Barlangi bringázás, túrázás Szlovéniában Hír

Mozgásvilág.hu
2011/05/04
Fedezd fel idén Európa harmadik legzöldebb gyöngyszemét, Szlovéniát
Hirdetés
Szlovéniában  négy nagy földrajzi régió találkozik : az Alpok, a Dinári-hegység, a Kárpát-medence és a Mediterráneum. Szlovénia legmagasabb hegycsúcsa a Triglav (2 864 m), amely számos sziklamászási lehetőséget nyújt a meghódítására.
Szlovénia bővelkedik karsztforrásokban, magashegyi patakokban, gyors sodrású folyókban (Száva, Dráva, Mura, Soca, Sava Bohinjka, Boka, Krupa, Savinja, Ljubljanica)  vízesésekben és tavakban , valamint egy rövidke tengerparti szakasszal is büszkélkedhetnek.
81506-Kamnik.jpg Kamnik
 
Szlovéniában a 30 méternél magasabbról aláhulló vizek számítanak komolyabb vízesésnek. Közülük is a legnagyobbak és a leghíresebb turisztikai nevezetességek a Savica Bohinjban (60 méteres) és a kétlépcsős Peričnik a Vrata völgyében (68 méteres).
 
81506-Huda-Luknja.jpg Huda Lukjna
 
A Száva völgyében a legismertebb szurdok a Radovne; ezen keresztül már 1893-ban turistautat építettek. Sok turistát vonzanak még Bohinjban a Pokljuska, Mostnice és Ribnice szurdokok, valamint a Köves-Alpokban a Kamniska Bistrica szorosai.
 
Számos sportolási programlehetőség kínálkozik a térségben, többek között az alábbi területeken
 
81506-Szlovenia_Kope_07-495x292.jpg
 
Pohorje hegység Szlovénia északi részén helyezkedik el, közel Mariborhoz. Az 1543 m tengerszint feletti magasságával nyugaton hosszában összeköti az alpesi tájat a keleti lágy, szubpannon vidékkel. Csúcsai Rogla (1517 m), Crni vrh (1543 m), és Velika Kopa (1522 m). Pohorjét a 20. század elején "fedezték fel" mint a hegyi sétákra, rekreációra és turizmusra alkalmas helyet. Ekkor épültek az első hegyi turistaházak, a Maribori Pohorje legmagasabb pontján pedig a kilátótorony. Pohorje zöld erdeivel, szerteágazó jelölt turista- és kerékpárútjaival , zöld füves mezőivel, farm szállásaival igazi kikapcsolódást ígér! Gyalogtúrázásunkhoz képzett vezetőt is kérhetünk, aki elnavigál bennünket a kiválasztott útvonalunkon. Remek mountainbike ajánlat Pohorje hegység erdeiben: Klikk ide!
 
Kope neve talán már sokaknak ismerősen cseng, ugyanis Kope Szlovénia egyik legkedveltebb síterepe télen, de nyáron is számtalan programlehetőséget tartogat vendégei számára.
Családi ajánlat a Hotel Luka*** szálláshelyen: Klikk ide!
Kerékpározási és túrázási útvonalak letölthető GPS navigációs file-okkal a régióban itt találhatóak:
 
81506-Peca-barlang.jpg
 
Slovenj Gradec városka a Pohorje hegység lábánál fekszik, ahonnan szintén könnyedén elérjük az erdei ösvényeket. Különlegesség a Mislinja völgy felé vezető úton található a 786 m magas Tisnik és 794 m magas Pecovnik hegyek közé ékelődött Huda luknja szurdok, amely nevezetes az azonos nevű karszt barlangjáról is, amely nem az egyedüli barlang a környéken. Némelyik barlangban bányászat is folyt a régebbi időkben, amely ma alkalmassá teszi a járatokat arra, hogy földalatti bringázást szervezzenek. Ezt a remek lehetőséget aknázták ki a helyiek, és szerveznek ide vezetett túrákat. Barlangi bringázás ajánlat: Klikk ide!
 
Aki pedig szívesen barangolna gyalogos ösvényeken , az ő számukra ajánljuk a Tuhinj völgyet. Tuhinj völgy a középkori városka, Kamnik közvetlen közelében helyezkedik el. Amennyiben viszont nem szeretnénk a városban elszállásolni magunkat, remek lehetőségünk van zöld domboldalak tövében, egy wellness komplexum szomszédságában, kedves apartmanokba akár családostul beköltözni néhány napra, vagy akár 1-2 hétre is.
Terme Snovik ajánlata wellness lehetőséggel: Klikk ide!
 
81506-Terme-Snovik-2.jpg
 
A bringákat és a bakancsokat már ideje leporolni, ne késlekedj tovább, használd ki az ajánlatok nyújtotta előnyöket!
(Forrás: )
Hirdetés