Fjällräven Keb Agile Winter téli túranadrág

Fjällräven Keb Agile Winter téli túranadrág

Simon Ádám
Simon Ádám
2023/11/09
Az igazán jó téli túranadrág nem csak téli mese.
Hirdetés

Ha tél, akkor legyen az a nadrág meleg… az intenzív testmozgással járó kimelegedés miatt viszont legyen szellőző… A mászással, guggolással és egyéb nem hétköznapi mozgással járó tevékenység miatt legyen rugalmas… Az időnként extrém igénybevétel (sziklák, szúrós növények, direkt UV-hatás) miatt legyen strapabíró… és akkor még az egyéb praktikumokról nem is beszéltünk, amiket elvárunk egy téli túranadrágtól. 

Fjällräven Keb Agile Winter túranadrág-8
A műmájer modellkedést még gyakorolni kell ;)
Fjällräven Keb Agile Winter túranadrág-8
Forrás: Mozgásvilág.hu

Fjällräven Keb Agile Winter

A tesztre kapott nadrág online rendeléssel jutott el hozzám, de a pontos méretválasztás miatt elsétáltam a Váci úti Mountex szaküzletbe és felpróbáltam egy hasonló téli Fjällräven túranadrágot. Ezt a kis anekdotát két tapasztalat miatt osztom meg veletek. Egyrészt azért, mert a UK és US méretezést figyelembe véve a meglévő farmer és egyéb nadrágjaim méretezésével abszolút pariban van a Fjällräven méretezése (plusz egy info, hogy csak azért, mert téli, nem volt szükség a kisebb, vagy nagyobb mérettel kísérletezni, bár a gyári leírás mégis utal ennek szükségességére). 

Fűtés és hűtés

Az előbbi kis történet másik tanulsága pedig az, hogy míg a méret miatt felpróbált modell (sajnos elfelejtettem a nevét) jól érezhető béléssel volt ellátva (ahogy egy téli nadrágtól várja is az ember), addig a Keb Agile Winter esetén alig észrevehető a vastagságbeli különbség egy nem téli túranadrághoz képest. Nem is voltam biztos benne, hogy jó nadrágot kaptam és erre még az is ráerősített, hogy húsz fok környéki időjárás mellett abszolút komfortosan éreztem benne magam. 

Fjällräven Keb Agile Winter túranadrág-6
A külső oldalon lévő szellőzők mérsékelt hő-stresszt okoznak a mínuszokban is
Fjällräven Keb Agile Winter túranadrág-6
Forrás: Mozgásvilág.hu

Aztán a november eleji hajnalok 0 fok környéki hőmérséklete mellett már eloszlottak a kétségek és persze a jól érzékelhető, bolyhos, de vékony bélés is egyértelművé teszi a nadrág téli mivoltát. Ugye az ember csak két dolgot nem szeret a hőmérsékletet illetően: ha túl alacsony, vagy ha túl magas. A Keb Agile Winter ebben a tekintetben nagyon jól véd a kellemetlenségek ellen. Ha mégis túl intenzívre sikerülne a testmozgás és komolyabb szellőzésre vágynánk, mint amit a nadrág anyaga alapból enged, akkor a combnál két oldalt kívül(!) lévő, cipzározható nyílásokkal tudjuk felturbózni a klímát. A comb külső oldalán elhelyezett szellőzőnyílások praktikusak abból a szempontból, hogy a téli mínuszok nem közvetlenül alfelünk kényes alkatrészeire engedik a kinti hideg levegőt, mint a belül lévő szellőzők esetén. 

A vékony anyag és a tágas kialakítás miatt a fázósabbak aláöltözetre is kényelmesen felvehetik.

Anyaga, rugalmasság, strapabírás

A megfelelő hőérzetet, valamint a téli nadrág titulus tehát már rendben van (sőt, a jól szellőző téli nadrág titulust is kipipálhatjuk). Ám mivel túranadrágról van szó, ez még önmagában kevés lenne a boldogsághoz. Hiszen egy túranadrág felhasználása együtt jár az intenzív mozgással, kúszás/mászással, guggolással ésatöbbi. A Keb Agile Winter túranadrág alapanyaga egy részben újrahasznosított, kevertszálas, dupla szövésű, négy irányban rugalmas és a belső oldalán bolyhos anyag, ami PFC-mentes bevonata révén vízlepergető (intenzív esőzésnél, vagy patakon átgázolásnál nem véd meg a nedvesség bejutásától, ám száradási képessége elég jó). 

Fjällräven Keb Agile Winter túranadrág-7
Maximális mozgásszabadság
Fjällräven Keb Agile Winter túranadrág-7
Forrás: Mozgásvilág.hu

Ez a rugalmas anyag tényleg elképesztően szabad mozgást enged, barlangban, vagy kisebb sziklán mászás közben sem éreztem, hogy akadályozna a mozgásban. A combzsebek, a térdek, valamint a bokák belső részén a Fjällräven saját G-1000 Stretch® vászna teljesít szolgálatot, ami ellenáll a szélnek, pornak, UV-sugárzásnak, a sziklák, fatörzsek és szúrós aljnövényzet “támadásainak” és a szúnyogok sem tudják átszúrni (ez utóbbira nem feltétlenül lenne szükség télen, ám az újabban megjelenő szúnyogfajok egyes egyedeivel még novemberben is lehet találkozni). 

Zsebek, tárolás

A szokásos két oldalsó zseben kívül egy-egy jókora méretű, felülről cipzárral nyitható/zárható combzseb került a nadrágra. A jobb oldali combzseb belső osztást is kapott, kulcsnak, pénztárcának, kisebb telefonnak elegendő belső zsebbel egészül ki az amúgy összehajtott papírtérképnek is megfelelő méretű zseb. Farzsebei nincsenek.

Fjällräven Keb Agile Winter túranadrág-1
Jó szolgálatot tesznek a nagyméretű combzsebek
Fjällräven Keb Agile Winter túranadrág-1
Forrás: Mozgásvilág.hu

Túranadrág-funkciók

A nadrágot cipzárral és egy bújtatós gombbal rögzíthetjük, illetve erős övbújtatókat is találunk derékrésznél. Ebben ugyan nincs semmi különleges, bár annyi extra mégis van benne, hogy a két elöl lévő bújtató alatt egy-egy plusz hurkot is kapunk, ahová például karabinert, vagy annak segítségével bármi egyebet akaszthatunk.

A nadrág szára jó húsz centi hosszan felcipzározható (ezek betoldással vannak ellátva), illetve a bakancsfűzőbe akasztható kampót is találunk rajta, így megakadályozható a nadrág szárának felcsúszása és a törmeléket is kívül tudjuk tartani.

Fjällräven Keb Agile Winter túranadrág-4
A túranadrágoktól elvárt praktikus kialakításokból nincs hiány
Fjällräven Keb Agile Winter túranadrág-4
Forrás: Mozgásvilág.hu

Téli túranadrág egy életre

A Fjällräven Keb Agile Winter téli túranadrágot azoknak ajánlom, akik intenzív mozgással járó és tereptárgyaknak gyakran kitett környezetben szeretnek túrázni és fontos számukra a megfelelő hőháztartás kialakítása. A Fjällräven élethosszig tartó felhasználást ígér, ami - ha valóban teljesül mindezen képességek megtartásával -, akkor mindenképp megtérülő beruházás lehet.

Fjällräven Keb Agile Winter túranadrág-2
Fagyos hajnal utáni napsütés egyenletes komfortban
Fjällräven Keb Agile Winter túranadrág-2
Forrás: Mozgásvilág.hu
Hirdetés