Fjällräven Abisko Värm női trekking nadrág

Fjällräven Abisko Värm női trekking nadrág

Ferenczi Anita
Ferenczi Anita - Támogatott tartalom
2023/02/17
Tesztelésre érkezett hozzám a címben is szereplő női túranadrág, amit egy hóesés utáni, szeles téli napon próbáltam fel először.

Annyira kényelmesnek találtam az első viselés után, hogy a következő hidegebb napokon bevásárlásra és bringás városi ügyintézésre is ezt vettem fel. Spoiler: néhány nap után máris alapdarabbá avanzsálódott a ruhatáramban...

Ezt írja a Fjällräven az ABISKO VÄRM női trekking nadrágról

Technikai kialakítású, szűk szabású, magas derékrésszel ellátott nadrág őszi és téli napokra, újrahasznosított poliészter és elasztán keverékéből, bolyhos belső réteggel, rugalmas Cordura megerősítésekkel és szélálló panelekkel, reflektív résszel a jobb láthatóság érdekében. Tömeg: 270g (S-es méret) Alapszínek: fekete, szürkéskék, bordó + a grafitszürke Cordura betét a térden. A méretek XXS-XXL között választhatók és 189,95 € ~ 73.530 - 79.990 HUF közötti áron lehet itthon megvásárolni.

Fjällräven Abisko Värm női trekking nadrág-2
Nem én leszek a katalógusfotókon, de így még jobb is...
Fjällräven Abisko Värm női trekking nadrág-2
Forrás: Ferenczi Anita

És ilyennek látom én:

Fjällräven ABISKO VÄRM női trekking nadrág

Dizájn és anyaghasználat

Hozzám a fekete változat jutott el, ami egy egyszerű, sallangmentes darab a svéd márka ikonikus rókájával és zászlójával díszítve. A fekete alapszínt a térd részen nagy kopásállóságú, sérülésekkel szemben ellenálló, ugyanakkor jól szellőző, grafitszürke Cordura betéttel egészítettek ki. Túranadrágokra nem jellemző módon a hátsó és oldalsó lábszár részre fényvisszaverő csík is került a jobb láthatóság érdekében. A nadrág első tapintásra jó masszív, strapabíróságról árulkodik, belül pedig bolyhos és puha, finom kényelmet ígér. Az első próba során rögtön kiderült, hogy a választott M-es méret rajtam nem fog úgy állni, mint a katalógusfotókon szereplő modelleken, de pár bekezdéssel később elárulom, miért is örülök annak, hogy végül egy számmal nagyobbat kaptam.

Fjällräven Abisko Värm női trekking nadrág-1
Szuper rugalmasság és kényelem
Fjällräven Abisko Värm női trekking nadrág-1
Forrás: Ferenczi Anita

Komfort

A 40%-os elasztán "tartalom" ad egy szuper alap rugalmasságot és kényelmességet a nadrágnak. Az egyik kedvencem rajta a jó vastag, behúzógumival szűkíthető derékrész, ami egészen köldökig ér, így biztosítja, hogy hűvösebb időben a derék és a has se maradjon ki a melengetésből. Szintén a kényelmet, melegen tartást szolgálja a bolyhos mikropolár belső réteg, ami a combon lévő Cordura és szélálló réteg kivételével az egész nadrágon végigfut. Fincsi érzés.

A gyári leírás szerint slim fit szabású a nadrág, de a rugalmassága miatt egyáltalán nincs olyan érzésem, mintha egy szűk csőbe húznám magam (már csak azért se, mert M-est tesztelek). Apró részletnek tűnik, de számomra mindenképp tetszetős jellemző, hogy a bokarészre nem került varrás, így kényelmesen be lehet tűrni a zokni alá, a varrás nem fogja nyomni a bokát.

Fjällräven Abisko Värm női trekking nadrág-4
A slim fit szabás és a rugalmas anyag jó ,ombináció
Fjällräven Abisko Värm női trekking nadrág-4
Forrás: Ferenczi Anita

Praktikum

Míg egy hagyományos cicanadrágon, futónadrágon nem nagyon van zseb, vagy ha van, is, akkor csak kicsike, erre a nadrágra kettőt is terveztek. Az oldalsó combrészre pont jó helyre, pont jó méretben került két nagyobb, ferde szabású is, amiken nincs cipzár vagy gomb, de úgy alakították ki őket, hogy menet közben se potyogjanak ki belőle a kisebb holmik. Amit én szintén nagyon bírok, hogy telefon, térkép is bőven elfér bennük anélkül, hogy akadályozná az embert a szabad mozgásban.

Fjällräven Abisko Värm női trekking nadrág-3
A zsebek praktikusak és nem akadályozzák a mozgást
Fjällräven Abisko Värm női trekking nadrág-3
Forrás: Ferenczi Anita

Szél- & hidegállóság

A nadrágot próbáltam erősen szeles időben, bringáztam és gyalogoltam benne mínuszban és plusz 10 fok körül is; ezek alapján - figyelembe véve, hogy elég fázós típus vagyok - a nadrág önmagában extra hideg időben nekem kevés volt. Rövid kabáttal együtt elég hamar elkezdett benne fázni a fenekem és a combom is. Ekkor örültem meg annak, hogy egy számmal nagyobb került hozzám, mert így bőven aláfért egy vékonyabb gyapjú aláöltözet nadrág, és úgy már jól éreztem benne magam. Szintén jó megoldás lehet a fázós fenék-csípő problémára egy, a nadrág fölé felvett téli (akár pehely, akár szintetikus töltetű) szoknya, de azt is el tudom képzelni, hogy magát a nadrágot használom aláöltözetnek például egy sínadrág alá. Azt is sikerült csekkolnom, hogy tényleg működik a combrészre került szélálló betét: egy városi bringázáskor kifejezetten jól jött ez a részlet.

Fjällräven Abisko Värm női trekking nadrág-6
A szélállóság nem csak marketingduma
Fjällräven Abisko Värm női trekking nadrág-6
Forrás: Ferenczi Anita

Összességében

Egy kényelmes és praktikus nadrágról van szó, és ahogy említettem, én elég hamar megkedveltem, nálam bekerült a hideg idős alapdarabok közé, és mindjárt ki is szorított két olcsóbb és kevésbé kényelmes őszi-téli nadrágomat. Esélyes, hogy én még tavasszal is ebben fogok túrázni, bringázni - akkor nyilván már aláöltözet nélkül - és abban is biztos vagyok, hogy van annyira tartós, hogy még jópár év múlva is nagyjából ugyanolyan állapotban lesz, mint most. De az is biztos, hogy a fent említett árat egy nadrágért nem tudnám kifizetni, és ezzel sok hozzám hasonló természetjáró így lehet.

Fjällräven Abisko Värm női trekking nadrág-5
Az a bizonyos róka...
Fjällräven Abisko Värm női trekking nadrág-5
Forrás: Ferenczi Anita

Kinek lehet jó választás? Aki szereti a tartós, igényes ruhadarabokat, és mindenből (túranadrág, esőkabát, túrakabát stb.) csak egyetlen egy, de minden igényt kielégítő ruhája van, és nem bánja, hogy ezért az egy ruhadarabért mélyebben kell a pénztárcájába nyúlni. Akire ez ráillik, az biztosan sokat fogja használni és szereti majd ezt a nadrágot hosszú időn keresztül, legyen szó gyalogtúrázásról, teljesítménytúrázásról vagy könnyebb, vasalt utas (via ferrata) kalandokról.