Suhajda Szilárd megmászta a 8516 méteres Lhocét

Suhajda Szilárd megmászta a 8516 méteres Lhocét

Pintér László
Pintér László
Szilárdnak első nekifutásra sikerült pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül feljutnia Földünk negyedik legmagasabb hegyére
Hirdetés
Suhajda Szilárd pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül megmászta a 8516 méteres Lhocét Nepálban. Az eddigi egyetlen magyar sikert ezen a hegyen Erőss Zsolt és Gál László érte el, a "Magyarok a világ nyolcezresein" projekt keretében, 2011-ben.

Suhajda Szilárd idén januárban jelentette be, hogy a "Big Five" kihívásra szeretne koncentrálni a jövőben. Ez a Föld öt legmagasabb hegycsúcsát jelenti, melyek közül a második legmagasabbat, a K2-t Szilárd már 2019-ben megmászta, első és máig egyetlen magyarként, pótlólagos oxigén használata nélkül. Ezúttal a Mount Everest szomszédján, a Lhocén járt sikerrel.

Suhajda Szilárd megmászta a 8516 méteres Lhocét-1
Suhajda Szilárd akklimatizációs körön a Lhocén 2022
Suhajda Szilárd megmászta a 8516 méteres Lhocét-1
Forrás: Suhajda Szilárd

Suhajda Szilárd megmászta a 8516 méteres Lhocét

Szilárd a hegy normál útján jutott fel, palackozott oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. Ez a gyakorlatban azért jelentős, mert egyrészt egyedül így tapasztalja meg a hegyet igazi valójában, hiszen a nyolcezresek elsődleges nehézségét éppen az adja, hogy nagy magasságban nincs elegendő oxigén. Az alaptábor felett minden felszerelését saját maga mozgatja, stratégiáját maga határozza meg, a problémákat maga oldja meg. Táborait maga építi fel és bontja le. Csak a saját tudására és képességeire számíthat, ellentétben a kereskedelmi expedíciók keretében, palackozott oxigénnel és hegyi vezetővel mozgó kliensekkel szemben. Egyedüli segítsége a serpák által rögzített fix kötél, melyet mindenki használ, aki a normál úton mászik.

Suhajda Szilárd megmászta a 8516 méteres Lhocét-3
Suhajda Szilárd a Lhoce-falon
Suhajda Szilárd megmászta a 8516 méteres Lhocét-3
Forrás: Suhajda Szilárd

A Lhoce normál útja a 3-as táborig (7300 m) megegyezik a Mount Everest déli, nepáli normál útjával, az alaptáboruk így közös. A két út a hármas tábor felett, a Lhoce-fal felső részén ágazik el: a Lhocére igyekvők itt jobbra térnek le a Déli-nyeregbe vezető nyomvonalról. A Lhoce 4-es tábora 7900 méteren van, innen egy szűk, meredek, havas kuloár vezet a főcsúcsra, mely a kuloár kijáratától balra, egy keskeny gerincen/hópárkányon át érhető el. A legfelső 300 méter viszonylag technikás, palack nélkül különösen komoly kihívás.

Szilárd április 6-án indult Budapestről, majd Katmanduból a szokásos gyalogos trekkinggel 16-án érte el az Everest és a Lhoce közös alaptáborát. Öt nappal később, 21-én indult első akklimatizációs körére, melynek során aludt egyet a Khumbu-jégesés felett, 6000 méteren álló 1-es táborban, majd egyet a 6400 méteren lévő 2-es táborban. 

Második akklimatizációs körére április 27-én indult

Egyenesen a 2-es táborba ment, ahol szomorúan és felháborodva tapasztalta, hogy a gondosan depózott sátrát más kereskedelmi expedíciók egyszerűen arrébb paterolták, mert szükségük volt a helyre. A sátor ennek következtében meg is sérült. Ennek ellenére egy éjszakát eltöltött itt, majd felmászott a Lhoce-falon lévő 3-as táborba, 7300 méterre. Itt két, elég kellemetlen éjszakát töltött el, de még picit feljebb is tudott mászni. Nagyon hatékony akklimatizációs kör volt ez, olyannyira, hogy ezután úgy érezte, készen áll a csúcsmászásra, ha az égiek is úgy akarják.

Egészen a 4400 méteren fekvő Dingbochébe ereszkedett ún. mélypihenőre. Ezt ma már rutinszerűen alkalmazzák nyolcezreseken. Jót tesz a szervezetnek és a léleknek is, hogy a csúcstámadás előtt kiszakadnak a rideg, oxigénhiányos környezetből. Annak idején a legendás Anatolij Bukrejevnek volt ez a taktikája.

Suhajda Szilárd megmászta a 8516 méteres Lhocét-2
Suhajda Szilárd a Lhoce-fal aljában
Suhajda Szilárd megmászta a 8516 méteres Lhocét-2
Forrás: Suhajda Szilárd

A kedvező időjárás-előrejelzést látva Szilárd május 11-ére virradó éjjel indult el a csúcsmászó körre. A terveknek megfelelően 11-én a 2-es, 12-én pedig már a 3-as táborban aludt. 13-án felment a 7900 méteren lévő 4-es táborba, ahonnan néhány órányi pihenést és folyadékpótlást követően nepáli idő szerint este 21:00 órakor indult a csúcsra, melyet május 14-én ért el. Pontos időpontokat és csúcsfotókat hamarosan kapunk, amint Szilárd szusszan egyet az alaptáborban.

„Büszkén jelentem, hogy a Magyar Lhoce Expedíció 2022, május 14-én a kora délutáni órákban elérte célját: sikeresen feljutottam Földünk negyedik legmagasabb pontjára, a 8516 méter magas Lhoce csúcsára! A csúcsmászás során végig kiválóan éreztem magam, ellenben a vártnál sokkal rosszabb idő volt egész nap, ez a mozgást jelentősen megnehezítette. Az erősen változékony idő ugyanakkor egy pillanatra sem bizonytalanított el és mire a legmagasabb pontra értem, a látótávolságra sem lehetett panasz! Boldogságom határtalan, alig várom, hogy elmeséljem mászásom történetét - hatalmas élményben van részem!!!”

A sikerről a hazai "háttércsapat", Szilárd felesége, Legindi Tímea is csak akkor értesült, amikor Szilárd az alaptáborba visszaérve fel tudta hívni telefonon. A hegyen nem volt semmilyen lehetőség kommunikálni vele, és a SPOT jeladója által küldött jelek sem érkeztek meg az itthonról is látható felületre. Így csak annyit lehetett tudni, hogy a 3-as táborból elindult felfelé a csúcsmászásra. A következő jel egy teljes nap múlva, már ereszkedés közben, szintén a 3-as táborból jött. Ennek időpontjából sejteni lehetett a sikeres csúcselérést, de biztosat addig nem tudhattunk, amíg Szilárd maga be nem jelentkezik és el nem mondja, mi volt.

Erőss Zsolt és Gál László után Suhajda Szilárd a harmadik magyar hegymászó, aki feljutott a Lhoce csúcsára.

A Broad Peak (2014) és a K2 (2019) után ez volt Szilárd harmadik sikeres nyolcezres mászása.

A Magyar Lhoce Expedíció 2022 médiapartnerként szívből gratulálunk Szilárd sikeréhez!

Kövesd a magyar és nemzetközi hegymászóvilág híreit magyar nyelven a Hóhatár csoportban!
Hirdetés