Menü

2011.05.04.     Hozzászólás 0

Mozgásvilág.hu

Barlangi bringázás, túrázás Szlovéniában

Fedezd fel idén Európa harmadik legzöldebb gyöngyszemét, Szlovéniát


Szlovéniában négy nagy földrajzi régió találkozik: az Alpok, a Dinári-hegység, a Kárpát-medence és a Mediterráneum. Szlovénia legmagasabb hegycsúcsa a Triglav (2 864 m), amely számos sziklamászási lehetőséget nyújt a meghódítására.

Szlovénia bővelkedik karsztforrásokban, magashegyi patakokban, gyors sodrású folyókban (Száva, Dráva, Mura, Soca, Sava Bohinjka, Boka, Krupa, Savinja, Ljubljanica)  vízesésekben és tavakban, valamint egy rövidke tengerparti szakasszal is büszkélkedhetnek.

81506-Kamnik.jpg
Kamnik

 

Szlovéniában a 30 méternél magasabbról aláhulló vizek számítanak komolyabb vízesésnek. Közülük is a legnagyobbak és a leghíresebb turisztikai nevezetességek a Savica Bohinjban (60 méteres) és a kétlépcsős Peričnik a Vrata völgyében (68 méteres).

 

81506-Huda-Luknja.jpg
Huda Lukjna

 

A Száva völgyében a legismertebb szurdok a Radovne; ezen keresztül már 1893-ban turistautat építettek. Sok turistát vonzanak még Bohinjban a Pokljuska, Mostnice és Ribnice szurdokok, valamint a Köves-Alpokban a Kamniska Bistrica szorosai.

 

Számos sportolási programlehetőség kínálkozik a térségben, többek között az alábbi területeken

 

81506-Szlovenia_Kope_07-495x292.jpg

 

Pohorje hegység Szlovénia északi részén helyezkedik el, közel Mariborhoz. Az 1543 m tengerszint feletti magasságával nyugaton hosszában összeköti az alpesi tájat a keleti lágy, szubpannon vidékkel. Csúcsai Rogla (1517 m), Crni vrh (1543 m), és Velika Kopa (1522 m). Pohorjét a 20. század elején "fedezték fel" mint a hegyi sétákra, rekreációra és turizmusra alkalmas helyet. Ekkor épültek az első hegyi turistaházak, a Maribori Pohorje legmagasabb pontján pedig a kilátótorony. Pohorje zöld erdeivel, szerteágazó jelölt turista- és kerékpárútjaival, zöld füves mezőivel, farm szállásaival igazi kikapcsolódást ígér! Gyalogtúrázásunkhoz képzett vezetőt is kérhetünk, aki elnavigál bennünket a kiválasztott útvonalunkon.
Remek mountainbike ajánlat Pohorje hegység erdeiben:
Klikk ide!

 

Kope neve talán már sokaknak ismerősen cseng, ugyanis Kope Szlovénia egyik legkedveltebb síterepe télen, de nyáron is számtalan programlehetőséget tartogat vendégei számára.

Családi ajánlat a Hotel Luka*** szálláshelyen: Klikk ide!

Kerékpározási és túrázási útvonalak letölthető GPS navigációs file-okkal a régióban itt találhatóak: Klikk ide!

 

81506-Peca-barlang.jpg

 

Slovenj Gradec városka a Pohorje hegység lábánál fekszik, ahonnan szintén könnyedén elérjük az erdei ösvényeket. Különlegesség a Mislinja völgy felé vezető úton található a 786 m magas Tisnik és 794 m magas Pecovnik hegyek közé ékelődött Huda luknja szurdok, amely nevezetes az azonos nevű karszt barlangjáról is, amely nem az egyedüli barlang a környéken. Némelyik barlangban bányászat is folyt a régebbi időkben, amely ma alkalmassá teszi a járatokat arra, hogy földalatti bringázást szervezzenek. Ezt a remek lehetőséget aknázták ki a helyiek, és szerveznek ide vezetett túrákat. Barlangi bringázás ajánlat: Klikk ide!

 

Aki pedig szívesen barangolna gyalogos ösvényeken, az ő számukra ajánljuk a Tuhinj völgyet. Tuhinj völgy a középkori városka, Kamnik közvetlen közelében helyezkedik el. Amennyiben viszont nem szeretnénk a városban elszállásolni magunkat, remek lehetőségünk van zöld domboldalak tövében, egy wellness komplexum szomszédságában, kedves apartmanokba akár családostul beköltözni néhány napra, vagy akár 1-2 hétre is.

Terme Snovik ajánlata wellness lehetőséggel: Klikk ide!

 

81506-Terme-Snovik-2.jpg

 

A bringákat és a bakancsokat már ideje leporolni, ne késlekedj tovább, használd ki az ajánlatok nyújtotta előnyöket!

(Forrás: Maribor Városközség - Turisztikai Intézet, Wikipédia)

Olvass többet a témáról: szlovénia