Másztál már falat hálózatban?

Másztál már falat hálózatban?

Baumann Viola
Baumann Viola
2015/02/23
Majdnem olyan, mint a LAN-party, csak igazi fallal és testi erővel
Hirdetés

Boulder LAN-party
Ti is arról fantáziáltok, hogy rászóltok Viberen Ondrára, nézzen már rá arra a kunsztra a moonboard falon, amit épp nem tudtok megoldani? Lehet éppen otthon, vagy Amerikában, és ti is lehettek Arcóban vagy az Ujjerőben, a világ két távoli pontján is megmérettethetitek magatokat ugyanazon az úton.

Ehhez persze szükséges a moonboard alapszettje: fogások, lépések, a precízen bizonyos fokban áthajló fal, a rögzítőlyukak egymástól való adott távolsága, és az ugyanúgy kiválasztott fogásfelrakás. A sheffieldi Ben Moon egységesítette nekünk a falat, az Ujjerő pedig beruházott helyettünk, hogy aztán egy program segítségével kiválaszthassuk, milyen nehézségű buldert akarunk épp mászni, és ezt bárhol, bármikor meg lehessen ismételni.

 

Moonboard Forrás: Ujjerő
Moonboard
Kép forrása: Ujjerő

 

Szóval tegyük fel, hogy az unokatesóm Albuquerque-ben lemegy a terembe reggel nyolckor. Én ugyanezt teszem itthon délután négykor. Ő a saját termében, én az Ujjerőben beállítom a kezelőfelületen, hogy mit szeretnék. Mindkét táblán azonos a fogásfelrakás, és ugyanazt az utat választjuk ki. Aztán közösen mászunk, sőt, egymásnak építünk utakat, amit aztán megosztunk közös német barátunkkal, vagy akár az összes moonboardhasználóval. Elég jól hangzik, nem? 

 

Mászóember két bottal jár
De az Ujjerő mást is újított. Nem tudom, észrevettétek-e a ziafelhőben, de a termeink egymás után nyitottak új erősítő részlegeket. Hol itt, hol ott bukkant fel valami ismeretlen eszköz, amit jópáran már tudtak használni, a többség pedig tudásra éhesen figyelte a beavatottakat. Mivel a verseny minket szolgál, csak mosolyogva kellett követnünk, hogyan licitálnak egymásra a termek.

Így került föl a falakra a pegboard is. Látni már biztos sokan láttátok, de nem biztos, hogy nevet is kapcsoltatok hozzá. Ez tehát az az eszköz, ahol egy 15 fokban áthajló táblán két kis botot kell dugdosni a lyukakba. Ami egyébként egészen addig elég könnyűnek tűnik, amíg más csinálja, aztán sajnos kiderül az igazság. A lyukak egymástól 20 centire helyezkednek el, és a bot csak akkor feszül be a lyukba, amikor testsúlyt helyezünk rá. Ehhez nem járulnak lépések, tehát csak karból (felsőtestből) dolgozunk. Bár az Ujjerőben felkerültek segédlépések pont azért, hogy ne csak nagyon haladó szinten lehessen rajta erősíteni.

 

Pegboard Forrás: Ujjerő
Pegboard
Kép forrása: Ujjerő

 

A pegboardot az oktatóvideók szerint érdemes úgy elkezdeni, hogy egy sorban elhelyezkedő, egymáshoz közeli lyukakba dugjuk a két botot, majd ezen húzódzkodunk. A következő lépésben egymástól távolabbi, de még mindig egyvonalban levő lyukakba helyezzük őket, és így folytatjuk a gyakorlatot. Ha ez már stabilan megy, akkor el lehet kezdeni az aszimmetrikus gyakorlást, vagyis az egyiket érdemes magasabbra helyezni a másiknál, majd ezt fordítva is megcsinálni. Később sem az a lényeg, hogy lendületből megpróbáljuk beszúrni valahova a botokat, hanem statikusan, húzódzkodásból haladjunk tovább a táblán. Amíg ez nem megy, maradjunk az első lépéseknél. Vörös Tomi tanácsa: a két botot tegyük 3-4 lyuknyira egymástól, és először az egyikhez húzzuk közel magunkat, majd a másikhoz. Ne fel-le mozogjunk, hanem oldalra, behajlított karokkal. Kezdő mászók pedig az elején használják a lábukat is!

 

Csöcs és reibung
Az Ujjerő recepciója fölötti galérián immár campusboardozni is lehet. Az eredeti vízszintes, különböző vastagságú lécek mellett Vörös Tomiék reibungos és csöcscampusokat is felszereltek, így nem csak peremes fogásokra lehet edzeni, hanem reibungokra is. De az az igazság, hogy itt valamennyi erősítés alapja a húzódzkodás, úgyhogy érdemes azzal alapozni a campus boardra.

Tomi itt is sok hasznos tanáccsal látott el minket:
1. A campus alapos bemelegítést igényel. Először gimnasztika, pulzusszámemelés, majd növekvő nehézségű bulderek mászása, ami együtt legalább fél óra legyen. Ezután érdemes 5-10 percet pihenni úgy, hogy ne hűljünk ki!

2. Csak akkor álljunk neki, ha nem volt mostanában kéz- vagy ujjsérülésünk. De így is, ha a határainkon mozgunk, esetleg szalagozzuk le az ujjainkat. Ha az inakban vagy ízületekben fájdalmat érzünk, hagyjuk abba a gyakorlatot.

3. Ne a mennyiségre menjünk, hanem a minőségre. Ha túl fáradtak vagyunk, vagy valamiért nem megy, inkább csináljunk helyette mást.

4. Egy campusos edzés után 2 nap pihenő ajánlott! (Futni és úszni egész nyugodtan mehetünk.)

 

Campusboard Forrás: Ujjerő
Campusboard
Kép forrása: Ujjerő

 

Gyakorlatok a campusboardhoz
Érintő: Mindkét kezünkkel az első fokon lógunk. Az egyik kezünkkel felnyúlunk, és megfogjuk a harmadik vagy negyedik fokot, majd visszafogunk az elsőre. Ezt ismételhetjük, majd érdemes másik kézre is megcsinálni.

Érintő2: Mindkét kézzel az első fokon vagyunk, majd az egyik kezünkkel ezt a sorozatot követjük: 1-3-4-3-4-3-1. Utána váltunk, és másik kézzel is végigcsináljuk.

Létra: váltott kézzel, egy vagy két fokonként felsétálunk.

Dupla dinamó (haladó): A két kézzel egyszerre ugrunk egy, két vagy három fokokat haladva.
Mindegyik gyakorlatra vonatkozik, hogy kezdők vagy gyengébbek mindenképp használják a lépéseket is, ne egyből csak karból csinálják meg a gyakorlatot.

Ha még maradt volna bennetek kétely afelől, hogy most azonnal el kell rohannotok pegboardozni, álljon itt kedvcsinálónak az Ujjerő bemutató videója, többek között Zupán Tomi főszereplésével

 

 

Vörös Tominak nagyon köszönjük a cikkhez nyújtott segítséget és a jó tanácsokat.

 

 

Hirdetés