Egy francia csapat is bejelentkezett a K2 első téli megmászására Hír

Pintér László
Pintér László
2019/05/02
Az elmúlt két szezonban igencsak felélénkült az élet télen a K2-n. Az utolsó, télen még megmászatlan nyolcezres a téli himalájizmus Szent Grálja, az utolsó hiányzó, egyben legnagyszerűbb trófea a magashegyi hegymászók számára. Nehézsége a mostoha időjárási viszonyok miatt leírhatatlan, szinte csak 1-2 nap csúcsmászásra alkalmas nap kínálkozik egész télen. Nem csoda, hogy eddig viszonylag kevés próbálkozás történt, és senki sem jutott 1000 méternél közelebb a csúcshoz.
Hirdetés

2017-18 telén a téli magashegyi mászás úttörőinek számító lengyel „Jégharcosok” szerveztek nagy létszámú expedíciót a Hegyek Hegye első téli megmászására. A csapatot korunk egyik legeredményesebb magashegyi mászója, az orosz Gyenyisz Urubko egészítette ki. Egy taktikai hiba az útvonalválasztásban, valamint komoly nézeteltérések a csapaton belül megakadályozták, hogy sikerrel járhassanak.

 

K2 Forrás: Vincent Sauran FB
K2
Kép forrása: Vincent Sauran FB

 

Az elmúlt télen két expedíció futott versenyt az elsőségért: egy orosz-kirgiz-kazah csapat, valamint a kiváló baszk téli specialista, Alex Txikón. A hegy ezen a télen is makacsul ellenállt.

A lengyelek már a tavalyi kudarc után bejelentették, hogy visszatérnek, ám a megfelelő szponzori háttér előteremtéséhez egy év szünetet kellett tartaniuk. A jövő télen azonban ismét nekivágnak. A csapatot jelenleg is tesztelik, lesznek az összeállításban módosítások. Úgy tűnik azonban, hogy a korábbi ellentétek dacára Gyenyisz Urubko ismét meghívást kaphat majd, hogy hozzájáruljon a remélt történelmi sikerhez.

Ami viszont még érdekesebb: kiderült, hogy nem lesznek egyedül. Bejelentkezett ugyanis egy fiatal, három francia és egy nepáli mászóból álló kvartett. Máris megkeresték Gyenyisz Urubkót, az esetleges együttműködés lehetőségeiről érdeklődve. Hozzánk is így jutott el az információ. Gyenisznek köszönhetően sikerült kapcsolatba lépnünk a csapattal, és igyekeztünk minél több részletet megtudni a terveikről.

A csapatot négy mászó alkotja: a francia Vincent Saura (25 éves), Jonathan Bordes (39 éves) és Vadim Druelle (18 éves), valamint a nepáli Mingma David Sherpa (34 éves). Közülük egyedül a nepáli rendelkezik nyolcezres tapasztalattal, őt a legutóbb az Annapurnán lezajlott mentőakció kapcsán ismerhetjük. Neki egyedül több tapasztalata van, mint a többieknek együttvéve: 6 Everest, két K2, 3 Manaszlu, de sikeresen feljutott a Lhocéra, a Makalura és egy hete az Annapurnára is. Együtt mozog Nirmal Purjával, a gurkával, aki szeretné idén hét hónap alatt megmászni mind a 14 nyolcezrest. Épp a Dhaulagirire készülnek.

 

Mingma David Sherpa Forrás: Mingma David Sherpa FB
Mingma David Sherpa
Kép forrása: Mingma David Sherpa FB

 

Mingma David Sherpa (Forrás: Facebook)

A három francia mászó nemzetközi szinten ismeretlen, de elmondásuk szerint rendelkeznek a szükséges tapasztalattal és technikai tudással. Vincent tavaly decemberben teljesen egyedül, mindenféle külső segítség nélkül megmászta az Aconcaguát. Jonathan Bordes a Pireneusokban és a Mont Blanc-csoportban edződött, télen is. A legfiatalabb, a 18 éves Vadim Druelle síalpin versenyző, 2000 m szintet mászik 1 óra 50 perc alatt. Járt a Damávandon. Ősszel készül a Cso Ojura, az lenne az első nyolcezrese. Jelenleg is aktív a közösségi adománygyűjtő kampánya, amelyből finanszírozni szeretné a mászást.

 

Vincent Sauran Forrás: Vincent Sauran FB
Vincent Sauran
Kép forrása: Vincent Sauran FB

 

Vincent Sauran (Fotó: Facebook)

 

Vadim Druelle Forrás: Vadim Druelle FB
Vadim Druelle
Kép forrása: Vadim Druelle FB

 

Vadim Druelle (Fotó: Facebook)

 

Jonathan Bordes Forrás: Jonathan Bordes FB
Jonathan Bordes
Kép forrása: Jonathan Bordes FB

 

Jonathan Bordes (Fotó: Facebook)

A csapat decemberben tervezi az érkezést a K2-höz. Akklimatizációnak a Broad Peaket másznák. A K2-n első körben a keleti falat szerették volna megpróbálni, de végül inkább az ismert Abruzzi-gerincet választották. Félalpin stílusban szeretnének mozogni a hegyen, de hogy ez alatt pontosan mit értenek, az csak sejthető. Valószínűleg nem akarnak többször fel-alá mozogni a táborláncon, hanem egy rohamban, folyamatosan haladnának felfelé, de fix kötéllel biztosítanák a nehezebb részeket. Pótlólagos oxigént a mászáshoz nem használnának, csak orvosi szükség esetére lesz náluk. A csapatot egy orvos monitorozza itthonról, a nap 24 órájában. Az időjárás-előrejelzést a Meteo Pyrenées biztosítja számukra. Véleményük szerint a télnek február 28-án van vége, ezért márciusi csúcsmászás számukra nem opció.  

A tagok által indított közösségi finanszírozási kampány még nagyon az elején tart, így a projekt anyagi oldalról egyelőre erősen bizonytalannak tűnik.  Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Ha szeretnéd napi rendszerességgel olvasni a hegymászás nemzetközi híreit, kövesd a Hóhatárt a Facebookon!
 

Hirdetés