Határtalan szabadság a drótszamáron Hír

Határtalan szabadság a drótszamáron Hír

(X) - Támogatott tartalom
2019/05/23
Ahol e-bike nélkül is felvillanyozódsz! Kerékpározás Alsó-Ausztriában: könnyű útvonalak, határokat átszelő változatos tájak és különleges kulinária.

EuroVelo 6 - Duna menti kerékpárút

 

Duna menti kerékpárút EuroVelo 6 Forrás: (c) Stefan Fuertbauer
Duna menti kerékpárút EuroVelo 6
Kép forrása: (c) Stefan Fuertbauer

 

A Duna menti kerékpárút nemcsak a nagy európai bringaút hálózatok úttörője, hanem Közép-Európa egyik legkedveltebb útvonala is egyben. A kiváló útvezetés és a látnivalók sokasága teszi egyedivé az EoroVelo 6 kerékpárutat Alsó-Ausztriában is.

 

EuroVelo 13 - Vasfüggöny kerékpárút

 

Vasfüggöny kerékpárút Eurovelo 13 Forrás: (c) Bartl
Vasfüggöny kerékpárút Eurovelo 13
Kép forrása: (c) Bartl

 

Határtalan bringázásnak adhatjuk át magunkat az Iron Curtain Trail (EuroVelo 13) útvonalon is, mely a vasfüggöny nyomában halad és nemcsak Alsó-Ausztriát köti össze Csehországgal és Szlovákiával, hanem a Waldviertelt is a Weinviertellel. A kerékpárúton nemcsak az európai történelem nyomába eredhetünk, hanem érintetlen természet is vár ránk, hiszen a határvonal több évtizedes elszigetelésnek köszönhetően egy egyedülálló biotóp alakult itt ki, mely számos állat- és növényfajnak ad otthont.

 

EuroVelo 9 - végig Alsó-Ausztrián

 

Termál kerékpárút EuroVelo 9 Forrás: (c) Raimo Rudi Rumpler
Termál kerékpárút EuroVelo 9
Kép forrása: (c) Raimo Rudi Rumpler

 

Az EuroVelo 9 része az európai távolsági kerékpárutak hálózatának és a lengyelországi Gdańsktól a horvátországi Pula-ig halad. Ezzel összeköti a Balti-tengert az Adriával. A cseh határtól Alsó-Ausztrián, Bécsen és Stájerországon át halad 10 egynapos szakaszokon, 568,2 km-en Európa szívében. Alsó-ausztriai szakaszain számos látnivaló található, mint a Bécs mellett található Laxenburg kastély vagy a Kottingbrunnban található vízi kastély.

 

 

Hozzáértő tervezés = kényelmes tekerés

 

Traisental kerékpárút Forrás: (c) schwarzkoenig.at
Traisental kerékpárút
Kép forrása: (c) schwarzkoenig.at

 

Alsó-Ausztria nagy bringaútjainak különlegessége, hogy folyók mentén és egykori vasútvonalak nyomvonalain, jelentősebb emelkedők nélkül haladnak. A Mostviertelben tavaly adták át az Ybbstal-kerékpárút központi szakaszát Waidhofen an der Ybbs és Lunz am See között, mely az egykori Ybbstal-vasút nyomvonalán vezet. Az Ybbstal-kerékpárút kiváltképp a családok körében kedvelt, hiszen teljesen sík terepen, az autóforgalomtól távol, az Ybbs folyó közelében halad az Alpok nyúlványi között. Hasonlóan családbarát a szintén a Mostviertelben található Traisental-kerékpárút, mely a Dunától Mariazellig vezet. A Waldviertel az egykori Thayatal- és Göpfritz-Raabs-vasút nyomvonalai határozzák meg a 2017-ben megnyitott Thayarunde-kerékpárút útvezetését. Az útvonal mentén számos látnivaló vár a kerekezőkre: várromok és várak, az egykori vasútvonalak emlékei, vadon termő gyümölcsösök, ahol nassolhatunk a természet lágy ölén, valamint Slavonice reneszánsz városával és az arisztokrácia körében egykoron közkedvelt üdülőhellyel, Písečné-vel két település is a cseh oldalon.



Top 10-kerékpárút

Traisental-kerékpárút, Mostviertel Forrás: © Niederösterreich Werbung/ Martin Matula
Traisental-kerékpárút, Mostviertel
Kép forrása: © Niederösterreich Werbung/ Martin Matula


A kitáblázott kerékpárút hálózat Alsó-Ausztriában rendkívül hosszú, hiszen összesen 4200 km bringaúttal rendelkezik (összehasonlításképpen: Ausztria legnagyobb tartományának közúthálózata összesen 14 000 km-t tesz ki). A változatos tájrajzon felül kiváltképp a látnivalók sokasága teszi élménydússá a kirándulást: apátságok, kastélyok és várak, múzeumok és a természet kincsei diktálják a tempót. A kerékpárosok nagy része jellemzően a 10 top-kerékpárút egyikét választja. Ezek kitűnően kitáblázottak, minősített kerékpárosbarát szolgáltatásokkal, sűrű vasúti hálózattal rendelkeznek, ahol számos vendéglő és hagyományos borozó, vagyis heuriger várja a megfáradt kerekezőket. Nem utolsó sorban az e-bike és bringaszervíz állomások gondoskodnak a felhőtlen tekerésről.

 

Duna menti kerékpárút, vízibiciklizés Weiteneggnél Forrás: © Niederösterreich Werbung Stefan Fuertbauer
Duna menti kerékpárút, vízibiciklizés Weiteneggnél
Kép forrása: © Niederösterreich Werbung Stefan Fuertbauer
 

 

Alsó-Ausztria top 10 kerékpárútja:
- Dunai menti kerékpárút (EuroVelo 6) – 272 km
- Traisental-kerékpárút – 111 km
- EuroVelo 9 – 212 km
- Triestingau-kerékpárút – 32 km
- Kamp-Thaya-March-kerékpárút – 426 km
- Iron Curtain Trail (EuroVelo 13) – kb. 400 km
- Piestingtal-kerékpárút – 38 km
- Triesting-Gölsental-kerékpárút – 62 km
- Ybbstal-kerékpárút (központi szakasz Lunz am See és Waidhofen a. d. Ybbs között) – 55 km
- Thayarunde-kerékpárút – 96 km

 

 

Bővebb infó, kapcsolat:
www.also-ausztria.info/kerekparozas

Logó Forrás: © Niederösterreich Werbung Stefan Fuertbauer
Logó
Kép forrása: © Niederösterreich Werbung Stefan Fuertbauer