20. évfordulóját ünnepli a Fjällräven Classic

20. évfordulóját ünnepli a Fjällräven Classic

Flow Pr
2024/02/27
A 20. évfordulóját ünneplő Fjällräven Classic résztvevői idén 7 országban, köztük már Chilében is túrázhatnak.
Hirdetés

Egy természetbarát álmából világméretű túraeseménnyé nőtte ki magát az idén 20. évfordulóját ünneplő Fjällräven Classic, amely 2024-ben hét, egymástól teljesen eltérő ország kalandos felfedezésére hívja a többnapos túrázás szerelmeseit.  Az eseménysorozat idén is ellátogat Svédországba, Dél-Koreába, Dániába, Németországba és az Egyesült Államokba, visszatér az Egyesült Királyságba, illetve elsőként járja be Chile egyedülálló vidékét. Hamarosan megnyílik a jelentkezés a nagyszabású túrákra, amelyekre helyet korlátozott számban lehet foglalni.  

20. évfordulóját ünnepli a Fjällräven Classic-7
Fjällräven Classic
20. évfordulóját ünnepli a Fjällräven Classic-7
Forrás: Flow PR

A 20 éves Fjällräven Classic története

A Fjällräven alapítója, Åke Nordin álma mindig is az volt, hogy megismertesse az emberekkel a többnapos túrázásban rejlő szabadságot. Ennek érdekében 1979-ben megrendezte az első "Fjällräven Hetek" eseményt. Ennek során a természetjárás iránt érdeklődő, de gyakran e téren még tapasztalatlan emberekkel ismertette meg a túrázás szépségét és rejtelmeit, amelyhez még felszereléseket is kölcsönadott. Később ebből alakult ki a ma is ismert Fjällräven Classic, amelyre először 2005-ben került sor Svédországban, 152 kalandvágyó részvevővel - tíz évvel később ez a szám több mint 2100-ra nőtt. A túrasorozat 2014-ben kezdte meg térhódítását. A természetjárók elsőként a dán Fyn-sziget 75 kilométeres csodás ösvényén barangolhattak együtt, két évvel később pedig a Fjällräven Classic már olyan országok legszebb és legérdekesebb tájaira hívta a túrázás szerelmeseit, mint Németország, az Egyesült Államok, Korea és az Egyesült Királyság.

A természet felfedezésére ösztönző Fjällräven Classic jóval több egy hagyományos többnapos kirándulásnál. A túrákra a világ minden tájáról érkeznek résztvevők, akik az új tapasztalatok és trekking tudás mellett, életre szóló kalandokkal és akár barátságokkal is gazdagodhatnak. A változatos és élménydús útvonalakon a túrázók a kijelölt ösvényen saját tempójukban sétálnak, maguk viszik a felszerelésüket, állítják fel esténként a sátraikat, főzik meg az ételeiket. Útközben egymáshoz, a Fjällräven munkatársaihoz és önkénteseihez is fordulhatnak tanácsért, bátorításért vagy támogatásért, egyszerre élve meg a természetjárás szabadságát és biztonságát. A 20. évfordulóját ünneplő Fjällräven Classic egyedülálló lehetőséget kínál, hogy bárki elsajátíthassa a többnapos túrázás fortélyait, és megismerje az önellátásban rejlő erőt és magabiztosságot.

20. évfordulóját ünnepli a Fjällräven Classic-1
Fjällräven Classic
20. évfordulóját ünnepli a Fjällräven Classic-1
Forrás: Flow PR

Fenntartható túrázás a környezet aktív védelmével

A Fjällräven számára magától értetődő a természetben töltött idő és a természet tisztelete közti szoros és megtörhetetlen kapcsolat, így a Fjällräven Classic eseménysorozat megrendezésekor elsőszámú szempont a környezetre gyakorolt hatás.

"A Fjällräven küldetése, hogy az embereket a természetbe csábítsa, egyben annak védelmére is ösztönözve a túrázókat. Tehát, miközben aktívan támogatjuk a túrázást, biztosítanunk kell, hogy a Fjällräven Classic minden pillanatában érvényesüljenek a környezetvédelem szabályai. Ezalatt nem csupán azt értjük, hogy a helyszínekre érkezéshez az alacsony szén-dioxid-kibocsátású közlekedési eszközöket preferáljuk, valamint alacsony szénlábnyommal rendelkező ételeket és italokat kínálunk. Ezirányú törekvésünk kiterjed a túra egészére, ahol megmutatjuk a résztvevőknek, merre menjenek anélkül, hogy új ösvényeket taposnának ki, miként tudnak sátrat állítani a helyi növényvilág megóvása mellett, továbbá arra biztatjuk őket, hogy szedjék össze az útjukba eső hulladékot” - mondta Aiko Bode, a Fenix Outdoor fenntarthatósági vezetője, aki azt is hozzátette, céljuk, hogy 2025-re 30 százalékkal csökkentsék a Fjällräven Classic Sweden károsanyag-kibocsátását, valamint felállítsák a jövőbeli hulladékmentes események ütemtervét.

A Fjällräven több olyan helyi szervezetet és programot is támogat, mint a Patron Plasticfree Peaks műanyagszennyezés elleni akciója, az Alpokban megrendezett CleanUP-napok, és partnerszervezete, a Leave No Trace hét pontból álló alapelve, amely a természetjáróknak segít abban, hogy ne hagyjanak nyomot maguk után.

20. évfordulóját ünnepli a Fjällräven Classic-5
Fjällräven Classic
20. évfordulóját ünnepli a Fjällräven Classic-5
Forrás: Flow PR

Fjällräven Classic Chile - A legdélebbi túra

Chile a Fjällräven Classic rendezvénysorozat legújabb állomása. Patagóniában a túrázók tanúi lehetnek a tavakba és tengerekbe süllyedő hegyi gleccsereknek, áthaladnak az estanciákon, és olyan útvonalakon sétálhatnak, amelyek kizárólag az esemény ideje alatt elérhetők. Az időjárás, a jelentős távolságok és a meredek emelkedők ugyan kihívást jelentenek, de megfelelő felkészüléssel és pozitív hozzáállással nem jelentenek akadályt.

Fjällräven Classic UK - Új útvonal 2024-ben

Az idén visszatérő Fjällräven Classic UK megújult útvonala az Anglia legmagasabb pontjának otthont adó, északnyugat-angliai Lake District nemzeti parkon át vezet, a tengerpartot is érintve. A résztvevőket a kultúra és a természeti szépségek csábító kombinációjával várja, és bár az időjárás szeszélyes, a jól járható túrautak és a lenyűgöző kilátás minden erőfeszítést megér.

20. évfordulóját ünnepli a Fjällräven Classic-6
Fjällräven Classic
20. évfordulóját ünnepli a Fjällräven Classic-6
Forrás: Flow PR

A jelentkezés

A Fjällräven Classic eseményekre minden évben korlátozott számú jegy érhető el, a jegyek március 12-én 10:00-kor válnak elérhetővé az eseménysorozat honlapján. A Fjällräven Classic USA jegyei csak később, 2024 tavaszán lesznek kaphatók.

Hirdetés