). 

Fejvédelem kimaxolva  POC Kortal Race MIPS-14
Szúrás elleni védelem, az Aramid réteg betekintő ablaka
Fejvédelem kimaxolva POC Kortal Race MIPS-14
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Aramid

A sisak héjszerkezetében, az EPS hab és a polikarbonát héj között találunk egy Aramid réteget, mely azon kívül, hogy növeli a szerkezeti szilárdságát, a szúró behatások ellen nyújt védelmet. Enduro jellegű felhasználás során a megnövekedett tempó és extrém terep kombinációjában előfordulhat olyan helyzet, hogy egy hegyes sziklának verjük a fejünket.

MIPS

Immáron a MIPS rendszerrel érkezik a Kortal sisak, előző évben még a POC saját fejlesztésű SPIN rendszere volt megtalálható benne. A szintén skandináv gyártó által kínált gördülési energia elnyelő rendszerek legjobban integrált és legkönnyebb változata, az Integra van a sisakban, mely leegyszerűsítve, egy olyan szivacsbetét, mely kialakítása révén oldalirányú erők hatására 10-15 mm-t engedi elmozdulni a sisakot a fejünkhöz képest, ezáltal kevesebb erő hat a fejünkre. 

Fejvédelem kimaxolva  POC Kortal Race MIPS-7
twICEme, RECCO, racsnis tarkórögzítés
Fejvédelem kimaxolva POC Kortal Race MIPS-7
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

RECCO

Ez egy az outdoor sportágak terén széles körben elterjedt keresőrendszer, mely két részből épül fel. A keresendő személynél van a passzív reflektor – mely egy olyan eszköz, aminek nincs szüksége sem energiaforrásra, sem bekapcsolásra, hogy működjön – míg a keresőknél van az aktív detektor. Ez utóbbi működés közben radarjeleket bocsát ki, mely sugarak ha elérik a reflektort, arról visszaverődve irányt mutathatnak a detektorhoz viszonyított elhelyezkedésről. A Kortal sisakban egy ilyen rendszer reflektora található meg, mely a kereső csapat segítségére lehet.

twICEme

Az utóbbi években, az NFC technológia fejlődésével és terjedésével számos olyan cég jelent meg a biztonságtechnika terén, akik erre alapozott megoldásokat kínálnak. A twICEme applikációban megadhatjuk a legfontosabb adatainkat, melyekre szükség lehet egy mentés, orvosi ellátás során,  úgy mint név, személyazonosító, születési dátum, vércsoport, allergiák, vész esetén értesítendő személy elérhetőségei, stb… Ezt követően, ha a mentőegység ezen rendszerre felkészült, egy NFC technológiával ellátott okostelefon segítségével beolvashatja a feltöltött adatainkat, így anélkül is megfelelő információkhoz juthatnak, hogy tudnánk beszélni. Európában jelenleg Portugália, Dánia és Albánia mellett hazánkban még nem érhető el a rendszer.

visor/napellenző

A Kortal napellenzőjét úgy tervezték meg, hogy ha beleakadna bármibe, például esés közben, akkor az könnyedén le tudjon pattanni a helyéről, ezzel csökkentve a nyakunkra ható erőket.

Fejvédelem kimaxolva  POC Kortal Race MIPS-6
Trendi, szögletes formák
Fejvédelem kimaxolva POC Kortal Race MIPS-6
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Menetközben

Annak ellenére, hogy a Kortal nem egy könnyű sisak, meglepően kényelmes érzetet nyújtott felvéve, csak a hosszabb tekerések során vált érezhetővé a fél kilogramm közeli tömege. A nagy tarkó-, és halánték túlnyúlásai jól és zavartalanul fogták körbe a fejemet.

A MIPS Integra érzésre sokkal jobban hagyja a sisakot a fejemen „lötyögni”, mint a klasszikus MIPS, de lehet, ezt az érzést csak képzeltem. Abban biztos vagyok, hogy lesznek, akiknek fel sem tűnik majd ez.

Bár a nyári meleg még messze volt a teszt ideje során, engem nem szokott visszatartani az izzadástól a tavaszi 15 fok sem, ezáltal megtapasztalhattam a Kortal szellőzését. Mindaddig, míg volt menetszél, a homloknál kialakított front nyílások és a mögöttük levő szivacsozás nagyon hatékonyan dolgoztak. A 17 darab nyílás, és a héjszerkezet belső felületén levő légcsatornák összessége révén pedig biztosra veszem, hogy egy forró napon sem lesz a szellőzésével gond.

Ha nem POC szemüveggel együtt szeretnénk használni, mindenképpen érdemes vásárlás előtt tesztelni a kompatibilitást, mert a sisak formai kialakítása miatt ez szűk keresztmetszet lehet. Én a tesztek során több különböző szemüveggel is kipróbáltam, és csak egy volt az, ami nem ért hozzá és így nem kezdett kopogni a terepen gurulás közben.

A fejvédelmét szolgáló extrákat nem volt alkalmam kipróbálni, de jó eséllyel ezzel a sok felhasználó így lesz, ami jó is így. Sose legyen szükség rájuk…

Fejvédelem kimaxolva  POC Kortal Race MIPS-5
POC Kortal
Fejvédelem kimaxolva POC Kortal Race MIPS-5
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Összegzés

A POC Kortal Race MIPS egy vagány kinézetű enduro sisak, mely a számtalan fejvédelmet szolgáló technológiája révén tuti választás a legparanoiásabb riderek számára is. Ha szemet hunysz a tömege felett, mondván, csak ritkán fordul elő, hogy több órán keresztül, vagy több egymást követő napon át bringázz - már pedig a legtöbb bringás nem ilyen - akkor egy kényelmes fejvédőt kapsz.

POC Kortal Race MIPS specifikációk

  • anyagok: Polikarbonát héj, Aramid Bridge, EPS hab
  • extrák: twICEme® NFC Medical ID, RECCO®, MIPS Integra
  • szellőzőnyílások: 17 darab
  • tömeg: 484 gramm (L – 59-62 cm)
  • tarkórögzítés: racsnis, függőlegesen is állítható
  • szabványok: EN 1078, CPSC 12,03, AS / NZ 2063: 2026; NTA8776 standard