Lengyel Mónika helyosztó-negyedik az evezős vb adaptív mezőnyében Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2010/11/03
Lengyel Mónika a keddi helyosztó versenyen a hivatalos eredménylista szerint a negyedik helyen ért célba
Hirdetés
Mint arról a Magyar Evezős Szövetség korábban már beszámolt, az új-zélandi felnőtt evezős világbajnokságon két egységünk áll rajthoz: a könnyűsúlyú egypárevezősök között a már legjobb 12 között folytatást váró váci Galambos Péter, valamint az adaptívok közt teljesítő Lengyel Mónika. A mozgássérült sportoló a helyosztón negyedikként zárt.
Lengyel Mónika (Győri Vízügy Spartacus EK, edzője: Székely István) a keddi helyosztó versenyen a hivatalos eredménylista szerint a negyedik helyen ért célba a francia, a brazil és a portugál versenyző mögött. A futamgyőztes, korábbi paralimpiai bajnok brit versenyzőt – nem megfelelően rögzített pánt miatt – a versenybíróság kizárta a versenyből, így Mónika is előrébb léphetett egyet az eredménylistán. Az adaptív egypárevezősöknél mind a lábnál, mind a mellkasnál egy-egy széles pánttal rögzítik a versenyzők testét a speciális székhez – a normál evezős hajóktól eltérően ez nem gurul – és megvannak a pontos szabályok, hogy ezeknek hol kell elhelyezkedniük: a lábpánt a combon, a térd fölött valamivel, a mellkason pedig közvetlenül a mell alatt kell lennie. Lengyel Mónikától az elvárás a „helyosztó” futamban a 7:00 perc alatti teljesítés volt, melyet mintegy 20 másodperccel túl is szárnyalt; 6:40.15 lett az ideje, mely elérésében a szélviszonyok – enyhe oldal-tolószél – is segítségére voltak. Ugyancsak sokat segített, hogy Kertész László hajóépítőnek köszönhetően – aki jelenleg Új-Zélandon épp a hazaiak egyik favoritjának, Galambos Péter ellenfelének, a háromszoros világbajnok Duncan Grant-nek a hajóját is készítette – teljes polírozáson és szakértői átnézésen esett át Mónika hajója. Az adaptív versenyzőknek meglehetősen kevés versenyzési lehetőségük van még a világon, így Európában is, ezért nehéz megjósolni versenyről versenyre a fejlődést. Mónika Bledben még 7:00 perc körüli idővel végzett a 6. helyen, ám azóta némileg módosítottak a hajója beállításain, egy rövidebb villát is kapott, ezzel magasabb percenkénti csapásszámot tud elérni.
Mónika legközelebb csütörtökön 14:05 perckor áll rajthoz a döntőben, melyet közép-európai idő szerint csütörtök hajnali 2:05 perckor lehet követni a www.worldrowing.com honlapon.
Hirdetés