Menü

2015.02.03.     Hozzászólás 0

Mosoda - A pehely (Down)

Hogyan tároljuk, tisztítsuk és vízhatlanítsuk a pehelykabátot?


Napjainkban, az egyre elérhetőbb áruk miatt, széles körben terjednek a pehely termékek, legfőképp kabátok formájában. Bár nagyon komfortos tud lenni egy ilyen cucc, nem árt tisztában lenni vele, hogyan tartsuk tisztán, mire is van tervezve.

 

Mi az eredete?
Már évszázadokkal ezelőtt felismerte az ember, hogy a toll és a pehely nagyon jó hőszigetelő tulajdonságú.

 

Létezik több féle belőle?
Több féle toll/pehely arányú és töltőerejű terméket vásárolhatsz, mely tulajdonságok meghatározzák annak hőszigetelő tulajdonságát, így erre figyeljünk oda!

Kezdésnek nem mindegy, hogy a termék milyen felhasználásra lett tervezve. A hétköznapi használatra gyártott termékeket általában normál minőségű pehellyel (persze előfordulhat ettől eltérő megoldás is), míg az extrém körülményekre tervezett modelleket a legjobb minőségű, kézzel válogatott libapehellyel töltik.

 

Pehelykabátok Forrás: Tengerszem.hu

 

Aztán nem mindegy, hogy a termék milyen töltőerővel (CUIN), azaz térkitöltő képességgel rendelkezik. Ez a mértékegység megmutatja, hogy egy unciányi – 27,3 grammnyi – töltet hány köbhüvelyk térfogatú. A nagyobb szám nagyobb rugalmas kiterjedést jelent, következésképpen jobb szigetelést és kisebb tömeget (iránymutatónak: 500 CUIN – városi használat, 700 CUIN – outdoor felhasználás, 900 CUIN – extrém körülményekre).

Az sem mindegy, hogy a töltet milyen pehely/toll arányú. Az csúcsminőségű termékekben 95/5, az outdoor felhasználású ruháknál, hálózsákoknál általában 80/20 arány. Minél nagyobb a pehely száma, annál jobb minőségű a termék.

 

Mire alkalmas?
Mivel a leghatékonyabb és legérzékenyebb hőszigetelő, így a hideg, illetve a különösen hideg időszakokra a legalkalmasabb. Készítenek belőle kabátokat, hálózsákokat, nadrágokat, de még mamuszokat is.

Hazánk időjárását tekintve - kevésbé hideg és nedves - kabátként utcai használatra (középső rétegnek), hálózsák formájában pedig outdoor tevékenységre alkalmas a leginkább.

 

Mire figyeljünk viselés közben?
Lehetőség szerint ne ázzunk meg benne. Ha mégis megtörténik, mielőbb szárítsuk ki, a hogyan tisztítsuk/szárítsuk részben olvasható módon.

A folyamatos kis felületű terhelés (pld. hátizsák, válltáska viselése) tönkreteheti a töltetet, és azon a területen nem lesz jó a hőszigetelés, így ezeket kerüljük.

 

Hogyan tisztítsuk/szárítsuk?
Tisztítása nem kíván semmi különlegest, így otthon is elvégezhetjük, csak pár dologra oda kell figyelni.

Mosni kizárólag pehely tisztítására készített mosószerrel mossuk, mindennemű adalék nélkül. Éppen ezért, mivel a mosógépünk tartalmazhat a korábbi használatokból hagyományos mosószer maradványt, a pehely termék mosása előtt végezzünk üres mosást, és ne feledjük az adagolót is kitisztítani! A termék összes cipzárját húzzuk be, tépőzárakat rögzítsük, zsebekben ne hagyjunk semmit. Használjunk mosózsákot, hogy a vékonyabb külső réteget óvjuk a kopástól. Maximum 40°C-on, kímélő mosással tisztítsuk. A nagyobb hatékonyság érdekében, van aki 2-3 tenisz labdát is berak a mosógépbe a termékkel együtt (A teniszlabdák nem hagyják, hogy összecsomósodjon a pehely), de ha van szárítógéped, akkor nem kell házi praktikákkal bíbelődnöd.

Magas fordulaton centrifugázni és kicsavarni tilos! Ezzel tönkretehetjük a pehely azon részeit, melyek a hőszigetelésért felelnek. Alacsony fordulatszámú centrifugázást - ha a címkéje jelzi - alkalmazhatunk, de ha tehetjük, inkább kerüljük ezt is!

 

Pehelykabát tisztítási előírás Forrás: Mozgásvilág.hu

 

Szárítani fektetve szárítsuk - lógatva tilos, jól szellőző helyen úgy, hogy minden irányból érje légmozgás! Eleinte ritkán, majd sűrűbben rázogassuk meg, de a víztől összecsomósodott tollat nem szabad kézzel szétszedni! Átlagosan (mérettől, hőmérséklettől, páratartalomtól függően) 3-6 nap alatt fog megszáradni (persze, ha van szárítógéped, akkor ez sem vonatkozik rád).

TIPP Tavasszal, amikor már szárazabb és főként melegebb az idő, tegyük ki a napra pár órára. Az UV sugárzás átjárja és fertőtleníti!

FONTOS A címke utasításait soha ne hagyjuk figyelmen kívül! Egyesgyártók speciális anyagokkal dolgozhatnak (pld. varrásoknál, betétanyagoknál, kezeléseknél), melyek az átlagostól eltérően viselkedhetnek!

 

Hogyan tároljuk?
Ha hosszabb időre tesszük félre a pehely cuccunk - legyen az hálózsák, mellény, kabát - soha ne hagyjuk a kompressziós zsákjában! A legideálisabb helyzet, ha egy széles lapú vállfára felakasztva, egy jól szellőző és száraz szekrénybe helyezzük. A szellőzés hiányára nagyon érzékeny, bepenészedhet!

Hogyan vízhatlanítsuk?
A külső réteget vízlepergető sprayvel ideiglenesen és kis hatékonysággal vízállóvá tehetjük.

Előnye és hátránya?
Nagyon könnyű és a legmelegebb töltet, viszont a legérzékenyebb a használat- és a tárolás milyenségére.

Mennyi az élettartama?
Megfelelő odafigyeléssel, egy jó minőségű pehely termék, 10-12 évet is kiszolgál könnyedén!


A cikk szakmai hátterét a Tengerszem túrabolt munkatársai nyújtották.
Köszönet érte!

Olvass többet a témáról: pehelykabát, tollkabát, mosoda