Mangart (majdnem) csúcstúra Túra

A Mangart (majdnem) csúcstúra Túra hossza 2 Km. Az útvonal szintemelkedése 350 m, szintideje 1 Óra 30 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Szlovénia területén található.
Hirdetés

Az olasz-szlovén határvonalon magasodó 2679 m magas Mangart, a Triglav és a Škrlatica után a harmadik legmagasabb hegy Szlovéniában.

A Mangart hágóra egy, a völgyből hosszan kanyargó (fizetős: 5 eur) aszfalt úton lehet feljutni, amely egyben a motorosok és országútisok kedvence is, illetve a legmagasabban fekvő, autóval járható út Szlovéniában.
 

 

A hómezőn is csak át egyenesen. Forrás: (c) Janko Humar
Visszatekintve pedig az alacsonyabb hegycsoportok látványa.
Kép forrása: (c) Janko Humar


Galériáért katt a képre!

 

 

 

 

 

A Mangart csúcsára 2 via ferrátán és egy drótköteles segítséggel ellátott úton lehet feljutni. Az egyik via ferráta szlovén oldalon (ferde hasadék), a másik olasz oldalon (szinte függőleges fal) támadja a csúcsot. Mi ezúttal a kettő közötti via ferráta szettet nem igénylő, néhol azért kissé kitett, drótköteles úton terveztük megmászni a hegyet.

Az ötlet nem volt rossz, viszont az időzítés igen, mivel mindamellett, hogy fantasztikus felhőket láthattunk, a Mangart teteje bizony masszív ködbe burkolózott, amely az idő előrehaladtával nemhogy oszlani nem kezdett, hanem inkább csak egyre lejjebb és lejjebb ereszkedett.

Mindezt látva és mérlegelve addig akartunk csak feljutni, ameddig biztonságosnak találtuk a körülményeket.
 

 

Forrás: (c) Janko Humar
Néhol kitett..
Kép forrása: (c) Janko Humar

Galériáért katt a képre!
 

 

Így amennyiben egy tisztább időben fontolgatod a Mangart megmászását, így tudsz ide eljutni:

1. Bovec-ből indulj el a szerpentinen, egészen a Mangart hágóig (2050 m), ahol megpillantod a parkolót. Általában az autók itt sorakoznak, így ezt el sem tudod téveszteni.

2. Elindulsz a jelzésen a Mangart irányába (piros karika-fehér pötty belül) és tartod egyenesen felfelé az útirányt. Látsz majd egy táblát balra az olasz ferráta irányába, de emellett szépen elhaladsz és mész tovább egyenesen. 

3. Egy sziklásabb szakasz után átkelsz egy hómezőn, majd drótköteles szakaszok következnek, ahogy tovább emelkedik az út.

4. Folytatod tovább az utat felfelé, amely a Mangart kúpját egy idő után ívesen jobbra kerülni kezdi.

5. Innentől állítólag az út egyre meredekebben emelkedni kezd és az utolsó 140-150 m-en megkezdődik az igazi csúcsmászás. Azért írjuk, hogy állítólag, mivel mi ide már nem jutottunk fel. Oka a képeken is látható, néhol térdig érő hó és az egyre sűrűsödő köd.

Az alábbi térképen látszódik, hogy már tényleg csak egy kicsi hiányzott a csúcs eléréséhez, de bölcsebbnek találtuk ilyen körülmények között visszafordulni. Enyhe csalódással tértünk vissza a parkolóba, majd egy alacsonyabb kis "dombra" mégis felmásztunk, amely egyébként a siklóernyősök bázisa (térképen kis kék karika), hogy legalább a túloldalra lenézhessünk, ám a köd ezt a tervünket is keresztül húzta.. Így maradt még egy tervvel több, azaz, hogy a Mangartot valamikor újra megpróbáljuk megmászni!

 

Hirdetés