Öt tipp, hogy ne mossa el az eső a kirándulást

Öt tipp, hogy ne mossa el az eső a kirándulást

Támogatott tartalom
2023/03/02
A csapadékot megállítani nem lehet, azonban a túraruházat tudatos megválasztásával és a természet alapos megfigyelésével esős időben sem kell elhalasztani a túrázást.

Az idei csapadékos telet követően várhatóan tavasszal is szeszélyes időjárás lepi majd meg váratlan zivatarokkal a természetjárás szerelmeseit, ám a Fjällräven tippjeinek segítségével a túrázók egész évben szárazon maradhatnak, akár a legnagyobb felhőszakadások idején is.

Egy kis eső ugyan még nem a világ vége, azonban nincs rosszabb, mint átázott ruhákban, dideregve gyalogolni hosszú kilométereken át a következő településig vagy közlekedési eszközig. A megfázás és a kényelmetlenségek elkerülése érdekében elengedhetetlen a megfelelő öltözet és esővédő felszerelések megválasztása, amelyhez a svéd outdoor márka, a Fjällräven most öt hasznos tippet hozott segítségül. Némi odafigyeléssel pedig a kirándulók a természet olyan arcát is megismerhetik az esős napokon, amelynek felfedezésére ritkán adódik lehetőség.

Öt tipp, hogy ne mossa el az eső a kirándulást-2
Öt tipp, hogy ne mossa el az eső a kirándulást-2
Forrás: Fjallraven

A vízállóság különböző fokai

Víztaszító, vízlepergető, vízálló – ezek a kifejezések nem ugyanazt jelentik, ezért nagyon fontos még a túra előtt megtudni, hogy adott ruhadarab milyen fokú védelmet biztosít. A víztaszító ruhadarabok kevés védelmet nyújtanak az eső ellen, szoros szövésüknek köszönhetően lassan engedik át a csapadékot, azonban nem gátolják meg az átnedvesedést. A vízlepergető tulajdonság már előrelépést jelent, mert ezeknél a daraboknál a víz nem képes bejutni az anyagba, hanem annak felszínén vízgyöngyökként gyűlik össze. A hirtelen lezúduló csapadék ellen így hát a legjobb választás egy vízálló réteg, amely teljes mértékben képes távol tartani a csapadékot, miközben a szövet nem nedvesedik át. A svéd márka a vízállóság kialakítása során a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe veszi, hiszen minden ruhadarab PFC-mentes impregnálóval kezelt, így az esővízzel sem kerülhetnek káros anyagoka a természetbe. A Fjällräven egyik legújabb vízálló kabátja, a HC Hydratic Trail is pontosan ezt nyújtja, amely vízállósága mellett ráadásul kitűnően szellőzik, így az izzadás okozta kellemetlenségek megelőzését is segíti.

Öt tipp, hogy ne mossa el az eső a kirándulást-1
Öt tipp, hogy ne mossa el az eső a kirándulást-1
Forrás: Fjallraven

Elsődleges védőréteg

Könnyed városi nézelődés vagy megterhelő teljesítménytúra a hegyekben? A megfelelő héjöltözetet, vagyis külső réteget az aktivitás jellegének megfelelően kell kiválasztani, hiszen különböző tevékenységekhez eltérő kialakítás ajánlott. Az úgynevezett hardshell, vagyis kemény héjkabátok, mint a Keb Eco-Shell kabát, kifejezetten hasznosak hegyi vagy sítúrák esetén, mert kialakításuknak köszönhetően bármilyen időjárási körülménnyel megbirkóznak. A Vardag Hydratic anorákhoz hasonló softshell, vagyis puha héjkabátok ezzel szemben akár a hétköznapokban is kiváló viseletként szolgálnak, nagy mozgásszabadságot és kényelmet biztosítanak, jól kombinálhatók más külső rétegekkel, miközben megfelelő védelmet biztosítanak az időjárás ellen.

Öt tipp, hogy ne mossa el az eső a kirándulást-3
Öt tipp, hogy ne mossa el az eső a kirándulást-3
Forrás: Fjallraven

Védekezés tetőtől-talpig

Az elázás megelőzésében nem csupán a kabátoknak van szerepe: a sapkától a zokniig érdemes olyan kiegészítőket választani, amelyek zivatarban is szárazon tartanak. Az arc védelme különösen fontos, hiszen a kapucniról arcba zúduló eső jelentősen rontja a látási viszonyokat. Egy széles karimájú sapka megoldhatja a problémát, elvezeti a vizet, valamint hűvösebb időben még melegen is tart.  Hasonlóan fontos több pár tartalékzoknival útnak indulni, szükség esetén pedig lecserélni az átnedvesedett párat egy száraz darabra, ezzel megelőzve a megfázást és a kényelmetlenségeket.

Öt tipp, hogy ne mossa el az eső a kirándulást-4
Öt tipp, hogy ne mossa el az eső a kirándulást-4
Forrás: Fjallraven

Üzen a természet

Az időjárásjelentés ellenőrzése elengedhetetlen a túrázás előtt, azonban sokszor az előrejelzések nem elég pontosak. A meglepetések elkerüléséhez túrázás közben is folyamatosan figyelni kell a természet jeleit, az illatokat, állatok hangjait, a felhők és a nap állásának váltakozását, amelyek megbízhatóan adják hírül a csapadék érkezését. 

Az élmény az első

A túrázás nem verseny, főleg, ha közben az eső is esik. Fontos a célok kitűzése, ám az élményszerzés öröme, valamint a biztonság mindenek felett áll. Nem szégyen visszafordulni, lassabbra venni a tempót, vagy akár elhalasztani a túrázást, ha a körülmények nem megfelelőek. Ha pedig esőben folytatódik a túra, érdemes minél inkább átélni az élményt, mert csapadékos időben olyan állatok bújhatnak elő, amelyeket máskor nem lehet látni, valamint a növényvilág is egészen új arcát mutatja a kirándulóknak.