Fjällräven Expedition Down Lite kabát teszt

Fjällräven Expedition Down Lite kabát teszt

Bognár Tamás
Bognár Tamás - Támogatott tartalom
2022/02/06
Egy pehelykabát, amiben -10 fok alatt is aláöltözetben lehetsz, és a legmegnőbb helyekről sem néznek ki benne. Mármint a hegyek között.

Sok ruházattal volt már dolgom az elmúlt 20 év munkássága alatt, de eddig kizárólag bringás termékeket teszteltem, viszont abból a belépő szinttől a high-tech kategóriáig mindent. Most viszont egy „expedíciós” kabát landolt nálam.

Fjallraven Expedition Down Lite kabát teszt-1
Ülés közben is jól jön a nyitható cipzár
Fjallraven Expedition Down Lite kabát teszt-1
Forrás: Thommey - Mozgásvilág

Egy környezetbarát pehelykabát a Fjällräventől, amiben nem fogsz fázni a legzordabb télen sem!

Hová ajánlott?

Rögtön tegyük is tisztába a felhasználási területét. A nevében benne van hogy „expedition”, sőt a kinézete, kapucni kialakítása is hasonlatossá teszi azokhoz amiben az Everestre divat felmászni, ez viszont inkább hétköznapi felhasználásra készült. Persze Svédország északi részén ahonnan a Fjällräven indult 1974-ben, ott a tél mást jelent mint a Váci utcán. A réteges öltözködés fontos, de ha mondjuk Tromsøban várost néznél, vagy éppen az Aguille du Midi tetején közel 4000 méteren ülsz ki egy kávéval a teraszra, akkor azért már a téli kabátnak túl kell mutatnia az átlagos kiviteleken. És az Expedition Down lite bőven túlmutat. 

Mitől meleg?

Fjallraven Expedition Down Lite kabát teszt-2
A sárga szín mindent visz
Fjallraven Expedition Down Lite kabát teszt-2
Forrás: Thommey - Mozgásvilág

Kicsit furán is éreztem magam a Balaton partján egy ekkora pehelykabátban, - bár a hajón a szélben azért már nem bántam - egészen addig, amíg nem ültünk be egy kávéra a híres Csücsökbe, ahol megláttam Nánási Pált a híres fotóművészt és vloggert egy ugyanilyenben. Nem vagyok egy fázós típus, ezért nekem -12 fokig (ez volt eddig a leghidegebb) elég volt egy sima aláöltöző a kabát alá. El sem tudom képzelni azt az élethelyzetet, hogy ennek a kabátnak a Parka No.1 kivitelére lenne szükségem (majdnem 3x ennyiért) amiben 800 cuin mennyiségű eredeti libatoll található töltésként. Jóóóó, az már egy sarkvidékre való kabát, amiben a jégtörőről is  leszállhatsz az Északi-sark jegére pingvineket fotózni. Szóval ebben a modellben 700 cm3-nyi pehely található, méghozzá 95/5-ös minőségű, ami azt jelenti, hogy 95% pelyhet és csak 5% tollat tartalmaz! Nem kevesebb, mint 415 grammnyi töltet van benne, ezért eleinte eléggé űrhajós ruha feeling, autót vezetni pl. rövid távon sem érdemes benne.

Érdekes, hogy alapvetően izzadós vagyok, de ezek szerint kiválóan lélegzik a kabát, mert aktívabb mozgás közben sem volt gondom vele, ami nagy szó! Összesen hét darab nagy zseb található rajta, de ügyesen megoldották, hogy csak kettőnek látszik. Általában az szokott lenni a duma, hogy „a belső zsebbe el tudjuk rejteni mobiltelefonunkat vagy pénztárcánkat”. Na itt elfért az összecsukott szelfibotom (ami valljuk be, ma már nélkülözhetetlen), de még a kis Fuji X-T200-as MILC fényképezőm is! Komolyan olyan mint egy mini hátizsák...

Hogyan érdemes mosni?

Mandzsettája két fokozatban beszűkíthető, a cipzár pedig mindkét oldalról szélfogó anyagot kapott. Külön okosság, hogy a cipzár alulról is nyitható, ami jól jöhet leüléskor, vagy khmmm….akkor is. Eleinte tényleg fura hogy bibendumnak érzed magad benne, de a mozgásban nem gátol, és gondolom idővel azért összébb is esik a toll töltet. Itt viszont felhívnám arra a figyelmet (nekem is megtették), hogy a természetes toll miatt, a 30 fokon mosással nagyon óvatosan kell bánni. (Hogyan mossuk a toll/pehelykabátot cikk - a szerk.)Mosható mosógépben, de célszerű 2-3 teniszlabda méretű gumilabdát is beletenni, hogy a töltet ne tömörödjön, és speciális „down wash” mosószerrel érdemes mosni, majd fektetve szárítani ha nincsen szárítógéped, mert függesztve szintén tömörödhet a toll. A sárga színe nem a legkoszbarátabb, de szerencsére van fekete, kék, piros, navy, és deep forest kivitele is. Mondjuk sárgában a legmenőbb!

Konklúzió

Fjallraven Expedition Down Lite kabát teszt-5
Óriási belső zseb
Fjallraven Expedition Down Lite kabát teszt-5
Forrás: Thommey - Mozgásvilág

Természetesen vízlepergető, szélálló a külső szövet, és fluorocarbon mentes az impregnáció rajta, mivel a Fjällräven elkötelezett a környezetvédelem mellett, ahol csak lehet újrahasznosított alapanyagokat használnak. És a kapucni… Na végre! Imádom a kapucnival rendelkező téli kabátokat, de mindegyiknél utálom, hogy nincsen tartása, és lefittyen a szemem elé. Itt a masszív tömésnek köszönhetően úgy áll, főleg állig felhúzva, mint Nimsdai Purjának a K2 csúcsán! Ok a Westendben sétálni nem a legideálisabb, de ez amúgy is jellemző a nagy hidegre való pehelykabátokra, ellenben nekem telitalálat, hogy egy aláöltözeten, vagy pólón kívül nem kell alá semmi. Szerintem nem lesz olyan hideg hazánkban, amikor már nem lenne komfortos. Az árát megnézve kitágult a pupillám, de ha engedi a pénztárcád, akkor nem jársz rosszul vele, és jó érzés azt is tudni, hogy mégiscsak környezetbarát termék.