Menü

2008.09.10.     Hozzászólás 0

Csillebércen 24 órán keresztül tekerik majd a pedált

Magyarországon egyedülállónak számít a szombaton rajtoló hegyikerékpár-verseny. A Csillebérci Szabadidőközpont főterén közel 900 bringás fog délben rajthoz állni, hogy vasárnap délig akár egyedül, akár csapatban, minél több kilométert tekerjenek a 24 órás verseny alkalmával.


A szervezők ezúttal is több kategóriában osztanak díjakat, az eseményre 2-3 ezer szurkolót várnak.

 

Buruczki Szilárd (PCCC-Adidas-Magellan-X-iont) olimpiai kerettag – tartalék –, idén megnyerte többek közt kategóriájában a T-Mobile TOP Maraton sorozat összetett versenyét. „Igen jól sikerült a versenyszezonom, a TOP Maratonok mellett az Olimpiai Cross Magyar Kupa összetettben is győztem. „Csak” az olimpiai részvétel maradt ki, de nem adom fel, a következőn ott szeretnék lenni. Ez lesz az első 24 órás versenyem, úgy hallottam, nagyon jó buli és verseny egyben. Szerintem nem árulok el titkot, talán vannak győzelmi esélyeink.  Szezon végi levezetésnek szántam a versenynaptáramban, reméljük az időjárás is kegyes lesz hozzánk. A csapatunkat erősíteni fogja többek közt Szórádi Balázs, aki az idei Tour de Hongrie-n legjobb magyarként zárt.” 

 

Buruczki mellett elindul a „24 óráson” Káldy Attila (Merida-BikeMag-Syncros) is, aki egyedüli magyarként háromszor teljesítette a Race Across America (RAM) 5 000 km-es távját. A most 49 esztendős kerekes – korábbi ultratriatlon világbajnok – ezúttal országúti gépét hegyikerékpárra cserélve, szóló kategóriában áll rajthoz.

 

A csillebércen kijelölt pálya 4 km hosszú, végig tekerhető, a közepesnél könnyebb nehézségű, 20%-a kivilágított, technikás és „szórakoztató”. Harangvölgyi András főszervező hét év tapasztalatával szervezi az idei viadalt. A legfontosabb szabályokat maga ismerteti. – A versenyben 4-6 fős csapatok, párosok és egyéni indulók vehetnek részt. Minden csapatból mindig csak egy versenyző lehet a pályán. A csapattagok egymás között szabadon dönthetnek arról, hogy milyen taktikát választanak, és ki mennyi idõt tölt a pályán, a minimum 2 óra. Váltani a „boxutcában” úgy lehet, hogy a beérkező versenyző a számozott csapattrikót, vagy chipet átadja csapattársának, aki felveszi azt, és csak ezután haladhat tovább. Az a csapat győz, amelyik 24 óra alatt a leghosszabb távot, azaz a legtöbb kört teszi meg.

 

Aki pedig éppen nem teker, az drukkolhat csapattársainak – az aludhat is, ha tud –, de élvezheti a színpadi produkciókat, a tűzijátékot, figyelemmel kísérheti az óriás kivetítőt, na és beugorhat az úszómedencébe…

Olvass többet a témáról: mountainbike