9. MVM Duna Maraton: a visegrádi rajtnál 8 ország hegyikerekeseit várják a szervezők Hír

Mozgásvilág
Mozgásvilág
2008/07/02
A július 6-i T-Mobile TOP Maraton sorozat 2. állomása, a 9. MVM Duna Maraton alkalmával a hegyikerekesekre 35-, 65- és 100 km-es táv vár a Pilis emelkedőin és a Dunakanyar festői vonulatának ösvényein.
Hirdetés

A verseny a Maraton Magyar Kupasorozat 5. futama is egyben. A résztvevők elit és hobby kategóriákban versenyezhetnek. Visegrádon a nemzetközi mezőnyben hazai legjobbjaink – köztük a pekingi olimpiára utazó Parti András – is rajthoz állnak.


Az idei Duna Maraton a korábbiakhoz hasonlóan egy 3 napos nemzetközi fesztivál fő számaként kerül lebonyolításra. Az elmúlt 8 évben több mint 8 ezer résztvevője és 100 ezer szurkolója volt a viadalnak. A versenyzők mellett a családok, kicsik-nagyok is megtalálják a számukra megfelelő programot: túra, gyermekverseny, koncertek, BringaSuli közül választhatnak.

A világon egyedülállóan Ausztria, Magyarország és Horvátország legnagyobb maraton versenyrendezői létrehozták az Inter-Mountain Series-t, nemzetközi versenysorozat lévén külföldi kerekesek is bekapcsolódtak a Duna Maraton programjaiba. Csehország és Lengyelország is csatlakozott a sorozathoz; jelentősen nőtt a külföldi résztvevők és a versenyre látogató turisták, szurkolók létszáma.

A szilvásváradi kezdéshez hasonlóan – a T-Mobile társadalmi szerepvállalásának köszönhetően – a Duna Maraton szervezői is programjukra tűzik a T-Mobile Természetjáró Túrát, melyen bárki részt vehet, aki érdekelődik a környék természeti szépségei és állatvilága iránt. Az ingyenes, közel 8 km-es bringatúrát természetvédelmi szakemberek vezetik, ezúttal a pilisi madárvilág megismerése lesz a cél. A túra 11 órakor indul, nevezni 10 óráig lehet. Az egyik kísérő Eisenkrammer Károly, a barcelonai olimpia kerékpáros résztvevője, aki segít a biztonságos kerékpározás technikájának elsajátításában is; a szakmai vezető Tarján Barna, a Pilis Természetvédelmi Egyesület tagja, aki madárismereti bemutatót is tart. A csoport résztvevői egy könnyű, kis szintkülönbségű, erdei aszfaltúton jutnak el az erdei megfigyelő pontokhoz. Visszatérés után a Duna-parton lesz még idő a Duna Maraton versenyzőinek köszöntésére is.


Ki lesz a hosszútáv győztese? Vajon a tavalyi bajnok Hasenfratz Péter, esetleg az összetett elsőségre hajtó pekingi tartalék, az előző állomás legjobbja, Buruczki Szilárd, avagy az elmúlt hétvégén külföldön Európa-kupa bronzot szerző, hamarosan Pekingbe utazó Parti András? Vagy a csatába beleszól Blazsó Márton, Bogár Gábor, esetleg Szalay Péter – mindez július 6-án kiderül.

- A pálya nyomvonala teljesen mértékben megegyezik a tavalyival, a szervezés jól halad, az időjárás is jónak ígérkezik. Jövőre a jubileumi, tizedik Duna Maratonra készülünk, ennek egy jó főpróbája lesz az idei versenyünk, mind versenyzőnek, mind pedig szervezőnek egyaránt. Közel 8 ország montisait várjuk, a főverseny mellett ingyenes gyermekfutamokat is indítunk a vasárnapi rajt után. Újdonság lesz a T-Mobile Természetjáró Túra, melynek alkalmával a kezdőket szeretnénk a táj, a természet, a pilisi, erdei bringázás szépségeivel megismertetni. Szombaton estére egy nagy bulit szervezünk, a koncertek alkalmával a szervezőkből összeállt banda is színpadra lép, jómagam gitározni fogok…- mondta elöljáróban Harangvölgyi András főszervező.

Hirdetés