Mosoda - A pehely (Down)

Mosoda - A pehely (Down)

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2015/02/03
Hogyan tároljuk, tisztítsuk és vízhatlanítsuk a pehelykabátot?
Hirdetés

Napjainkban, az egyre elérhetőbb áruk miatt, széles körben terjednek a pehely termékek, legfőképp kabátok formájában. Bár nagyon komfortos tud lenni egy ilyen cucc, nem árt tisztában lenni vele, hogyan tartsuk tisztán, mire is van tervezve.

A pehely-, tollkabát eredete

Már évszázadokkal ezelőtt felismerte az ember, hogy a toll és a pehely nagyon jó hőszigetelő tulajdonságú.

A pehely vagy tollkabát fajtái

Több féle toll/pehely arányú és töltőerejű terméket vásárolhatsz, mely tulajdonságok meghatározzák annak hőszigetelő tulajdonságát, így erre figyeljünk oda!

Kezdésnek nem mindegy, hogy a termék milyen felhasználásra lett tervezve. A hétköznapi használatra gyártott termékeket általában normál minőségű pehellyel (persze előfordulhat ettől eltérő megoldás is), míg az extrém körülményekre tervezett modelleket a legjobb minőségű, kézzel válogatott libapehellyel töltik.

 

 

Pehelykabátok Forrás: Tengerszem.hu
Pehelykabátok
Kép forrása: Tengerszem.hu

Aztán nem mindegy, hogy a termék milyen töltőerővel (CUIN), azaz térkitöltő képességgel rendelkezik. Ez a mértékegység megmutatja, hogy egy unciányi – 27,3 grammnyi – töltet hány köbhüvelyk térfogatú. A nagyobb szám nagyobb rugalmas kiterjedést jelent, következésképpen jobb szigetelést és kisebb tömeget (iránymutatónak: 500 CUIN – városi használat, 700 CUIN – outdoor felhasználás, 900 CUIN – extrém körülményekre).

Az sem mindegy, hogy a töltet milyen pehely/toll arányú. Az csúcsminőségű termékekben 95/5, az outdoor felhasználású ruháknál, hálózsákoknál általában 80/20 arány. Minél nagyobb a pehely száma, annál jobb minőségű a termék.

Mire alkalmas a pehelykabát?

Mivel a leghatékonyabb és legérzékenyebb hőszigetelő, így a hideg, illetve a különösen hideg időszakokra a legalkalmasabb. Készítenek belőle kabátokat, hálózsákokat, nadrágokat, de még mamuszokat is.

Hazánk időjárását tekintve - kevésbé hideg és nedves - kabátként utcai használatra (középső rétegnek), hálózsák formájában pedig outdoor tevékenységre alkalmas a leginkább.

Mire figyeljünk pehelykabát viselésekor?

Lehetőség szerint ne ázzunk meg benne. Ha mégis megtörténik, mielőbb szárítsuk ki, a hogyan tisztítsuk/szárítsuk részben olvasható módon.

A folyamatos kis felületű terhelés (pld. hátizsák, válltáska viselése) tönkreteheti a töltetet, és azon a területen nem lesz jó a hőszigetelés, így ezeket kerüljük.

Hogyan tisztítsuk/szárítsuk a pehely-, tollkabátot?

Tisztítása nem kíván semmi különlegest, így otthon is elvégezhetjük, csak pár dologra oda kell figyelni.

Mosni kizárólag pehely tisztítására készített mosószerrel mossuk, mindennemű adalék nélkül. Éppen ezért, mivel a mosógépünk tartalmazhat a korábbi használatokból hagyományos mosószer maradványt, a pehely termék mosása előtt végezzünk üres mosást, és ne feledjük az adagolót is kitisztítani! A termék összes cipzárját húzzuk be, tépőzárakat rögzítsük, zsebekben ne hagyjunk semmit. Használjunk mosózsákot, hogy a vékonyabb külső réteget óvjuk a kopástól. Maximum 40°C-on, kímélő mosással tisztítsuk. A nagyobb hatékonyság érdekében, van aki 2-3 tenisz labdát is berak a mosógépbe a termékkel együtt (A teniszlabdák nem hagyják, hogy összecsomósodjon a pehely), de ha van szárítógéped, akkor nem kell házi praktikákkal bíbelődnöd.

Magas fordulaton centrifugázni és kicsavarni tilos! Ezzel tönkretehetjük a pehely azon részeit, melyek a hőszigetelésért felelnek. Alacsony fordulatszámú centrifugázást - ha a címkéje jelzi - alkalmazhatunk, de ha tehetjük, inkább kerüljük ezt is!

Pehelykabát tisztítási előírás Forrás: Mozgásvilág.hu
Pehelykabát tisztítási előírás
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Szárítani fektetve szárítsuk - lógatva tilos, jól szellőző helyen úgy, hogy minden irányból érje légmozgás! Eleinte ritkán, majd sűrűbben rázogassuk meg, de a víztől összecsomósodott tollat nem szabad kézzel szétszedni! Átlagosan (mérettől, hőmérséklettől, páratartalomtól függően) 3-6 nap alatt fog megszáradni (persze, ha van szárítógéped, akkor ez sem vonatkozik rád).

TIPP Tavasszal, amikor már szárazabb és főként melegebb az idő, tegyük ki a napra pár órára. Az UV sugárzás átjárja és fertőtleníti!

FONTOS A címke utasításait soha ne hagyjuk figyelmen kívül! Egyesgyártók speciális anyagokkal dolgozhatnak (pld. varrásoknál, betétanyagoknál, kezeléseknél), melyek az átlagostól eltérően viselkedhetnek!

A pehelykabát tárolása

Ha hosszabb időre tesszük félre a pehely cuccunk - legyen az hálózsák, mellény, kabát - soha ne hagyjuk a kompressziós zsákjában! A legideálisabb helyzet, ha egy széles lapú vállfára felakasztva, egy jól szellőző és száraz szekrénybe helyezzük. A szellőzés hiányára nagyon érzékeny, bepenészedhet!

Pehelykabát vízhatlanítása

A külső réteget vízlepergető sprayvel ideiglenesen és kis hatékonysággal vízállóvá tehetjük.

Pehelykabát előnye és hátránya

Nagyon könnyű és a legmelegebb töltet, viszont a legérzékenyebb a használat- és a tárolás milyenségére.

Pehelykabát élettartama

Megfelelő odafigyeléssel, egy jó minőségű pehely termék, 10-12 évet is kiszolgál könnyedén!

A cikk szakmai hátterét a Tengerszem túrabolt munkatársai nyújtották.
Köszönet érte!

Hirdetés