Crosskovácsi Maraton 2009 – Minden a versenyről! Hír

Tankó József
Tankó József
2009/06/10
Hétvégén rajtol a Crosskovácsi Hegyikerékpáros Maraton 2009. Ennek apropóján megkerestük Mátyus Attilát a verseny szervezőjét, hogy mindent megtudjuk erről a nagy volumenű kerékpáros rendezvényről!
Hirdetés

Budapest központjától mintegy 13 kilométerre, Nagykovácsiban immár 16. alkalommal rendezik meg a Crosskovácsi Mountain Bike Maratont. Mátyus Attila fõszervezõ június 13-án, közel 700 kerekest vár a Tisza kastélyhoz a 10:30-as startra, mint mondta, a magyarok mellett szlovák bicikliseket várnak a rajtvonalhoz.

 

Először is gratulálok, hogy 16.alkalommal is megvalósul a Crosskovácsi viadal!
Köszönöm, nekem is nagy öröm, hogy ez már már a 16. alkalom. Egyébként a hétvégi verseny a Magyar Kupa futam, második állomása lesz.

Mennyire más a pálya idén, mint tavaly?
Kicsit alakítottunk az idei útvonalon a tavalyihoz képest, mivel két új település, Budajenőt, és Telkit is érinteni fogja a Maraton.

 

 

Várhatók-e profik a versenyen?
Természetesen igen. A komplett magyar profi élvonal képviseltetni fogja magát az előzetes várakozásaink szerint, és reméljük komoly maratoni viadal vívnak majd egymással. Többek között Parti Andrást, és Blazsó Mártont is a rajtvonalhoz várjuk.

Milyen távokon mérhetik össze képességeiket a versenyzők?
Klasszikus Maraton számokat rendezünk. Ez azt jelenti, hogy három, rövid, közép, és hosszú távon mérhetik össze képességeiket, és erejüket a versenyzők. A rövidtávot, vagyis a 30 km-t lelkes amatőröknek ajánlom, illetve azoknak, akik először próbálják ki magukat egy ilyen komoly volumenű versenyen. Nekik pluszba még azt tanácsolnám, hogy nem szégyen leszállni a bicikliről, és tolni néhány métert, inkább ezt tegyék, minthogy bármilyen probléma legyen.  Az 55km-es középtávon U17-es korosztálytól lehet indulni felnőtt férfi, és női Hobby, illetve Master kategóriákban. A maratoni 80km-es távon felnőtt férfi Master1, és Master2 kategóriákban folyik majd a küzdelem. 

 

 
 
Versenyzők kísérői részére szerveznek-e programokat? Érdemes-e gyerekekkel kimenni drukkolni?
Gyerekeknek külön, 6km-es gyermekmaratont szervezünk, mely felnőttek útvonalán halad majd, és a táv végén pedig a kastélyparkba fognak érkezni a gyerkőcök. Minden gyerek csak FELNőTT kísérővel indulhat a versenyen! A verseny egész ideje alatt csomag, és értékmegőrzőt fogunk működtetni, illetve a büfék is egész nap várják vendégeket! A rendezvény záróakkordjaként pedig zenés koncertet szervezünk. 

Meddig lehet nevezni?
Nálunk ez elég speciálisan működik, mivel nemcsak előnevezés lehetséges, hanem még a verseny reggelén, fél 8-tól fél 10-ig a helyszínen is lehet regisztrálni. Valamint pénteken is várjuk a jelentkezők 16-tól 19 óráig. 
 
Mennyibe kerül? Mit kapunk érte a szervezésen kívül?
A felnőtteknek 5500ft, a gyerekeknek pedig 2000ft a helyszíni nevezés. A kedvezményes előnevezési periódus május 31-ig volt csak érvényes.  A nevezésünkért cserébe 15 kilométerenként frissítő pontokat helyezünk ki, melyek energiaitallal, és étellel várják a versenyzőket, így ha valaki üres kulaccsal érkezik, annak sem kell aggódnia, hogy szomjas lesz. A verseny végén pedig minden célba érkező kap egy ivókulacsot ajándékba, amiért ezúton is köszönet a Probike-nak.

 

 
 
A kerékpáros biztosítást magában foglalja a nevezési díj? Vagy érdemes mindenkinek a saját nyugalma, és biztonsága érdekében kötni egyet?
Nem foglalja magába a nevezési díj a biztosítást. Mindenki saját felelősségére indul a versenyen, de ezt ki is hangsúlyozzuk mindig! A profiknak a kerékpáros szövetségeken keresztül van biztosításuk. Az amatőröknek is mindenképpen jó, ha van, de nem csak a verseny apropójából, hanem a hétköznapok során is meghatározó fontosságú! 

A versenyen résztvevőknek kötelező-e a bukósisak használata?
Bukósisak használata kötelező nálunk is. Ezt nagyon szigorúan vesszük, de ez elmondható a többi hasonló nagyságrendű versenyről is, egész Európában, illetve hazánkban is.

Volt-e már baleset abból, ha valaki nem hordott? Vagy mindig kötelező volt?
Nem, szerencsére ebből még nem volt probléma. Számunkra fontos a biztonság, mivel a verseny egész ideje alatt egy mentőautó áll majd folyamatosan készültségben, így, ha mégis valami rosszul alakulna, akkor közel legyen a segítség. De mindezek mellett a legfontosabb, hogy a KRESZ szabályait mindenkinek be kell tartani az egész verseny során!

 

 

Mit lehet tanácsolni azoknak, akik először indulnának a versenyen, de félnek, hogy veszélyes?
Akik először próbálják ki magukat, azoknak azt tanácsolom, hogy saját tempóban tekerjék végig a versenyt, és a célba érés legyen a lényeg számukra. Nem kell feleslegesen túlvállalni magunkat, és ezáltal olyan helyzetbe kerülni, amely komoly problémákat okozhat. Hiszen nem lehet tudni, hogy a beláthatatlan kanyarban, egy korábbi baleset miatt egy biciklistársunk fekszik-e az úton!

Hirdetés