Smartwool merinó gyapjú zokni teszt

Smartwool merinó gyapjú zokni teszt

Raven Sport Hungary Kft - Támogatott tartalom
2021/12/15
A legjobb zoknit megtalálni még sosem volt ilyen könnyű.

Van az a mondás, hogy “egyszerű, mint a faék”, ami helyett a közelmúltig szerintem azt is mondhattuk volna, hogy “egyszerű, mint egy zokni”. Igaz, azt is szokták mondani, hogy “agyilag zokni”, de az más tészta. Meg amúgy is lényegtelen, mert, ha eddig nem honosult meg ez az általam kitalált kifejezés, akkor ezek után sem fog, ugyanis a zoknik ma már mindenek, csak nem egyszerűek. Sok esetben már az sem mindegy, hogy melyik lábamra melyiket veszem fel (oviban pedig ez a tulajdonsága volt a kedvencem), sőt, már a végzett tevékenységtől függően is végtelen módon lehet közülük válogatni. Speckó varrások, eltérő szabások, technikai alapanyagok és tudományosan meghatározott anyagösszetételek, különleges betétek, no meg persze milliárdnyi izgalmas/menő/cuki/színorgiás/fúdemenő dizájn, amit csak el lehet képzelni.

Smartwool merinó gyapjú zokni teszt-2
Smartwool merinó gyapjú zokni
Smartwool merinó gyapjú zokni teszt-2
Forrás: Mozgásvilág.hu

Miért húzunk a lábunkra zoknit?

Hogy melegítse a lábunkat? Hogy megelőzzük a cipő általi kidörzsölődést? Hogy ne büdösödjön be a lábunk? Nagyjából ezek miatt, de talán úgy foglalhatnánk össze, hogy a lábfejünk komfortja érdekében, ami erősen ki tud hatni a közérzetünkre. Mondom ezt én, aki szeret minél kevesebb időt lábbeli és zokni nélkül tölteni, de tulajdonképpen az az igazság, hogy én is hordok zoknit, csak általában később, mint az emberek általában. Még azt is hozzátenném, hogy egy jó zokni a lábunk szárazon tartását is hivatott biztosítani (ma már).

Smartwool

Nem is csigáznék tovább senkit, cikkünk alanya a Smartwool zoknigyár. Ez persze így csúnya lebutítás, mert a zoknin kívül aláöltözetet, sapkát, kesztyűt, sálat, pólót, inget, pulcsit, dzsekit, szóval mindenféle ruházatot készítenek, de tény, hogy a zokni-kínálatuk nem a megszokott “ezt is lehet nálunk kapni” módon épül fel. Sőt, talán ez a leginkább szofisztikált termékük, mert alsó hangon 9 féle aktivitás szerint választhatunk magunknak Smartwool zoknit, de egy komplett is segítségünkre van, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelőt.

Smartwool merinó gyapjú zokni teszt-9
Smartwool merinú zoknik
Smartwool merinó gyapjú zokni teszt-9
Forrás: Mozgásvilág.hu

Merinó gyapjú

A Smartwool zoknik nagyon fontos alapanyaga a ma már közismert és elismert merinó gyapjú. Amikor csak lehetőségünk van rá, szívesen méltatjuk ezt az anyagot, mert az egyik legjobb és ráadásul természetes technikai alapanyag. Ennek megfelelően környezetbarát és fenntartható. Ugye ezek manapság kötelező hívószavak egy jó minőségű termék esetén - ám valóban, a merinó gyapjú megfelelő körülmények között teljesen lebomlik és ha a Smartwool alapanyagaihoz hasonlóan ZQ tanúsítvánnyal rendelkezik, akkor biztosak lehetünk benne, hogy etikus állattartásból és fenntartható gazdaságból származik.

A merinó gyapjú mindezek mellett puha, alkalmazkodik a test hőmérsékletéhez, jól szellőzik és elvezeti bőrödről a nedvességet, valamint nem (de legalábbis jóval kevésbé) büdösödik (optimális esetben még kimosni sem szükséges, mert jóval nehezebben tudnak rajta megtelepedni a szagosodást okozó baktériumok… és tényleg).

A Smartwool saját, házon belüli (így más márkáknál nem megtalálható) fejlesztése az IndestructawoolTM technológia, ami egy egyedi nylon megerősítés, valamint különleges szövési eljárás az élettartam növelésére, ami azért is szükséges, mert a merinó gyapjú önmagában nem a legtartósabb anyagok egyike, ám a megfelelő kiegészítő anyagokkal kombinálva növelni lehet a tartósságot. A túrazoknik ráadásul újrahasznosított nylont tartalmaznak, és ezt igyekeznek minél több terméknél is bevezetni. A bőrfelszínnel azonban minden esetben a merinó gyapjú érintkezik, vagyis a zokni belső rétege mindegyik modell esetén a merinó. 

A gyapjú további kevésbé kedvelt természetes tulajdonsága a bolyhosodás, ami a Smartwool termékeknél is jelen van, ám ez nem befolyásolja a zokni élettartamát, csupán esztétikai negatívum (és bizonyítéka annak, hogy valóban természetes merinó gyapjút használtak az előállítás során).

Smartwool merinó gyapjú zokni teszt-5
Smartwool kerékpáros zokni
Smartwool merinó gyapjú zokni teszt-5
Forrás: Mozgásvilág.hu

Technikailag korrekt kialakítás

Az alapanyag mellett a mai zoknik “szofisztikáltságát” leginkább a szabás adja. A Smartwool zoknik ujjrésze varrásmentes, hogy ne alakulhasson ki kényelmetlen nyomáspont (az egyszerűbb zokniknál sok esetben éppen a zokni végén találjuk a varrást, mert úgy a legegyszerűbb gyártani). A felhasználás jellegétől függően más-más szövési technikát alkalmaznak és a lábfej, valamint a boka környékét különböző párnázásokkal látják el. Ezek elhelyezkedését egyrészt az adott sportág sajátosságai határozzák meg, de a felhasználói igények alapján is választható a párnázottság mennyisége (és például ezen párnázások elhelyezkedése miatt nem szokott mindegy lenni, hogy a jobb, vagy a bal lábunkra vesszük-e fel). A varrások és párnázások mellett a leginkább fontos tulajdonsága egy aktivitásra tervezett zokninak, hogy pontosan illeszkedik, nem csúszik le, nem fordul el, szóval a helyén marad. Ennek érdekében speciális betétekkel látják el a Smartwool zoknikat, amik az adott sporttevékenységre lettek optimalizálva. 

Smartwool merinó gyapjú zokni teszt-4
Smartwool sízokni
Smartwool merinó gyapjú zokni teszt-4
Forrás: Mozgásvilág.hu

Smartwool merinó gyapjúzokni teszt

Három felhasználási területre való Smartwool technikai zoknit volt szerencsém kipróbálni. Egy párnázás nélküli, hosszú sízoknit, egy mindennapos használatra tervezett túrazoknit, illetve egy szintén csillapítás nélküli, de számos speckó technológiát magába foglaló kerékpáros zoknit. A tartósságról majd csak jövőre tudnék érdemben nyilatkozni, így azt nagyvonalúan megelőlegezem, a pozitív vásárlói visszajelzésekre alapozva.

Méretválasztás csodái

Zavarban vagyok a méretválasztást illetően, ugyanis az én lábam általában 42-44-es méretig szokott cipőket befogadni. Futócipőnél inkább a 42, utcai cipőknél inkább a 44 szokott jó lenni. Ennek megfelelően a Smartwool zoknik méretajánlása szerint számomra az L (42-45) méret az ideális, ám csupán a kerékpáros zokni L-es méretű, a másik kettő XL-es (46-49). Miközben azon gondolkoztam, hogy melyik yeti kollégámat kérjem meg a tesztelésre, az érzés kedvéért belebújtam mindhárom zokniba. Mint abban a “nemtudomhányan egy gatyában” című filmben, ugyanúgy passzolt a lábamra az XL-es és az L-es zokni is. Sőt, az XL-es sízokni esetén nehezen is tudom elképzelni, hogy 49-es lábra is jó lehet (igaz, ezt inkább a vádliméretre alapozom), a túrazokninál már inkább érzem, hogy képes nagyobb lábat is befogadni, de abszolút nem érzem, hogy lötyögne, vagy le akarna csúszni. Ha két ujjal összefogva széthúzom, akkor már elhiszem, hogy ez nem feltétlenül az én méreteimre lett szabva, viszont az, hogy a nagyobb méret is megmarad a lábamon, egyértelműen bizonyítja az ergonómiailag korrekt tervezés tényét. Nyilván ezek ismeretében is érdemes a megfelelő méretet választani, de ha éppen valahol a mérethatár környékén van a lábad, akkor nem kell azon morfondírozni, hogy mellényúlsz-e adott esetben. Nem fogsz.

Smartwool merinó gyapjú zokni teszt-6
Smartwool túrazokni
Smartwool merinó gyapjú zokni teszt-6
Forrás: Mozgásvilág.hu

Zokni még nem volt ennyire összetett

Szóval a zokni, az nem egy zacskó, ami egyik végén lyukas, a másikon meg jó esetben zárt. Legalábbis a Smartwool zoknik semmiképp. Ha közelről vizsgálom például a kerékpáros zokni felépítését, akkor egyrészt látok egy bokarészt, ami arra hivatott, hogy ne engedje lecsúszni a zoknit a lábamról. Ezt követően egy viszonylag semmiextra szakasz következik, majd jön a zónákra osztott sarokrész. Ez egyfelől leköveti a sarok formáját, másrészt segít megelőzni a zokni elcsúszását mind a lábamon, mind pedig a cipőben. A talprésznél egy valamivel vastagabb anyakonstrukciót vélek felfedezni, míg ezzel ellentétesen a rüszt területén megnövelt szellőzőképességű és extra nedvességelvezető (ún. mesh venting) zóna található. Az orr-rész kialakításánál pedig a lábujjakat a cipő nyújtotta kényelmetlenségektől védő, egybefüggő felület fedezhető fel. Gyerekkoromból emlékszem egy retró játékra, amin különböző anyagokat kellett kitapintani és felismerni, na kicsit ilyen játék volt most végigmenni egyetlen zokni felületén - és anélkül, hogy bármiféle textilszakértői végzettségem volna, egész jól szórakoztam. A zokni maga mindezek mellett elég vékony, hogy az általában passzentos bringás topánokból ne kelljen fél számmal nagyobbat beszereznünk.

Smartwool merinó gyapjú zokni teszt-10
Innen jól kivehető a 4 irányú (x-formájú) flex-zóna kialakítás, ami az illeszkedést hivatott kimaxolni.
Smartwool merinó gyapjú zokni teszt-10
Forrás: Mozgásvilág.hu

Phd Cycle Ultralight Divide Trail

A sízokni esetén is megtapasztaltam az anatómiai kialakítást a sarok- és orr-résznél, ami orr-rész a lábujjak kíméletesen tartásáért is felelős. Itt nincs külön szellőző felületű felsőrész, illetve egészen combhajlatig felnyúló, hosszú szára van, jól passzoló bokarésszel. És hát az a dizájn… ha éppen nem tudunk menni síelni, de felhúzzuk ezt a zoknit, akkor is a havas hegycsúcsok és lejtők közé képzelhetjük magunkat. Persze, ha nem szereted a csiricsáré mintázatot, akkor a zokni-kalkulátorral találhatsz magadnak visszafogottat is. Ez a sízokni nem kapott külön párnázást, és extra vékonyságával a technikai aláöltözetek szellős érzését nyújtja. Vékonyságának köszönhetően szellős és kevésbé nyomasztó érzést nyújt az amúgy is tökre zárt sícipőben, de technikai anyagösszetétele miatt bőven melegen (és ami még fontosabb: szárazon) tartja a lábat.

Smartwool merinó gyapjú zokni teszt-11
Smartwool sízokni
Smartwool merinó gyapjú zokni teszt-11
Forrás: Mozgásvilág.hu

Ski Zero Cushion Over The Calf

A tesztre kapott túrazokni modell már egy kicsit más tészta, mert úgy ámblokk valamivel vastagabb, mint az előző kettő, sőt, talprésze még párnázottabb. Főleg azoknak a túrázóknak ajánlott, akik sokat gyalogolnak és talpukat megviseli a hosszú menetelés, számukra lehet különösen üdvös a komfortosított alsó fertály. Rugalmasságának köszönhetően jól felveszi a lábfej formáját és egyáltalán nem okoz bezártság érzetet.

Smartwool merinó gyapjú zokni teszt-12
Smartwool túrazokni
Smartwool merinó gyapjú zokni teszt-12
Forrás: Mozgásvilág.hu

Mindhárom zokni esetén igazolni tudom a kimagasló komfortot, a pontos illeszkedést, valamint a nedvességelvezetés és szellőzés, illetve a száradás hatásosságát is. A merinó gyapjú anti-büdösödésével kapcsolatban a korábban tapasztaltakat tudom megerősíteni, miszerint tavaszi virágos rét illatára azért nem érdemes számítani, de garantáltan enyhébb, valamint később kialakuló aromákat fedeztem fel, mint egy egyszerű pamut zokni esetében. Ezekez az eredményeket természetesen befolyásolják az egyéni testi tulajdonságok, valamint a használt lábbeli sajátosságai és használtsága is.

Természetesen nem várható el egy ekkora gondossággal tervezett és gyártott merinó gyapjú zokni esetén, hogy egy hagyományos pamut zokni árával vetekedjen, ám ha hozzávesszük azt, hogy egy jó minőségű zoknit tényleg akár több napon keresztül is viselhetünk komolyabb következmények (értsd: büdösödés, bekeményedés, túlnedvesedés) nélkül, akkor egyértelműen megéri a beruházás. Plusz, egy ilyen zoknira nem érvényes az a szabály, hogy ciki ajándékba adni, sőt!