Thermoball a meleg, száraz érzés... Hír

Kakuk András
Kakuk András
2014/10/13
Vizesen is melegen.
Hirdetés

A toll/pehely töltést sokan -így én is- a szigetelések non plusz ultrájának tekintik. Könnyű, puha és iszonyú jól szigetel. Egy baj van vele -azon kívül, hogy sok ludat kell megkopasztani érte- hogy nem túl vízálló.

Sőt vizes állapotában összeesik, elveszti hőtartó képességét, nagyjából annyit ér, mintha egy vizes felmosórongyot viselnénk.

Sok alternatív próbálkozás volt már a probléma megoldására, de a toll népszerűségét nem tudták megtörni.

A Thermoball

A Thermoballt a The North Face a Primalofftal közösen fejlesztette ki és forradalmi szigetelésnek szánják a toll töltettel szemben.

 

Vizes kalandhoz Forrás: Adam Clark- the North Face
Vizes kalandhoz
Kép forrása: Adam Clark- the North Face

Sok szép képhez KLIKK

A Thermoball a tollhoz hasonlóan megtartja a meleget, amiben a labdácskák között kialakuló légzsebek segítenek. Ezt a remek tulajdonságát vizesen is megtartja. A Primaloft saját nevű termékéhez hasonlóan a Thermoball is vízlepergető, könnyebb esőt simán kibír és ha meg is ázik a meleget akkor sem engedi el.

A the North Face atlétái állítják, hogy kiváló darabról van szó. Nyilván nincs nagyon választásuk, de az összes közül kiemelném Renan Ozturk állítását, miszerint

a Thermoball kabátja nem csak meleg és vízálló, de a jobban nyúzható, tartósabb darab is, mint a tollal töltött változatok.

Ezzel nem igen tudunk vitatkozni.

Logo Forrás: the North Face
Logo
Kép forrása: the North Face

Most akkor a Thermoball a legszuperebb az egész univerzumban? Nem is lehet semmi negatívumot megemlíteni vele kapcsolatban? A szakboltos kolléga erre a kérdésemre egy pár dolgot vélt felfedezni. Gyaníthatóan a Thermoball "nem száll" olyan könnyedén, ezért kellett a kabáton több varrással több zsebecskét kialakítani. Ez az esztétikai összhatáson túl azt is eredményezi, hogy több varrás mentén, több hideg tud áramlani.

A Thermoball egy szintetikus anyag, melynek meleg-tartó képességét a 600-as tolléhoz hasonlítják, azaz a 800-as, 900-as minőségű toll töltések jobban tartják a meleget. 

Fill Power: Ezt a szabványt a pehely levegő megkötőképességének mérésére használják. Az eljárás a következő: 1 uncia pehelyt behelyeznek egy üveg edénybe, majd súlyt helyeznek rá. A súly eltávolítása után, a pehely „visszarugózási” képessége mérhető. Ez a fill power. A jobb minőségű pehely, több levegőt tud befogni, rugalmasabb.
Mit jelent ez a felhasználónak? Minél nagyobb értékű a pehely, annál kevesebbet kell felhasználni, hogy ugyanolyan meleg legyen, vagy ugyanannyi belőle jobban melegít, mint a kevésbé erős.
Bár az USA és a EU szabvány ebben is különbözik, 900-as értékű pehelyt nem sokan használnak. Általában 600-650-essel beérik, de 800-as is akad a boltokban.


Ha ez valakinek kizáró ok, akkor ne vegyen ilyen the North Face terméket. Mindenki más keresse a boltokban!

 

Hirdetés