Monkey Boulder - made in Matterhorn Hír

Monkey Boulder - made in Matterhorn Hír

Baumann Viola
Baumann Viola
2014/05/06
Még kész sincs, de már most rohadt jól néz ki...
Hirdetés

Sajnos senki sem akart lefizetni, hogy szuper PR-cikket írjak a Monkey-ról (hacsak nem számoljuk azt a beszélgetés alatt elfogyasztott limonádét). Így kénytelen leszek kizárólag a lelkiismeretemre hagyatkozva mégiscsak reklámot csinálni az új bulderteremnek, ami első ránézésre/kipróbálásra tényleg rohadt jó. Persze még nincs kész. De ha kész is lesz, akkor sem lesz befejezve a projekt, Botiék még elég sokat szeretnének beletenni, ha beindul a terem. Erről beszélgettünk az egyik tulajdonossal, edzéstárssal, Botival.

Május 10-én végre megnyílik Budapest legnagyobb bulderterme. Már mi – é. a mászó nagyközönség – is várunk rá egy ideje, de Martin (Martincsák István) valamivel régebb óta. Megálmodta, keresett hozzá helyszínt - ez lett a Nyugatinál a Skála épülete -, majd befektetőt. Akit, először úgy gondolta, talált is, aztán kiderült, hogy az üzlettárs annyira mégsem érdekelt a mászásban. Nemsokára azonban jött egy Matterhorn-túra, ahol véletlenül összekerült két mászó meg egy trekkinges. A Monkey pedig villámgyorsan testet öltött, igaz, nem egészen ott, és nem egészen úgy, ahogy eredetileg Martin tervei között szerepelt, de hogy nem rosszabb lett, az tuti. Végül a Szentendrei úton valósult meg az álom, mászó-trekkinges tulajdonosokkal, mászó ügyvezetővel, mászó marketingessel – már ezért is reménykedhetünk a minőségben.

 

Monkey Boulder Forrás: Baumann Viola
Monkey Boulder
Kép forrása: Baumann Viola

 

600 m2 falfelület, 5 méteres max falmagasság, de a tér ennél jóval nagyobb, végre nincs minden összezsúfolva. Van természetes fény, fenyőszerkezet, fenyőgaléria natúr székekkel és asztalokkal. Jutott hely egy előadóteremnek is, ami klubhelyiségként fog szolgálni, két egyesület már is be is jelentette rá az igényét. De lesznek itt a tulajdonosok tervei szerint előadások (hegy)mászásról, (hegy)mászóktól, tanfolyamok, és még bármi, ami belefér a hely szellemiségébe. A galérián lehet majd a büfé termékeit fogyasztani, és kiválóan belátni onnan az egész termet, így senkinek nem lesz lelkiismeret-furdalása, ha mászás helyett melegszendvicsezik, mert közben ellesheti mások technikáját és kunsztmegoldásait. Vagy legalábbis ráfoghatja erre.

Eddig kb. 3000 fogást szereztek be a teremhez Martinék, ennek a nagyobbik része az Everest megmaradt, leszerelt fogásaiból került ki. Persze vásároltak újakat is, de abból egyelőre nem tudott eleget szállítani a forgalmazó. Az Everest fogásai elsőre persze kissé elkeserítő állapotban voltak, de aztán némi nagynyomású vízsugár és drótkefével való randizás után egészen kikupálódtak. Egy részük most már ott is díszeleg a falon, de még jópárnak fel kell kerülnie. És végre elemek is lesznek, ami itthon egyáltalán nem jellemző. Igaz, az árukból adódóan csak korlátozott számban, de már néhánnyal is lehetne készülni a külföldi versenyekre.

Az utakat öreg rókák építik, akik versenyutak felrakásával gyakoroltak eddig arra, hogy a legnagyobb bulderteremben megfelelő kunsztok várjanak minket. A megnyitás után viszont az a vezetőség terve, hogy legyen lehetőség közösségi útépítésre is, szóval akár egy edző vagy más gyakorlott mászó is kitalálhat majd számunkra szórakozást. 

 

Monkey Boulder Forrás: Baumann Viola
Monkey Boulder
Kép forrása: Baumann Viola

 

Már a gyerkőcök is másznak
Martinon kívül egyelőre három fix edzővel tervez a terem, de arra is lesz lehetőség, hogy egy külsős edző idehozza a tanítványait. Mivel a Monkey egyik kiemelt célkitűzése a gyerekek sportoltatása, ezért kezdőedzések és kezdőfalak is lesznek, sőt, gyerekfallal is készülnek. Terveik szerint délelőttönként szívesen látnának itt iskolás csoportokat, de egyetemekkel is szeretnének megegyezni. Ennek megfelelően díjszabásukkal is támogatják a tanulókat, 25/26 év alatt diákkal olcsóbb lesz a jegy, egyébként 1200-1500 körül lesz a napi belépő ára. Emellett számíthatunk bérletkedvezményre, és szeretnének leszerződni az All you can move-csoporttal. A belépőhöz 3 óra ingyenparkolás jár, illetve egyedi Monkey Boulder bringatárolókban hagyhatjuk a paripánkat, ha kevesebb, mint 10 lóerővel közlekedünk. A hivatalos nyitva tartás a dolgozó emberekhez igazodik, így déltől este 11-ig heverészhetünk majd a matracokon. Persze biztos lesz, aki mászni is fog. De ha egyiket sem, akkor a galérián a büfézésen kívül lehet majd erősíteni is, persze csak biztonságos távolban az illatos melegszendvicsektől. És bár odafigyeltek a szellőzésre, a dezodor használata itt is erősen ajánlott.

 

A Monkey hiánypotlóként szeretne fellépni a hazai mászópiacon, mivel úgy gondolják, az igény már bőven megvan rájuk, csak a kínálati oldal volt foghíjas eddig. Szerintük egyre többen találják meg a mászást, és annak a közösségi változatát, a buldert. Igazából az egész vállalkozás, terem ennek a szolgálatába áll: közösségi tereket alkottak, közösségi programokat terveznek, és fontos számukra a véleményünk. Nem felejtették el a kezdőket, a gyerekeket vagy a bringásokat, meg a patinás egyesületeket sem.

Azt még ők sem látják, hogy mi minden merülhet fel a nyitás és némi használat után, de bízzunk benne, hogy mindent meg fognak tudni oldani.

 

Monkey Boulder Forrás: Baumann Viola
Monkey Boulder
Kép forrása: Baumann Viola

 

Ami fontos, hogy nyitás május 10-én, este 6-kor a Szentendrei út 95-ben, ahol lesz grillezés, babzsákok, mászás és Trexpert-nyeremények, és a fb-oldaluk szerint egy csomó ember. Én már nagyon kíváncsi vagyok, hogy fog kinézni 10-én, és szerintem Martinék is.

Hirdetés