Túlélők Hír

Simon Ádám
Simon Ádám
2014/04/16
Akik előtt még Bear Grylls is megemelte a kalapját
Hirdetés

Átlagemberek, akik legalább olyan életveszélyes helyzetben találták magukat, mint amilyenekről Bear Grylls flimjei szólnak. Hogyan lehet megúszni, ha nem nyílik ki az ernyőd, vagy, ha eltemet egy lavina?

A túlélőműsorok olyan tudást adnak, amelyek akár a figyelmes néző életét is megmenthetik – ilyen esetekről már film is készült. Legújabb műsorában Bear Grylls életveszélyes helyzetekről és csodával határos megmenekülésekről készített felvételeket vonultat fel. A Bear Grylls: extrém túlélővideók azt is bemutatja, miért úszták meg ép bőrrel a videók szereplői a legveszélyesebb helyzeteket is.

„A műsortól el fog áll a nézők lélegzete. Valódi élethalál-helyzetekbe került átlagembereket láthatnak majd, akik túlélték életük legveszélyesebb pillanatát, és kamera előtt mesélnek az élményről. Ettől olyan fantasztikus a Bear Grylls: extrém túlélővideók világa” – mondta Bear új műsoráról.

 

A kedvenceinkhez mi is intéztünk pár kérdést...

Bázisugrásos baki 1000 láb magasról

 

Mi okozta a balesetet? Emberi mulasztás, vagy a technika ördöge?
Matthew Gough: Egyis sem. Bár számos módon lehet a rizikófaktort mérsékelni, a bázisugrás mindig is egy kockázatos sport marad. Az ejtőernyő egyszerűen lassabban nyílt ki, mint általában és ez könnyen vezethet ahhoz (mint ahogy tette is), hogy a kötelek összecsavarodnak.

Zuhanás közben tettél valamit azért, hogy lassítsd a zuhanást és puhábban érkezz?
M: Az egyetlen dolog, amire figyeltem, hogy az ernyő ne súrolja le a falat és így ne roncsolódjon szét teljesen, illetve igyekeztem a kusza kötelek felett átvenni az irányítást (ehhez az összecsavarodott köteleken másztam fel, hogy elérjem a irányító kötelet).

Mi a fő oka annak, hogy túlélted a zuhanást?
M: Egy jó adag szerencse.

Hogyan lehetne egy ilyen balesetet megelőzni?
M: Azzal, ha felhagysz a bázisugrással.

Tudnál tanácsot adni azoknak, akik esetleg hasonló szituációba kerülnek?
M: Ne add fel! Küzdj és hozz döntéseket, hogy túlélj. Ha eluralkodik rajtad a félelem, csak rosszabb lesz.

 

A lavina fogságában

 

Tudtad, hogy lavinaveszélyes helyen csúszol?
Andrea Binning: A hegyi vezetőink megvizsgálták a hóprofilt és az alapján rendben találtak mindent. Ha tudtuk volna, hogy lavinaesélyes a hely, nem mentünk volna oda.

Hogyan készültél fel a csúszásra?
A: Elég jól fel voltunk szerelkezve hátizsákkal, hólapáttal, lavinajeladóval, szondával és rádióval.

Szerencséd volt, vagy valami speckó technikát alkalmaztál?
A: Amikor rájöttem, hogy baj van, igyekeztem kikerülni a lavina teteje felé, már amennyire láttam mi merre van. Hiába küzdöttem, képtelen voltam kijutni. Kevés beleszólásom volt a dologba, úgyhogy csak reméltem, hogy megúszom.

 

Zuhanás a sziklahasadékba

 

Ismerted a terepet?
Luca Koller: Nem, nem igazán. Lecsekkoltam ezt a sziklacsoportot előtte, de sajnos nem vettem észre a hasadékot.

Úgy érezted, eléggé felkészült vagy?
L: Igen, azt hittem jól felkészültem, de nem számítottam rá, hogy belepottyanok a sziklahasadékba. Normál esetben ilyen nem történik meg pályán kívüli sízés közben. Egy sziklára, vagy más egyébre számítok, de hasadékra nem. Azt viszont tudtam, hogy mit kell tennem, ha mégis beleesnék egy verembe: maradj nyugodt és ne reagáld túl.

Miben hibáztál? Mit csinálnál másként?
L: A legnagyobb hiba az volt, hogy egyedül mentem pályán kívül. Így utólag hívhattam volna egy haveromat, vagy legalább vihettem volna egy telefont magammal.

Milyen messze voltál a sípályától?
L: Nagyjából 100 méterre.

Volt nálad valami, amivel segítséget tudtál hívni?
L: Nem, még a telefonomat sem tettem el. Nem volt nálam semmi, amivel kapcsolatba léphettem volna másokkal. Azóta mindig magamnál tartom a mobilomat, mert már tudom milyen veszélyek leselkednek rám... és nem lehet mindig szerencsém.

Tudott róla bárki, hogy merre mész aznap snowboardozni és aki tudta volna, hogy merre kell keresni, ha nem érsz vissza időben?
L: Nem igazán. A barátaimmal voltam, de nem szóltam nekik arról, hogy merre megyek. Azt mondjuk feltételezem, hogy értesítették volna a mentőcsapatokat, ha jó ideje nem látnak.

Milyen tanácsot adnál a pályán kívül síelőknek?
L: Mindig legyen nálad mobil és legalább egy, vagy két haver.

 

A Discovery Channel sorozatának következő részei:

április 16. szerda: 15:00-tól Munkahelyi balesetek, Adrenalinfüggők

április 17. csütörtök: 15:00-tól Országutak, Hó

ápr. 22. 15:00-tól Levegő, Állatok

Hirdetés