12 km új kerékpárút a Velencei-tónál Hír

Simon Ádám
Simon Ádám
2013/11/08
Kétirányú kerékpárút épül a déli parton.
Hirdetés

Két sikeres pályázatnak és a kormány támogatásának köszönhetően a Velencei-tó körüli kerékpárutak fejlesztése idén is nagy léptékben folytatódhat: újabb 12 kilométeres szakasszal egészül ki a tó körül haladó kerékpárút. A jelenlegi - egyes részein csak nyomokban fellelhető - útszakaszok helyén, nemzetközi mércével mérve is színvonalas, kétirányú bicikliút épül a déli parton.

A napokban induló fejlesztések eredményeként rövidesen szinte a teljes „tókört” az autóktól védett, újonnan épített útvonalon tehetik meg az aktív kikapcsolódást kedvelő turisták, valamint az útszakaszt egyre nagyobb számban használó helyiek. A „Velencei kerékpárút és kerékpáros turisztikai szolgáltatások fejlesztése” illetve a „Gárdonyi kerékpárút és kerékpáros turisztikai szolgáltatások fejlesztése” elnevezésű projektek két szakaszban, összességében 600 millió forintos uniós forrásból és további 150 millió forintos kormányzati támogatásból valósulnak meg.

A kétszer 6 kilométeres szakaszok fejlesztésére a Gárdonyi Önkormányzat, valamint a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács (VVVTFT) is sikeresen pályázott, de a kivitelezés költségeihez – a VVVTFT elnöke, L. Simon László kormánybiztos közbenjárásának eredményeként - további 150 millió forinttal a kormány is hozzájárult.

Tervezett nyomvonal
Tervezett nyomvonal

Az összességében 730 millió forintos forrásból megvalósuló beruházás a fent említett két projekt keretében, a Gárdony, Szigony utca és a Velence, Resort Spa közötti szakaszon, valamint a Dinnyés és Pákozd közötti, 6213 jelű úttól a Gárdony, Szigony utcáig húzódó szakaszon épülhet meg. A folyamatosan növekvő kerékpáros-forgalom igényeit kiszolgáló, 12 kilométeres új útszakaszt a következő szezonra már birtokba is vehetik a biciklisek – derült ki a projekt nyitórendezvényén.

A most kezdődő, a STRABAG Általános Építő Kft. kivitelezésében megvalósuló munkálatok befejezését követően, a már elkészült északi oldalhoz hasonlóan, a déli parton is sokkal kedvezőbbek lesznek a kerékpározás feltételei. (A 12 km-ből 9 teljesen új nyomvonalon épül meg.) A fejlesztés tovább szélesíti a térség turisztikai kínálatát: a továbbfejlesztett bicikliút-hálózat még inkább elősegítheti a kerékpárturizmus fellendülését, és nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a Velencei-tó az aktív és családi turizmus legvonzóbb célpontjává váljon.

Az új útszakasz építése mellett, ezt a hosszú távú célt szolgálja, hogy - a most induló fejlesztéssel párhuzamosan - a keleti és az északi parton haladó kerékpárút tervezése is megkezdődött. A Velencei-tó és tágabb térsége fejlesztési elképzeléseinek elősegítését, megvalósítását támogató, abban aktívan közreműködő, a Fejér Megyei és a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat által létrehozott VVVTFT további 9 szakasz megépítését tervezi. A koncepció már a kormány előtt van, annak elfogadása esetén további 32,6 kilométer bicikliút épülhet a térségben. Ezáltal elérhető közelségbe kerülhet a Tanács egyik legfőbb célja, vagyis az, hogy a kerékpárút teljesen körbefogja a Velencei tavat. A Tanács hosszú távú célja, hogy a Velencei-tó körül olyan összefüggő bicikliút-hálózat jöjjön létre, amelyen keresztül Budapest, illetve Székesfehérvár irányába a Balaton, valamint a Váli-völgyön keresztül a Vértes is biztonságosan megközelíthető két keréken.

Véleményünk szerint...

Ugyan már két éve is attól harsogott a sajtó, hogy körbeért a Velencei-tó körüli kerékpárút,persze - mint utánajártunk - ezek erősen ferdített infók voltak. A fenti sajtótájékoztatón viszont a tényeknek megfelelően nyilatkoztak az infrastruktúra állapotáról, így megalapozottan bízhatunk abban, hogy jövőre még jobb, a közeljövőben meg aztán még annál sokkal jobb (már majdhogynem tökéletes) lesz a Velencei-tó körüli kerékpárut. Le fogjuk csekkolni!

A 2012. nyarán tapasztalt állapotokról itt írtunk...

A jelenlegi állapotokat tükröző online, interaktív kerékpárút térképet itt találod...

Hirdetés