Csajoktól az érdekességekig - EuroBike 2011 Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu
2011/09/07
Összességében ismét egy izgalmas évnek nézünk elébe, rengeteg szebbnél-szebb kerékpárral, és divatos kiegészítőkkel...
Hirdetés
Hétvégén zárult a németországi Friedrichshafenben Európa legnagyobb kerékpáros szakmai kiállítása, a Eurobike . 5+1 napon át, több mint 100 000 négyzetméteren , 1100 kiállító várta a 40 000-nél is több szakmai érdeklődőt, illetve a nyílt napon a 20 000-nél is több végfelhasználót. Az idei év nem hozott hatalmas szenzációt, vagy forradalmi áttörést, de azért feltűnően 3-téma köré voltak gyűjthetők a termékek: 29ERS - E-BIKES - COLOURS
 
29ERS – úgy tűnik, nem jegyzik sehol azt a gyártót, amelynek nincs a palettáján legalább egy merevfarú 29-es kerekű mountainbike-ja, de jellemzően idén mindenki több típussal rukkolt elő ebben a kategóriában. A merevfarúak mellett megjelentek az össztelós 80-100, sőt 130-140mm-t mozgó 29esek , melyek biztosra vehető, hogy hamar elterjednek az all mountain / könnyed enduro kategóriák szerelmesei között. Vázak terén is tudunk már válogatni a cr-mo, alumínium és akár karbon anyagok között, ízlésünknek és pénztárcánknak megfelelően.
 
81838-nagykerekek.jpg a monociklik már a 29"-en is túlléptek
 
Persze az alkatrészgyártók is rákapcsoltak: a nagyobb gumi-márkák mindegyikének van legalább egy, de inkább kettő 29-es külsője, akár több méretben is, bár a legelterjedtebb a 29×2.2” volt. A felnis cégek a szuper-könnyű cross-country-all mountain célra szánt termékektől kezdve a keményebb használatra tervezettekig kínálnak választékot. A villa-gyártóknál is szélesedett a választék, így a különböző stílusok kedvelői mind megtalálhatják kedvenc márkájuknál a számukra megfelelő modellt. Ezek mellett a hajtásokban is már kifejezetten 29esekhez tervezetteket is találunk.
Úgy érzem, eddig sok gyártó csak várt, és figyelte a többieket , hogy mikor növi ki magát a 29esek hóbortja/divatja, és ez idén eljött. Volt olyan gyártó, aki az eddig megszokott cross-trekking kategóriáját is átnevezte 29esnek, csak hogy egységesebbé tegye a palettáját…
 
E-BIKES – már évek óta jelen vannak az elektromos rásegítéses kerékpárok , de idén érezhetően megugrott a számuk. Sajnos az akkumulátorok terén továbbra sincs forradalmi újítás , így ezek súlya, és teljesítménye az, ami meghatározza a modellek értékét. Az ólmos aksik nehezek, rövid élettartamúak, de legalább olcsók, míg a Lítium-ionosak könnyűek, körülbelül két-és-félszer hosszabb élettartammal rendelkeznek, de rendesen megnövelik az árat.
 
81838-bosch-motorja.jpg A Bosch motorja
 
Több taiwani pedelec-rendszert gyártó cég mellett egy újabb nagy név, a Bosch is beszállt a játékba, hogy részesedést próbáljon meg kiharapni ebből a piacból. Kínálatukban megtalálható az egyik legerősebb motor a piacon, bár az európai szabályozásnak köszönhetően ez is max 25km/h-s sebességre van lekorlátozva (azért találtunk olyan tuning-céget, akik ezen szabályozások feloldásával foglalkoznak).
Forma és funkcionalitás terén változó a felhozatal. A többség fogta a hagyományos városi/trekking kerékpárját, és azt alakította át e-bike-ra, de azért akadtak bátrabbak, akik szabaddá engedték a tervező kezét. Szerencsére egyre többen ismerik fel a lehetőségeket, hogy folyamatosan magunkkal cipelünk egy elektromos-forrást, mely számos integrálható funkciónak adhat helyet (pl lámpák, computer).
 
COLOURS – a jövő évre elmondható, hogy színes lesz. Mind a kerékpár- és alkatrészgyártók, mind a ruházati kiegészítők gyártói igen csak színes termékeket kínálnak… Utóbbiaknál főként a pasztell-színek (zöldes, sárgás, narancsos, kékes) uralkodnak, míg előbbieknél a neon-színek. A nagyobb ruházati gyártók szinte mind ugyanazokat a színeket használják, teljes kollekciókat kínálva (mez, kabát, nadrág, sisak, táska…).
 
81838-pasztel-sz-nek-minden-mennyis-gben-ez-a-j-v-vi-divat.jpg pasztel színek minden mennyiségben, ez a jövő évi divat
 
A kiegészítők esetében főleg a cockpit, azaz kormány-stucni-markolat kombó vásárlásakor válogathatunk rengeteg színből, de továbbra is színes a kínálat hajtómű, lánctányér, nyereg, pedál terén is.
Ezeken a fő vonalakon kívül persze számos, kisebb irányadó termékek is voltak. Továbbra is igen nagy hangsúlyt kapnak a városi kerékpárok , legyen az a hagyományos cross-stílusú 28as kerekű, vagy rekumbens , illetve összecsukható kerékpár. Előbbieknél a funkcionalitás kibővítésével próbál meg számos gyártó kiemelkedni a többi közül (integrált csomagtartók, sárvédők, és lámpák), míg stílusban számos, nem csak kisebb gyártónál a retro stílus volt fellelhető.
 
81838-retrospeci.jpg Retro Specialized
 
A rekuknál az összecsukhatóság és az itt is megjelent pedelec jelentette az újdonságot. Az összecsukható kerékpárok terén igen erős a szórás, ki-hogy-képzeli el a megoldást és esetleg még a közlekedést is vele. A mini, 12”-os kerék mérettől a 24-esig, az alumínium váztól a karbonig, a foszforeszkáló festéstől a fényvisszaverősig minden megtalálható ebben a kategóriában.
 
81838-orult-otlet-de-bejohet.jpg őrült ötlet, de bejöhet
 
Kiegészítők terén is széles kínálat van. Végeláthatatlan soron válogathatunk a különböző színű, alakú, és kivitelű kosarakból, táskákból és sisakokból. Ez utóbbiaknál jól látható, hogy a tervezéseknél eddigi elhanyagolt kinézet fontos szerepet kapott. Végre rájöttek a gyártók, hogy a városban kerékpározók többsége máshol nem is nagyon ül kerékpárra, és náluk sokat számít a kinézet is, hogy divatosaknak nézzenek ki egy fejvédő viselésekor is.
A karbon-technológia is rendesen terjed, és lassan a hétköznapi felhasználásra szánt modelleken is elérhető lesz. Persze a komolyabb és megbízható darabokat továbbra is meg kell fizetni.
 
81838-Rerto-St-lus-rimuri...-az-Electra-ker-kp-rok-m-g-mindig-vonz-ak-a-szem-nknek.jpg Retro stílus, úri-muri - Electra
 
Összességében ismét egy izgalmas évnek nézünk elébe , rengeteg szebbnél-szebb kerékpárral, és divatos kiegészítőkkel, csak reménykedjünk, hogy a hazai forgalmazókon keresztül ezekből mi is tudunk majd vásárolni.
 
CSAJOKTÓL AZ ÉRDEKESSÉGEKIG
Persze hogy nincs egy ekkora kiállítás t estfestett, de legalábbis zsebkendő méretű ruhába bújtatott szép lányok nélkül , így volt ez a Eurobike-on is. A bukósisakot gyártó német CASCO cég standján kezdtünk, ahol két csajszi 6 fejjel hozta lázba az arra járókat. A legtöbben, így a magyarok is hangot is adtak a látvány értékelésének, csak akkor lett csend, az utóbbiak körében, amikor kiderült, hogy mindketten magyarok…
 
81838-casco-sisak-magyar-l-ny.jpg Casco sisak magyar lányok
 
A Kelly’s standon már megszokott, hogy ennél is tovább mennek, és testfestett lányok próbálják meg a többségében férfi látogatók agyába beégetni a márka nevét, de szerintem ez a project a de-nagy-szíve-van mondat rögzítéséig jut el…
A My Best Move standon úgy gondolták, hogy ha már nincs értelmes kerékpárjuk, akkor más úton terelik oda a népet, és ez igen csak jól működött, köszönhetően a két nyuszis lánynak… Alig győzték az izzadt tenyerű látogatók fotózását állni és sokan már nem látják a feliratot…
 
81838-playboy.jpg Playboy bringák
 
Természetesen csajok voltak még szép számban más standokon is, bár ők kellő mennyiségű ruházatban voltak… és volt egy hely, ahol ezt a mennyiséget is gyorsan cserélgették. A két sor csarnokot összekötő nagycsarnokban felállított színpadon délutánonként a különböző ruhazáti és ruházattal rendelkező kerékpáros cégek termékeit mutatták be lányok s fiúk vegyesen, megkoreografált, zenés show műsorok keretében… igen látványos műsor.
 
81838-ruhazati-show.jpg ruházati show
 
A csajozós verdák sem hiányoztak. Idén már sokkal kevesebb volt ugyan a cruiser-jellegű igazán-semmire-sem-használható-kerékpár, de még mindig akadt pár kitartó gyártó. A Schwinn standon a már pár éve is látott üdítő tartós felsőcsöves cruisert láttuk, talán annyi újítással, hogy idén új színek is voltak. Hasonló jellegű modelleket az Electra kínálatában is találni, de itt már túlnyomórészt a retro kerékpárok teszik ki a sort. A kerékpárok szokás szerint gyönyörűek, mesések, fantasztikusak… és nem minimál bérhez mért árcetlivel rendelkeznek…
 
81838-lecseng-cruiser-m-nia.jpg lecseng a Cruiser-mánia
 
2012-ben inkább a retro stílusú és színvilágú városi cirkálókkal fogunk csajozni járni, amihez számos gyártó kínál lehetőséget… A Specialized városi cirkálók nem csak divatosak, de praktikusak is: az alap sárvédőkhöz integrált világítást is kapunk. Persze ha különleges lányről van szó, akkor a világ végére is elmennénk érte, és ha ez a világ vége tegyük fel a messzi, hideg de főleg igen csak havas északon van, jól jöhet a Surly mega-brutál hó-taposó lova.
 
81838-ha-egy-kanadai-csajnak-udvaroln-l-s-z-ld-vagy....jpg Ha egy holland csajnak udvarolnál
 
Ha úgy gondolod, nem éri meg a jeges tájat átszelni, akkor még mindig akad bőven különleges verda, hogy felvághass vele az utcán… A Vanhoof teljesen vázba integrált világításával és ezzel igen érdekes formavilágával tuti kitűnik a többi ló közül, főleg éjszaka…
 
81838-Vanhoof-v-zba-integr-lt-l-mp-k.jpg Vanhoof vázba integrált lámpa 
 
A Commencal is belehúzott, és nem akart lemaradni a különleges biciklik felhozatalából, így bemutatták az Acid -ot, melynek felsőcsöve totálisan aszimmetrikusan csatlakozik a nyeregcsőhöz. Annyira beteg már, hogy tetszik …
 
81838-commencalacid.jpg Commencal Acid 
 
Annak, aki nem tud a kenyérért lejárós kerékpárján sem elszakadni a downhill-érzéstől, ajánlom a Bionicon duplavállas városi, 24”-os kerekű lovát.
 
81838-Bionicon-v-rosi-donwhill-ker-kp-r.jpg Bionicon városi downhill kerékpár 
 
No persze, azok a geek-ek is tudnak választani, akik még 40évesen anyunál laknak, és kevés a hely a szobában, de a zöld-érzés gondolatában szeretnének stílusosan közlekedni. A Dahon kínálata széles a 16-20-24” kerekek terén, de mivel nem fotózhattunk a standjukon, így hivatalosan nem tudjuk megosztani veletek… Amit itt láthattok, azt nem mi készítettük, és nem is tudjuk hogy került ide…
 
81838-titkos-fot-k-a-Dahon-standj-r-l.jpg titkos fotók a Dahon standjáról
 
Jó volt látni, hogy ha szívünk haza húz, akkor is tudunk igényes, stílusos és szép kerékpárokat választani, mind a Neuzer és mind a Gepida kínálatából… A retro érzés itt is hatalmába kerít, meg van még a városi modelleken a praktikusság is, nagyon jó irányba haladnak…
 
81838-csoda-sz-p-magyar-ker-kp-r.jpg csodaszép magyar kerékpár
 
Ha már meg van a verda, stílusosan kell érkezni. Az angol Brooks cég sok évtizedes hagyományokat folytatva bőrből gyártja nyergeit. Idén már extra vagáns, hátunkra is csatolható kézitáskát illetve nagyon erős mayerfactoros kabátot is találtunk a kínálatukban… sőt, hamár igényes a verda, akkor a nadrágunk védelme is legyen az. Bőrrel borított nadrágszárvédő, több színben…
 
81838-finom-borillat-brooks.jpg finom bőrillat - brooks
 
Na persze ha nem vagyunk ennyire úriasok, akkor választhatunk a számos fiatalos színű és fazonú táskákból is, amiket lépten nyomon találtunk…
A csajozós verda elengedhetetlen része a giga nagy, csilivili kerekek. A Eurobike -on a Monkeylectric cég szolgáltatja ehhez a cuccot, a küllőkre szerelt és programozható futású LED-sorokkal. Nagyon ütős cucc, bár idehaza nem adnék neki egy estét sem az utcán, mire ellopnák…
 
81838-monkeylectric-ha-vmi-nagyon-felt-n-re-v-gysz.jpg MonkeyLectric
 
A fejünk védelme is számít, mert igencsak csúnyán festenénk a randin, ha véres felszakadt fejjel érkeznénk… és a virág csokor sem javítana a szitun szerintem. A széles választékban akár szövetsapka jellegűt is tudunk már választani, ha ízlésünknek megfelel, de számos márka, mint a Casco, Cratoni, Bell , és társaik kínálnak urbanisták számára nyerő fejvédőt.
 
81838-st-lusos-v-rosi-fejv-d-...-n-knek.jpg Stílusos városi fejvédő... nőknek
 
Egyéb öltözködés szinten is érdemes divatosnak lenni. A Deuter ruhák a következő év divat színeiben pompáznak, bár szerintem, ha valaki csak egy mezt vagy kabátot vásárol meg, nehezen fog hozzá öltözködni más gyártó ruhájával… hacsak nem feketével.
Hirdetés