Mi az a gleccser?

Mi az a gleccser?

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2020/11/27
Azt mindenki tudja, hogy egy "a-hegyek-között-kígyózó-hó-görgeteg", de konkrétan, mégis mi az, hogyan jött létre és kell-e félnünk tőle?
Hirdetés
Magashegyi túrákon vagy azok leírásaiban találkozhatunk a gleccserekkel, amiről a legtöbb embernek annyi fogalma van, hogy az egy „a-hegyek-között-kígyózó-hó-görgeteg”. Na de pontosan mi is ez?

A gleccser

A gleccser tulajdonképpen hatalmas mennyiségű hó, ami a saját tömegétől összepréselődve és lejegesedve lassan mozog lefele a hegyről. No persze, nem kell attól félnünk, hogy egy gleccser elgázol minket, ha nem vagyunk túl gyorsak, hiszen ezen mozgás szinte láthatatlan sebességű – évenként körülbelül 60-120 méternyi utat tesznek meg, ami nagyjából 0,7-1,4 centiméter/óra sebességnek felel meg. Persze ettől még rejt számos veszélyt magában! 

Mi az a gleccser?-3
Grossglockner gleccser
Mi az a gleccser?-3
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

A gleccser veszélyei

A folyamatos mozgástól a jégtömeg állandó jelleggel változtatja alakját, felszínén számos, kisebb-nagyobb haránt- és hosszanti hasadékok keletkezhetnek (főleg a kis lejtésű gleccserek esetében jellemző), melyek könnyen „elnyelhetnek” egy embert, vagy egyéb (főleg láb) sérüléseket okozhatnak.

Amikor a haránt- és a hosszanti hasadékok keresztezik egymást, a töredező jég torony vagy obeliszk módjára halmozódik fel. Ezek idővel magukba roskadnak, mely során akár több tonnányi jég hullik alá – újabb óvatosságra adva okot az arra túrázó számára. 

Mi az a gleccser?-2
A gleccser veszélyei
Mi az a gleccser?-2
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

További veszélyforrások a gleccser felszínén olvadásból keletkező folyékony víz mélybe szivárgásával létrejövő gleccsermalmok is, melyek tulajdonképpen hatalmas lyukak a jégben. Ugyan ez a beszivárgó víz sokszor hoz létre olyan kisebb-nagyobb jégbarlangokat (akár barlang-rendszereket) is a gleccser gyomrában, melyek lélegzetelállító látványt nyújtanak, ám egyben életveszélyesek is lehetnek!

A gleccser kialakulásának feltételei

De miért nincsenek akár a Mátrában is gleccsereink? Kialakulásuk egyik fontos feltétele a nagy mennyiségű lehullott hó és a folyamatos fagypont alatti hőmérséklet, így idővel az egyre gyarapodó hótakaró saját súlyánál fogva jeges tömbbé kezd tömörödni.

Hirdetés