Softshell kabát túrázáshoz, hegymászáshoz piknikhez

Softshell kabát túrázáshoz, hegymászáshoz piknikhez

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2018/01/04
Kezdetekben vala’ a hardshell, mely ruházat, a „keményhéj”, megvédett minket a hideg széltől és a kiadós esőtől. Ám, ahogy a nevük is mutatja, ezek túlságosan merevek, lélegzésre legtöbbször alkalmatlanok. Szükség volt tehát valami könnyedebb megoldásra. 
Hirdetés

A Softshell összetétele

A softshellnek hívott anyag tulajdonképpen poliészterből és nylonból szőtt vagy kötött technikai anyag, sokszor DWR bevonattal (Durable Water Repellent - mely tulajdonképpen egy impregnáló bevonat, ami megakadályozza, hogy a vízcseppek megtapadjanak az anyag felületén és ezzel átáztassák az anyagot. Mive a DWR csak bevonat, így a súrlódás, valamint a túlzott mosás hatására hatékonysága romolhat) vízállósítva.

 

 

Softshell
Softshell

 

 

A Softshell megjelenése

Körülbelül a hardshell és a nagyon jól lélegző polárok közé lehet pozícionálni őket. A softshell anyagok jobban átengedik a párát (lélegzők), kevésbé víz- és szélállók, sokkal rugalmasabbak, és összességében sokkal tartósabbak, mint a hardshell anyagok. Viszont tartósabbak és vízállóbbak mint a polárok. Az outdoor sportok piacán való megjelenésüket a 2000-es évek közepére datálhatjuk.

 

A Softshell tulajdonságai

Az anyag tervezésénél a fő szempont a változó időjárási körülmények közötti aktív, izzadással járó outdoor tevékenység kiszolgálása volt - túrázáshoz, sítúrához, mászáshoz, de akár városi hétköznapokhoz is kiváló. Ezen szempontoknál fogva természetesen nem csak kabát, hanem kesztyű és nadrág is készül belőle.

A softshell anyagok különböző vastagságú kivitelben léteznek – a vászonvékonyságútól a több milliméteres vastagságig. Ez nagyban befolyásolja a légáteresztő vagy lélegző tulajdonságát, kisrészben pedig a vízállóságát (itt nagy részben a DWR bevonat, illetve a softshell mögé helyezett membrános anyagok - ha van ilyen - számítanak).

 

 

Softshell
Softshell

 

 

Összefoglalva, a softshell anyagok bár bevonattól függően egész jó vízlepergetők is lehetnek, de nem váltják ki a hardshell kabátokat, mivel a bevonatok hosszútávon nem nyújtanak stabil védelmet. Jól szellőznek, rugalmasak és jó hőszigetelők. A nem túl extrém erősen szeles és nyirkos időjárások során, a nagy mozgással és egyben izzadással járó mozgások alatt melegen és szárazon tart. Csak pakoláskor számít, de a hardshell anyagokból készült ruházatok könnyebben pakolhatók, mivel vékonyabbak, így kisebb helyre hajtogathatók és könnyebbek is...

Hirdetés