And the winners are...

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2015/09/08
Az EuroBike 2015 díjazott termékei.
Hirdetés

Európa legnagyobb kerékpáros kiállításának központi helyén minden évben a 6 tagú szakmai zsűri által díjazott innovatív termékek vannak kiállítva. S bár tudja mindenki, hogy a németek keze olykor enyhén hazahúz, és néha érthetetlen mit keres egy-egy termék a díjazottak között, ennek ellenére számos izgalmas megoldás van itt. Ezen cikkben most ezekből csemegéztem.

Idén a EuroBike Awards-ra közel 500 terméket neveztek be a gyártók, melyekből végül 64-et ismertek el díjazással,ezek közül tizenkettőt emelnék ki.

 

Closca Fuga

összecsukható városi bukósisak

Closca-Fuga-1-.jpg
Closca-Fuga-1-.jpg

A városi kerékpáros közlekedésben valahogy folyamatosan kulcs szerepet tölt be a sisakok méretének használaton kívüli optimalizálása. Mindig akad egy gyártó, aki ráharap erre a témára, és új ötlettel rukkol elő. Idén a portugál Closca cég ilyen termékét díjazták is (ami egyébként reddot award 2015 díjat is tudhat magáénak már). Az eddigi összecsukási elvektől merőben más irányból közelítették meg a kérdést, és fentről lefele lehet „összeomlasztani” a sisakot, három egységbe bontva. A termék mögé létrehozott filozófia szerint ez azért jó, mert letisztult és szép dizájnt kapunk – lyukak, csavarok, különböző furcsa alakzatok és formák nélkül, valamint a tárolás egyszerű és könnyű – nem tud elgurulni, eldőlni. A szellőzést az elemek között kialakított pár milliméter átmérőjű függőleges rések szolgáltatják. A napi városi ingázáshoz ideális fejvédő.

 

Clug

a világ legkisebb kerékpártartója

clug-1-.jpg
clug-1-.jpg

A kanadai cég apró bringatartója nem vadonatúj termék. A szerkesztőségünk is használja lassan egy éve a munkába járós kerékpárjaink tárolásához. A kickstarter oldalon keresztül megvalósult projekt (az előzetesen megcélzott indulási tőkénél háromszor többet szedtek össze a közösségi oldalon) terméke letisztult, elegáns és modern külsejű, ami sok színvariációja révén személyre szabható. 3 méretben érhető el: S – 23-32 mm széles külsőkhöz, M – 33-42 mm széles külsőkhöz, L – 43-62 mm széles külsőkhöz. A tartó könnyen, a termék csomagolásán található sablonnal egyszerűen felrögzítjük a falra – a tárolási módnak megfelelő magasságban, hisz rögzíthetjük vele kerékpárunk két keréken, vagy a hátsó kerékre felállítva is.

 

Ion K_Lite Zip

könnyű és gyorsan felvehető térdvédő

Ion-K_Lite-Zip-1-.jpg
Ion-K_Lite-Zip-1-.jpg

Az Ion cég egy már létező termékére, a K_Lite-ra épül ez a díjazott modell. A láb belső részbe beépített cipzár révén a térdvédő könnyen és gyorsan felvehető, miközben minden eddig megszokott tulajdonsága megmaradt. A szövet alá rejtett kemény protektor és a SAS-TEC párnázások kellő védelmet nyújtanak egy keményebb ütközés során is. Elasztikus hátsó része és a tépőzáras pántok révén jól illeszkedik a lábunkra, és a szellőző tulajdonsága révén kényelmes viselet.

 

Palomar Lucetta

mágneses helyzetjelző lámpák

Palomar-Lucetta-3-.jpg
Palomar-Lucetta-3-.jpg

Szintén nem egy új termék, ami már tavaly a szerkesztőségben landolt. A szett két mágneses, egy LEDes – egy piros és egy fehér fényű – lámpából áll. Ezek fénye ahhoz elégséges, hogy városi közlekedés során lássanak minket, de fényük mellett vaksötétben bringázni veszélyes lenne. A megoldás – mágneses mivoltjuk révén – csak acélvázakhoz, kormányokhoz illetve nyeregcsövekhez rögzíthető. A világítás típusát (folyamatos, lassú és gyors villogó) a felhelyezéssel változtathatjuk meg – minden felillesztéskor változik a típus. Teljesen vízálló termék, mely villogó üzemmódban 40 óránál többet is tud működni az oldalanként két darab CR2032 (nem tölthető) eleme révén.

 

Birzman M-Torque

nyomatékos zsebszerszám

Birzman-M-Torque-1-.jpg
Birzman-M-Torque-1-.jpg

Minden bizonnyal még a hobbista kerékpárosok is találkoztak bringájuk egyik-másik alkatrészének csavarjainál nyomaték jelöléssel – általában 5 Nm-rel. No de vajon hány embernek van otthon nyomatékkulcsa? Nagyjából senkinek, s mi több, a legtöbb szerviznek sincs. Pedig a nyomaték meghatározás nem véletlen, mivel ez az érték biztosítja a legjobb rögzítést, a menet megszakítása nélkül – ha túlhúzzuk, kockáztatjuk a csavar, vagy inkább az anya rész menetének épségét. A Birzman tervezői felismerték ezt a helyzetet, és elkészítették a világ első nyomatékos zsebszerszámját! A szerszámon négy opció található: 25-ös torx és laposfejű csavarhúzó, valamint 4 illetve 5 mm-es imbusz. Ezek közül a két utóbbit tudjuk használni a beépített erőmérővel – az 5 Nm-es erőt elérve egyszerűen kattan egyet a kar. Praktikus és hasznos zsebszerszám, amiből a jövőben készülni fog több opciós is (már a kiállításon a Birzman standon pult alatt megnézhető volt).

 

Bikeparkitect

moduláris pumpapálya

Bikeparkitect-1-.jpg
Bikeparkitect-1-.jpg

A pumpapálya (tekerés nélkül, a felsőtestünkkel bele-belepumpálva a lejtmenetekbe haladunk előre) hatalmas móka, és kiváló edzés. A legjobb benne, hogy a legkisebbektől a legnagyobbakig, a gördeszkától, a rolleren át a bringásokig mindenki használhatja. Ilyen pályák általában földből, betonból vagy fából készülnek, helyhez kötötten. Ám egy cseh cég moduláris, könnyedén A-ból B pontba költöztethető pumpapálya rendszert kínál, ráadásul rengeteg vonalvezetési variációval. A rendszer bármilyen minőségű és jellegű sík (maximum 5%-os lejtése lehet) talajon felállítható, és biztonságosan használható.

 

Uvex Variotronic S

elektronikusan sötétedő lencsés szemüveg

Uvex-Variotronic-S-1-.jpg
Uvex-Variotronic-S-1-.jpg

Forradalmi szemüveglencse technológiát mutatott be az UVEX, amit rögtön kiemelt, GOLD díjjal jutalmaztak. Míg a fotokromatikus lencsék a fény (azon belül is legtöbb gyártónál az UV sugárzás) változására reagálva fokozatos átmenettel az anyagukban levő pigmentek segítségével váltanak színt (tónust), addig a vadonatúj elektrokromatikus lencse ugyan ezen változást egy e-Tint nevű folyadékkristályos anyag segítségével két állásban (64 illetve 16%) végzi el. A rendszer automata és manuális módban is üzemel – azaz a lencse vagy a fény csökkenésére automatikusan átvált egyik állásból a másikba, vagy magunk egy gomb megnyomásával tudjuk ezt eszközölni. A technológia még rejt magában hibát/problémát – beépített akkumulátorról működik, amit időnként tölteni kell; a lencse kivilágosodás után még foltos marad egy-két helyen; enyhe nyomásra a lencse érzékeny; extra magas ár (300 euró) – de érdekes és izgalmas irányt mutat a szemüveglencsék terén.

 

Garmin VARIA

radaros lámpa

Garmin-VARIA-2-.jpg
Garmin-VARIA-2-.jpg

A városi illetve országúti kerékpározások során az egyik legnagyobb veszélyforrás, amikor a hátunk mögül érkező gépjármű vezetője nem vesz észre minket. A Garmin új radaros eszköze egyrészt figyelmezteti a kerékpárost, hogy 140 méteren belül nagy sebességű jármű vagy járművek érkeznek felé, másrészt pedig a hátsó lámpa fényerejét felerősíti, így figyelmezteti a hátunk mögött érkező autóst ott létünkre. A VARIA a biztonságos kerékpározás egy új szintje, ami biztos vagyok benne, hogy sok ember épségét fogja megóvni a jövőben!

 

BLOKS. remote 14d

minimalista e-bike komputer

BLOKS.-remote-14d-1-.jpg
BLOKS.-remote-14d-1-.jpg

Magam részéről szörnyülködve szoktam nézni a jövő kerékpárjainak kikiáltott pedelecek 80-as évek kvarcjátékait idéző kijelzőit/kontrollpaneljeit. Idén aztán végre megérkezett az első gólya, ami talán ezt a részét is megváltoztatja a piacnak. A BLOKS. terméke egyszerre kijelző és kontrollpanel, mindez egy nagyon minimalista, letisztult, de enyhén futurisztikus formavilágban. A pici eszköz LCD kijelzője maga egyben egy billenőkapcsoló is, mellyel szabályozhatjuk pedelec teljesítményét. Oldalában egy kapcsolóval a rásegítést, másikkal pedig a lámpát kapcsolhatjuk be. A monokróm kijelzőn (ami negatívban mutat mindent, hogy tűző napon is jól látható legyen minden infó) az aktuális tempó mellett az akkumulátor töltöttségi szintjét és a rásegítés mértékét látjuk csak – de ennél nem is kell több alapszinten. Természetesen vízálló. Jelenleg csak OEM szinten kínálják pedelec gyártók számára, de tervben van, egy jövőbeni aftermarket megjelenés is.

 

Giro Republic LX

teljes terjedelmében fényvisszaverős országúti cipő

Giro-Rebublic-LX-1-.jpg
Giro-Rebublic-LX-1-.jpg

A bringáscipő több is lehet, mint csatlakozási pont a pedál és a lábad között. A Giro is így gondolta, és adott még egy funkciót az új Republic XL modelljének: itt a biztonságnövelő cipő. A gyártó kombinálta az eleganciát, a fűzős felsőt, a mikrovelúr sarokrészt, a vaskos, járást segítő talprészt és a fényvisszaverős anyagot. Az eredmény egy messziről is feltűnően látszódó lábbeli, ami ideális viselet lehet városban vagy országúton kerékpározók számára, a biztonságosabb közlekedéshez.

 

Diavelo

felfújható kabát e-bike-okhoz

Diavelo-2-.jpg
Diavelo-2-.jpg

Íme egy kabát, ami speciálisan a nagy sebességű pedelec kerékpározáshoz lett tervezve. Amikor könnyedén tudunk 30 kilométer/óra tempóval vagy efelett haladni, és nem is kell ehhez megerőltetően pedálozni, fontos a megfelelő ruházat – akár csak a motorozás során. A Diavelo kabátjának különlegességét a felfújható mellkas és hátrész adja, mely extra légrétegének köszönhetően plusz hőszigetelő réteget biztosít viselője számára. Ha pedig leszállunk a kerékpárról, akkor csak leengedjük, és könnyedén összehajtogathatjuk kicsire.

 

Cannondale Slate Force CX1

élmény országúti kerékpár

Cannondale-Slate-Force-CX1-1-.jpg
Cannondale-Slate-Force-CX1-1-.jpg

Számos kerékpár szerepelt idén is a díjazottak között, de csak egy akadt, ami előtt hosszú-hosszú percekre megálltam. Nem vagyok egy országúti fan, de a Cannondale ultra vagány bringája elgyengítette montis szívem. Az angol szakzsargonban gravelroad-nak nevezett kategóriába illeszkedik be a Slate Force. Vaskos gumijai (42 mm) strapabíróbbá teszik, tárcsafékjei, a Lefty villa, a hátsó 142×12mm-es átütő tengelye, valamint a kevésbé meredek ülő pozícióban használható geometriája nagyon kényelmes bringává teszik. A badass fekete színe már csak hab a tortán.

Hirdetés