Mikor kell cserélni a bukósisakunkat?

Mikor kell cserélni a bukósisakunkat?

Támogatott tartalom
2023/04/11
Mitől függ egy fejvédő élettartama, meddig védi a fejünket és mikor jön el a csere ideje?

A kerékpáros fejvédők igen nagy fejlődési utat jártak végig az utóbbi évtizedek során – kezdve az alapanyagoktól, a gyártási technológiákon át, a formai kialakításig – melyeknek köszönhetően a mai, modern sisakok nem csak könnyűek, de kényelmesek, jól szellőznek és kiválóan védik a fejünket. De meddig? Mik azok a tényezők, melyek befolyásolják/befolyásolhatják a fejvédőnk élettartamát?

Mikor kell cserélni a bukósisakunkat?-3
Az EPS hab előtt is voltak fejvédők, ám mai szemmel nézve szinte nulla hatékonysággal bírtak
Mikor kell cserélni a bukósisakunkat?-3
Forrás: Casco

Fizikai sérülések

Felmérések szerint már 3 enyhe fejsérülés nyomán is kialakulhat a depresszióért, öngyilkosságért, epilepsziáért, impotenciáért, Alzheimer- vagy Parkinson-kórért felelős szindróma, de okozhat akár beszédzavart, hallás- vagy látáscsökkenést, koncentrációs vagy memóriazavart, vagy mozgásproblémát is. Épp ezért a fejvédő viselésének fő célja egy esés, bukás során a fejünket erő ütés energiáját elnyelni, eloszlatni, mielőtt az a fejünkre és az agyunkra hatna – és ezáltal a fentiekben felsoroltak kialakulásának esélyét drasztikusan leredukálni.

Az évtizedekkel korábban használt, bőrből készült fejvédők ezen célra nem igazán feleltek meg, viszont a mai sisakok többsége már két részből épül fel: egy puha, kiváló energia elnyelő tulajdonsággal rendelkező EPS vagy poliuretán habból kialakít rétegből, és egy vékony, kemény, a kis pontra összpontosuló (szúró) behatásokkal szemben jól ellenálló polikarbonát héjból. Eleinte ezt a két részt csak összeragasztották, de a mai modern sisakok esetében már összesütik (InMold-technológia), hogy egy egységet alkotva még erősebb terméket kapjunk. 

Mikor kell cserélni a bukósisakunkat?-5
Óvjuk a fejvédőnket, hogy az is óvhasson minket
Mikor kell cserélni a bukósisakunkat?-5
Forrás: Casco

Bár sisakunk ezáltal nagyobb teherbírással rendelkezik, a megfelelő "működés" során egy ütés hatására szerkezeti torzulás megy végbe a belsejében, mely, sokszor külsőleg (a felületi horzsolásoktól eltekintve) nem látszik meg rajta. Viszont ezt követően a tervezéskor számolt energia elnyelést/eloszlatást többé már nem tudja elvégezni, így egy nagyobb esés, bukás után erősen ajánlott lecserélni a fejvédőt!

Felvetődhet a kérdés, hogy bukásnak/esésnek számít-e, ha szállítás közben véletlenül kiesik a kezedből, és hozzáverődik a talajhoz. Ha nem több méternyi esésről van szó, ha nem egy kiálló, hegyesebb sziklának, tárgynak csapódik a sisak, akkor a fejvédő még használható marad. Ugyanez a helyzet akkor, ha balesetet szenvedsz ugyan, de esés során a fejed és egyben a sisakod nem ütődik a talajhoz, hiszen nem érte közvetlen fizikai behatás a fejvédőt. Sajnos azonban előfordulhat, hogy egy óvatlan pillanatban olya szerencsétlenül ejtjük ki a kezünkből és olyan erők érik a fejvédőt, hogy gyengül az energiaelnyelő képessége és csere szükséges.

A normál elöregedési folyamat

Annak ellenére, hogy a használatok során fejvédőnket nem éri fizikai behatás – azaz nem estünk vele és nem vertük semmihez egyszer sem – az idő múlásával mégis ajánlott lecserélni sisakunkat! Ennek oka az UV sugárzás, mely a sisakot alkotó habot fokozatosan öregíti, amitől veszít energiaelnyelő tulajdonságából, és már nem látja el kellően a feladatát. 

Mikor kell cserélni a bukósisakunkat?-6
Nem csak a közvetlen erőhatás gyengíti a fejvédőt
Mikor kell cserélni a bukósisakunkat?-6
Forrás: Casco

Ezt az elöregedési folyamatot nehéz pontosan időben kifejezni, mert három tényezőtől is függ:

  • - az UV-sugárzás mennyisége: azaz mennyi sugárzás érte a habréteget, vagyis mennyi ideig volt használatban a sisak
  • - a sisak kialakítása: azaz mennyire takarja a sisak habrétegét a kemény külső héj, vagyis mennyire tudja az UV-sugárzás érni a habot
  • - a tárolás minősége: azaz hogyan tároltuk a sisakunkat – lásd következő bekezdés

A fentiektől függően, az elöregedés nem következik be egyik napról a másikra, hanem 2-5 év közötti időinterallumban fokozatosan áll be. Azaz egy mindennap, hetente több alkalommal is kerékpározó számára hamarabb, míg egy hétvégente, havonta bringázni induló számára sokkal később jön el a pillanat, amikor sisakja elavul. Mindezt egy fejlett sisak, melynek habrétegét szinte teljesen körben borítja a keményhéj, ki tud tolni időben, hiszen csak kevés helyen éri az UV az arra érzékeny habot.

Mikor kell cserélni a bukósisakunkat?-4
Fejvédő esetén nem kell "környezettudatosan" mindenáron megjavítani az elhasználódott fejvédőt
Mikor kell cserélni a bukósisakunkat?-4
Forrás: Casco

A fejvédő elöregedésének árulkodó jelei:

  • - a sisak habrétegéből hiányzik néhány habgolyócska, a hab felülete erősen egyenetlen
  • - a hab és a keményhéj között rés keletkezett, amibe kisebb-nagyobb mértékben be tudod tolni a körmödet
  • - a habrétegben hajszálrepedéseket fedezel fel
Mikor kell cserélni a bukósisakunkat?-1
Jelentősen növeli a fejvédő élettartamát és hatékonyságát, ha a külső héjréteg minden irányból takarja az EPS habot - Casco Cuda 2
Mikor kell cserélni a bukósisakunkat?-1
Forrás: Casco

Tárolás minősége

Sokan nem gondolják, de a sisak élettartamát erősen befolyásolja annak tárolási minősége is! A nem megfelelő mód nagyban lerövidítheti a használhatóságot, így érdemes néhány szempontra odafigyelnünk! 

Lehetőség szerint kerüljük a nyirkos, nedves környezetet, mert sisakunk szivacsozása bepenészedhet, de ami még rosszabb, a habrétege veszíthet szakítószilárdságából. Hősugárzóra, radiátorra, vagy kályhára, illetve ezek közvetlen közelébe sem ajánlott elhelyezni a fejvédőnket, mert az azok által sugárzott hő kiszáríthatja vagy megolvaszthatja a habréteget, illetve a műanyag alkatrészeket eldeformálhatja. Az előbbi bekezdésben már érintettük az UV-sugárzást, mely legkönnyebben a sisak habrétegét teheti tönkre, így ajánlott nem olyan helyen tárolni, ahol nagy mennyiségben, hosszú ideig érheti direkt napfény. Bár a sisakok a nagy fizikai terhelés elnyelésére vannak tervezve, mégsem jó úgy tárolni ezen védőeszközünket, hogy nagy súlyt pakolunk rájuk, mert a folyamatos terhelés eldeformálhatja a héjszerkezetet. Végül pedig kerüljük a különböző vegyszerekkel való együttes tárolást is, mivel a poliuretán hab, valamint a műanyag alkatrészek reakcióba léphetnek a szerekkel.

Mikor kell cserélni a bukósisakunkat?-7
A megfelelő tárolás ugyanolyan fontos, mint a jó minőségű fejvédő megválasztása - Casco Activ 2
Mikor kell cserélni a bukósisakunkat?-7
Forrás: Casco

Sisakunk legideálisabb tárolási módja egy száraz, szobahőmérsékletű helyiségben, felakasztva, vagy a tarkórögzítést tehermentesítve, lefektetve polcon – mivel az ablaküvegek UV-szűrőközegek, egy napfényes, világos szobában nem kell mindenáron elzárni a fénytől a fejvédőnket. 

Ha a fentiekre odafigyelünk, bukósisakunk a tervezésekor ígért védelmet tudja majd biztosítani ha ne-adj-isten szükség lesz rá!

Mikor kell cserélni a bukósisakunkat?-2
Ezért fontos a kiemelt tarkóvédelmi zóna
Mikor kell cserélni a bukósisakunkat?-2
Forrás: Casco
Szóval két bringázás között óvd a sisakodat, hogy amikor nyeregben vagy, védhesse a fejedet!

Casco fejvédők

A Casco fejvédők a ma elérhető legmodernebb technológiával készülnek, általános jellemzőjük a kiemelt tarkóvédelmi zóna, mely a nagyon gyakori, hátulról érkező ütközések esetén is megvédi viselőjét. A manapság elérhető fejvédők között kiemelkedő tulajdonsága, a külső héj minden oldalról (még alulról és a szellőzőnyílások nagy részén is) takarja a belső EPS habot, ami nagyobb energiaelnyelő képességet és az UV sugárzástól nagyobb védelmet is jelent. A Casco fejvédők rendre kiválóan szerepelnek az összehasonlító teszteken,‭ ‬illetve számos rangos nemzetközi elismerésben részesültek már.

A Casco kizárólag fejvédelemmel foglalkozik (kerékpár-, lovagló- és sí sisakok mellett tűzoltó-, műszaki mentő- és munkavédelmi sisakokat is gyárt), ezért már a kezdetektől fogva minden erőforrásukat a fejvédőik tökéletesítésére fordítják. Így jutottak el azokhoz a kerékpáros fejvédő modellekhez, melyek már évek óta maximális fejvédelmet biztosítanak és néhány apró változtatáson kívül, csupán színvariációkban térnek el az előző évi kínálatt darabjaival.

A vállalat filozófiája, hogy olyan praktikus, időtálló és tartós termékeket állítson elő, melyek a legmagasabb szintű védelmet, funkcionalitást és kényelmet biztosítják viselőjüknek. Mindemellett a teljes egészében Európában zajló gyártási folyamat során minimalizálják a felhasznált anyagok előállításának környezetre gyakorolt hatását is. Az egyedi formavilág és exkluzív megjelenés mellett jól átgondolt fejlesztések sora teszi a céget Európa egyik vezető sisakmárkájává. 

A Casco fejvédőinek minőségét számos felhasználói visszajelzés is igazolja, temérdek kerékpáros baleset szerencsés kimenetele köszönhető valamelyik Casco fejvédő modellnek.

Természetesen a felhasználói igények és az új kerékpáros trendek is igénylik az újításokat, amiket a Casco fejvédő-kínálata is lekövet. A Casco fejvédőket többek között a megerősített tarkóvédelmi zóna, a CascoFit érintkezésmentes illeszkedés, a Disk fit Vario méretállító rendszer, a Casco loc csatolórendszer, a Freshair Ventilation szellőzés és az egyedi MyStyle zsínórok teszik megbízhatóvá, kényelmessé és egyedi megjelenésűvé.