Cape Epic 2012 Hír

Mozgásvilág.hu
2012/03/13
Szurkoljunk együtt a Northern Crocodiles/Mozgásvilág.hu csapatának!
Hirdetés

A Dél-Afrikában élő Szentgyörgyi Krisztián is ott lesz a 8 napos kerékpárversenyen, mely egyben a „ A hegyikerékpárosok Tour de France-a! ” Bart Brentjens, az 1996-os MTB olimpiai bajnok szerint.

 

82217-Absa-Cape-Epic-2011-Stage-3-Tulbagh-to-Worcester-125km-Sven-Martin.jpg

Fotó: sportzpics.net, Sven Martin -  2011. 3. szakasz

 

A Cape Epic talán a világ legnépszerűbb többnapos mountain bike eseménye, ahol amatőrök és profik egyaránt versenyezhetnek egymással. Idén kilencedik alkalommal indul útjára a mezőny Dél-Afrika délnyugati csücskében, Western Cape tartományban.

A millió forintos nevezési díj ellenére túljelentkezés van minden évben. A profik meghívás alapján, a sajtósok külön engedély birtokában, míg az amatőrök lottónyertesként kerülhetnek be a 600 db 2 fős csapat valamelyikébe. Az indulókat 4 kategóriába sorolják: férfiak, nők, vegyes és masters (40 év felettiek). A francia körversenyhez hasonlóan a vezető páros sárga trikót visel a férfiak mezőnyében, a hölgyek rozsdabarnát, a vegyes csapat zöldet, míg a legtapasztaltabbak kéket kapnak. Az összetett verseny helyezései, az országúton megszokott módon, az egyes szakaszok megtételéhez szükséges idők összeadásával keletkeznek.

 

82217-Beautiful-scenery-awaited-both-viewers-and-riders-in-Tulbagh..jpg

Fotó: sportzpics.net - Toscanára emlékeztető vidék Tulbagh közelében

 

Az első nap egy prológgal indul, majd hosszabb-rövidebb szakaszokon át érkezik meg a verseny a célba. A 8 nap során a versenyzőknek még egy időfutamot is teljesíteni kell, ahol 30-40 km közötti távon egyesével versengenek a párok. Visszatérve az idei eseményre és a Northern Crocodiles/Mozgásvilág.hu csapatra, a magyar indulóval, Szentgyörgyi Krisztiánnal beszélgettünk .

Cape Epic 2012: 8 nap, 1200 kerékpáros (600 csapat), 781 km össztáv, 16300m szintkülönbség!

 

82217-Jose-Hermida-enjoys-support-from-local-school-children-during-Stage-3.-Photo-by-Karin-Schermbrucker.jpg

Fotó: sportzpics.net - Karin Schermbrucker - José Hermida pacsizik a helyi iskolásokkal

 

Mit jelent számodra a Cape Epic? A Cape Epic rajta van minden valamirevaló mountain bike-os bakancslistáján bármilyen nemzetiségű is az illető! A felkészülés az Epicre egy életstílus, ami rendszerességet és elszántságot igényel. A resztvevők minden egyes mozdulatában ott szerepel a verseny 12 hónapon keresztül. Életem legnagyobb sport kihívása lesz!

Miért is kell ezt csinálni es miért éppen most? Túl azon, hogy ez a világ leghíresebb többnapos MTB versenye, a veszély fennáll arra, hogy pár év múlva, ez a verseny is teljesen professzionális lesz , mint a Tour De France   , így csak profi versenyzők és csapatok számára lesz csak elérhető. Mivel a verseny jövője nem látható és tervezhető előre, mindenkeppen szeretném a versenyt teljesíteni, ameddig a lehetőség adott az amatőr, de profi módon, elszántan készülő versenyzők számára is.

 

82217-No-time-for-a-dip-in-one-of-the-many-dams-along-the-route.-This-is-a-race-Photo-by-Karin-Schermbrucker.jpg

Fotó: sportzpics.net, Karin Schermbrucker - A verseny maga

 

Jelentkezés: van-e speciális előfeltétel? Részt kell venni valamilyen versenyen, vagy csak aki a leggyorsabban fizeti ki a pénzt, az indulhat? Az első alkalommal indulóknak egy lottón kell reszt venni, ami teljesen a szerencsén múlik. Aki 3-szor teljesítette a távot, az egy különleges klubtagságot kap, és nekik nem kell többet a szerencsére bízni az indulási esélyeiket, csak a nevezést kell befizetniük. Ezen kívül van meg sajtó és charity nevezés is, de ez a mindennapi versenyzők szamara nem elérhető. Tehát nincs kvalifikációs verseny az indulásért!

Milyen felkészülési versenyeken vettél részt? Milyen speciális felkészülést preferáltál? Erre a kérdésre nagyon nehéz válaszolni nekem, aki még nem teljesítette a távot. Nagyvonalakban én úgy gondolom, hogy a felkészülés 12 hónapig tart , eleinte csak egy általános versenytapasztalat és kondíció megalapozás a lényeg, ezen belül a megfelelő technikai képzettség elsajátítása kap nagyobb hangsúlyt, mint például a lejtők, emelkedők, sík szakaszok, vizes akadályok kisebb folyókon való átkelés.

Az egyedülálló természeti adottságok miatt Afrikában mountain bike-ozni teljesen más, mint bárhol máshol a világban . Gondolok itt a hőmérsékleti különbségekre: a reggeli 5-6°C-ra, míg napközben akár a 37-38 fokos hőségre vagy a homokos, laza, ugyanakkor sziklás terepre. A rendszeres versenyzés és heti kb. 15-25 órás edzés elengedhetetlen. Ezen kívül úszás, futás és rendszeres lazító gyakorlatok, valamint konditermi súlyzós edzések is lényegesek, természetesen nem a testépítésre gondolok, hanem inkább a hát- és törzserősítő gyakorlatokra.

A társammal kb. 10-15 darab 60-85 km-es egynapos és egy 3 napos versenyen is részt vettem , ahol teszteltük a kerékpárokat, a versenyen használt energia italokat és ételeket, valamint a párban való együtt tekerést is.

 

82217-Shadows.-Photo-by-Gary-Perkin.jpg

Fotó: sportzpics.net, Gary Perkin - Árnyékok

 

Verseny: milyen különleges cuccokra van szükség? Egy megbízható, jó kerékpár mindennél többet ér! A partneremmel 29-es összteleszkópos modelleket fogunk használni, belső nélküli gumikkal.

A segítő személyzet hogyan jut el A-ból B-be? Ő visz mindent? Mit viszel magaddal 1-1 etapon? A legtöbb versenyző sátorban alszik, és a szervezők viszik az összes felszerelést. Mi lakókocsiban fogunk aludni, és az egyik barátom fog kísérni minket, ő fogja a cuccainkat és a lakókocsit egyik pontról a másikra vinni. A verseny közben energiaitalt és energiát adó ételeket viszünk magunkkal annyit, amennyi elegendő két frissítőállomás között. A nevezés nem olcsó, de a frissítőállomások, a verseny előtti és utáni étel-ital ellátás fantasztikus, így a versenyzőknek tényleg csak két frissítőállomás között kell gondoskodnia magáról.

 

82217-Side-by-side-stage-racing-just-you-and-your-partner.-This-is-the-Absa-Cape-Epic-Sven-Martin.jpg

Fotó: sportzpics.net, Sven Martin - "Side by side" avagy együtt a pároddal

 

Mi a legnagyobb nehézség? A nyolc napon: a hőség, a távolság, a szintkülönbség, és a „cut off time” (limit idő – a szerk.) minden nap!

A helyszín mindig változik évről-évre? Melyik szakasz lesz a legnehezebb? Miért? Igen, a verseny távja és összetétele minden évben változik annak függvényében, hogy milyen nagy a versenyzők kihullása az előző évben. Ez tavaly 27% volt. Tehát idén a versenyt kicsit megnehezítette az útvonalért felelős rendező, akinek a beceneve Dr. Gonosz! 2012-ben lesz egy extra hosszú szakasz, a DAY 3, 147 km, 2900 m szintkülönbséggel, ez lesz a leghosszabb szakasz a verseny történetében és valószínűleg a legnehezebb is.

Köszönjük szépen! Sikeres versenyzést kívánunk, és természetesen várjuk a híreket, melyeket azonnal közzé is fogunk tenni!

 

82217-Simple.-Silence.-Space.-Serene.-Silhouette.-Shadow.-Tulbagh-Valley.-Photo-by-Sven-MartinCape-EpicSPORTZPICS.jpg

Fotó: sportzpics.net, Sven Martin - Egyszerűség. Csend. Tér. Derű. Körvonal. Árnyék. A Cape Epic.

 

A fotók forrása: http://www.facebook.com/capeepic

A verseny honlapja:
Hirdetés