Végéhez ért Hidvégi-Üstös Pál Együtt az Élő Tiszáért! futása Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2009/06/24
2100 lefutott kilométer, 15 370 csatlakozó ember. Ez a mérlege Hidvégi-Üstös Pálnak, a Tisza Nagykövetének, akinek futása az Élő Tiszáért június 19-én ért véget Vásárosnaményban.
Hirdetés

A május elsején indult Együtt az Élő Tiszáért! futás immáron befejeződött. Mondhatjuk, hogy a mérlege pozitív: kedvező fogadtatás mindenhol, kedves vendéglátás, és ami a legfontosabb: hajlandóság arra, hogy megóvjuk öt ország közös kincsét, a Tiszát a környezetszennyezéstől. Magyarország, Ukrajna, Szlovákia, Románia és Szerbia településeinek elöljárói egyként álltak ki a folyó és környezete védelme érdekében, most már a gyakorlati cselekvésen a sor. Össze kell szedni az ártéri szemetet, megakadályozni, hogy ez a gyönyörű vidék a modern civilizáció és a felelőtlen emberek áldozatává váljon – gondoljunk csak például a néhány évvel ezelőtti ciánszennyezésre. Rá kell ébreszteni az ott élőket, hogy mindannyiunk közös felelőssége a Tisza szépségének megőrzése.

 

És hogy miért is futott a Tisza Nagykövete? Mi volt a célja mindezzel? ő maga vall erről blogjában:

„ Elmondtam, hogy mennyire fontos, hogy érezzem, hogy a Tisza-menti településeknek is fontos az összefogás, és szeretnének is tenni közösen a folyóért, és nem csak nekem szívügyem ez. Magam a futással kevés vagyok, én csak a gerincet adom, de az összefogás, a közös munka csak úgy valósulhat meg, ha a települések a polgármester, alpolgármesterek, a média, a civil szervezetek is hozzátesznek lehetőségük szerint. Én nem magamért futok, mert akkor végigrohanhatnék az 1000 vagy 2000 kilométeren és az időt mérném, hogy csúcsot döntsek. Nekem nem ez számít, hanem, hogy elvigyek egy üzenetet és elhozzam, továbbadjam másokét, hogy összehozzam az embereket - beszéljenek magyarul, ukránul, románul, szlovákul vagy szerbül - azokat, akiknek fontos ez a folyó, jelent valamit az a szó, hogy Tisza és itt szeretnének élni és megélni .”

    Hidvégi-Üstös Pál számára az élet nem állt meg a futás befejezése után. Már most elkezdte szervezni a jövő évi programot , amikor is tutajjal szeretne végighajózni a Tiszán . Kezdeményezéséhez csatlakoztak polgármesterek és kistérségek, akik a teljes útvonalon szeretnék képviselni magukat. Ukrajnából indulnának, és ahogy 1958-ig, aknaszlatinai sót szállítanának hordókban, amit az egyes kikötőhelyeken „eladnának” helyi cikkekért. Szeretnék a régi mesterségek fennmaradását (tojásfestés, bicskakészítés, fafaragás, fazekasság), a falusi turizmust, tájházakat, múzeumokat segíteni. A tutajozáshoz a legénységet úgy szeretné összeállítani a Tisza Nagykövete, hogy mind az öt érintett ország képviselve legyen.

Reméljük, hogy Hidvégi-Üstös Pál kezdeményezése, az Együtt az Élő Tiszáért ! program beváltja a hozzá fűzött reményeket, és a folyó környéke valóban tisztábbá válik, megőrzi szépségét gyermekeink, unokáink számára is.
Hirdetés