Sikeres esztendőn túl, komoly tervek a jövőt illetően Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2010/11/10
Kedd délután hazaérkezett az új-zélandi felnőtt evezős világbajnokságról a sikeresen szerepelt magyar csapat.
Hirdetés
Galambos Péter bronzérmes, az adaptívok között Lengyel Mónika negyedik lett. A Magyar Evezős Szövetség sajtótájékoztatót tartott a versenyzők tiszteletére, melyen dr. Mitnyan György MESZ-elnök a jövőt érintő tervekről is beszélt.
 
Az idei évben is sikeresen szerepeltek a magyar evezősök a kemény nemzetközi mezőnyben. Habár éremből szám szerint nem sok termett 2010-ben, így is jeles eredményeket tudunk felmutatni. Az új-zélandi felnőtt evezős világbajnokságon a könnyűsúlyú egypárevezősök mezőnyében Galambos Péter, a Vác Városi Evezős Club versenyzője, bronzéremmel zárt. Rapcsák Károly tanítványa a sportág hazai történetének nyolcadik vb-érmeseként, a kilencedik medáliát hozta a magyar evezésnek. Az adaptív egypárevezősök mezőnyében a döntőben negyedikként végzett Lengyel Mónika, a Győri Vízügy Spartacus EK versenyzője, Székely István tanítványa.
  
Az idén első ízben megrendezett ifjúsági olimpián, Szingapúrban a maximálisan megszerezhető két kvótát kihasználtuk. A Kiss Hella (Csepel EK) és Uglik Szimóna (Bajai Spartacus Vízügy SC, edzőjük Bartos Nándor) alkotta kormányos nélküli kettes a 6. helyen, míg Bíró Márk (Tisza Evezős Egylet, edzője Molnár Dezső) a „B” döntőt megnyerve 7. helyen zárt.
Az ifjúsági világbajnokságon Kiss Hella és Uglik Szimóna egysége az 5. helyen ért célba; Bíró Márk és Kaszás Kornél (Győri Vízügy Spartacus EK), a kétpárevezős versenyszámban 8. lett. Gyimes Krisztina (Győri Vízügy Spartacus EK, edzője Halmainé Mészáros Éva) az egypárevezősök között szintén 8., vagyis pontszerző helyen ért célba.
 
A portugáliai Montemor-o-Velhoban megrendezett Európa-bajnokságon versenyzőink közül két egység tűnt ki. Galambos Péter nem a saját számában állt rajthoz, hanem a normál súlyú egypárevezősök között; a „B” döntőben elsőként evezett át a célon, ezzel Eb-hetedik lett. A Szabó Katalin (Vác Városi EC), Gyimes Krisztina, Tóth Evelyn (Csepel EK), Sáska Beáta (Esztergomi Evezősök Hajós Egylet, a csapat edzője Rapcsák Károly) alkotta női négypár 8. helyen ért célba.
Az U23-as világbajnokságon kicsit gyengébben teljesített a magyar csapat, mint egy évvel ezelőtt. Sáska Beáta és Tóth Evelyn kétpárevezősben (edzőjük Búza József), a Vermes Péter (Győri Vízügy Spartacus EK) és Bártfai Péter (Győri Vízügy Spartacus EK, edzőjük Molnár Dezső), alkotta könnyűsúlyú kormányos nélküli kettes egyaránt 5. lett. A tavaly ezüstérmet szerző Simon Béla és Juhász Adrián (mindketten Tisza Evezős Egylet, edző Molnár Dezső), alkotta kormányos nélküli kettesnek idén be kellett érnie a 7. hellyel.
 
Idén, a Magyar Evezős Szövetség, a Szegedi Tudományegyetem, valamint az Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség közös rendezésében egyetemi és főiskolai világbajnokság zajlott Szeged, a Maty-éri evezős pályán, ahol a magyarok egy kivételével mind a 14 versenyszámban rajthoz álltak. Legjobb eredményt a férfi könnyűsúlyú kormányos nélküli négyes ért el Bartha Zoltán (Külker Evezős Klub) Forrai Dávid, Veréb Dávid, Dumitrás István (mindhárom Bajai Spartacus Vízügy SC), összeállításban (edzőjük Bartos Nándor), akik bronzérmet szereztek. Rajtuk kívül további 6 csapat végzett még a döntőben. Összességében elmondható, hogy mind a szervezés, mind az eredmények tekintetében sikeresen zajlott a világbajnokság.
A Magyar Evezős Szövetség idei, tavaszi közgyűlésén elnökválasztásra került sor, a grémiumot május óta dr. Mitnyan György vezeti. A szövetség, jövőre vonatkozó terveit több pontban lehet összefoglalni. Már az idei évtől bevezetésre kerül egy ún. teljesítmény-értékelő rendszer, ami a nagy világversenyeken elért jó, és pontokat hozó eredményeket veszi figyelembe. A pénzdíj természetesen változik a versenyek rangjának megfelelően, de ezzel is ösztökélni szeretné a szövetség evezőseinket, a minél jobb eredmények elérésére.
 
A jövő évi legfontosabb feladat a Bledben megrendezésre kerülő kvalifikációs világbajnokságon, minél több hajóegység kvalifikációja a 2012-es Londoni Olimpiára. A magyar evezősök eddig 2 érmet szereztek az olimpiákon: 1968-ban Mexikóban egy ezüstöt a férfi kormányos nélküli négyes (Melis Zoltán, Sarlós György, Csermely József, Melis Antal), valamint 1948-ban Londonban (Zsitnik Béla, Szendey Antal, kormányos: Zimonyi Róbert) bronzérmet kormányos kettesben. A 2012-es Londoni Olimpián a cél a sikeres szereplés az erős nemzetközi mezőnyben, míg 2016-ban, Rio de Janeiróban az éremszerzés. A Londoni Olimpiára és paralimpiára előreláthatólag 3+1 egységnek van esélye kivívni a kvalifikációt.
Ezen célok eléréséhez nyújt segítséget az idei évben pályázaton elnyert pesterzsébeti Evezős Központ a Gubacsi-híd lábánál. A Vízisport utcában található területen építi fel a szövetség az új bázist, mely méltó helyet ad a professzionális versenyzők felkészüléséhez, valamint itt a szabadidős evezősök is megtalálják a kikapcsolódáshoz, evezéshez a lehetőséget. 1945 óta nem volt ilyen méretű fejlesztés a magyar evezőssportban. Rengeteg munka van még hátra, de jövő évtől a válogatott versenyzőknek ez egy új, világszínvonalú helyszín, ahol fel tudnak készülni a világversenyekre; csapatok tudnak összekovácsolódni a sikeres szereplés jegyében. Az evezős akadémia, amit szintén erre a helyszínre képzeltünk, a TF laborral kiegészítve áll a szövetség rendelkezésére a professzionális munka érdekében.
 
A szövetség 2013-ban nemzetközi verseny szervezésére is pályázott, de e tekintetben infrastrukturális kritériumoknak – megfelelő evezőspálya – kell megfelelni.
A jövő évi tervek között szerepel a Duna Stratégia aláírásához kapcsolódóan, június 24-re kiírt verseny megszervezése is.
Hirdetés