Teljesítmény határok nélkül

BBU.hu
2012/10/25
Horváth Jenő ultrafutó egyéni futóként, EGYHUZAMBAN futotta le a közel 320 km-es Bécs-Pozsony-Budapest távot.
Hirdetés

Az Osztrák Katonasport Szövetség közreműködésével, színvonalas megnyitóünnepség keretén belül a bécsi Ernst-Happel Stadionban eldördült a rajtpisztoly, ezzel kezdetét vette az 2012. évi Bécs-Pozsony-Budapest Ultramarathon.

Különböző kategóriákban 194 résztvevő vágott neki a 317,3 kilométeres távnak, melyből az első napon 90,3 kilométert teljesítve Pozsonyban ért célba a mezőny. Szikrázó napsütésben, gyönyörű őszi tájakon vezetett a verseny útvonala. A pálya széli frissítőállomásokon lelkes buzdítással és tájjellegű frissítőkkel várták a futókat és kerékpározókat. A pozsonyi versenyközpontban jó hangulatban, baráti beszélgetések közepette töltődtek fel a versenyzők a másnapi rajtra.

A második napon reggel 9 órakor startolt el a BBU mezőnye Pozsonyból és a Duna mentén eljutottak a határig. Rajka után a Szigetközbe érve leszállt a köd és a mezőny kissé szétszakadozott. Az egyéni versenyben futók közül az élen Bogár János és Zabari János küzdelmét figyelhettük meg. Végül ezen a napon is Zabari János ért be elsőként Győrbe és ezzel megerősítette az előző nap kivívott vezető pozícióját. A váltó csapatok versenyében sem történt igazi meglepetés, hiszen most is a Sashegyi Gepárdok két csapata győzedelmeskedett. A kerékpárosok  is izgalmas helytörténeti túrán vettek részt, hiszen Szlovákiát elhagyva – Rajkánál átlépve az országhatárt- megismerkedhettek Dunakiliti, Tejfalusziget, Halászi, Darnózseli, Hédervár, Ásványráró, Dunaszeg, Győrzámoly és Győrújfalu történeti, építészeti és kulturális értékeivel.

A BBU 3. napján már 170 km-en túl voltak a versenyzők, mikor eldördült a startpisztoly reggel 10 órakor a Rába ETO Stadion előtt Győrben. Az időjárás nagyon kegyes volt a sportolókhoz, hiszen a reggeli köd hamar felszakadozott. Így száraz, napos időben futottak egész nap. Az egyéni indulók mezőnyében élen álló Zabari János az amúgy is jelentősnek tűnő 1 órás előnyét tovább növelte, bár a korábbi Sparthatlon és 6-szoros BBU győztes Bogár János ott jár a nyomában. Így továbbra is izgalmas a verseny, főleg, hogy még 2 nap hátra van. A váltók versenyében a 2 csapatot is nevezett Sashegyi Gepárdok megállíthatatlanok. Egész nap az első helyen száguldottak és már a harmadik szakaszgyőzelmüket seperték be. A versennyel párhuzamosan kerékpáros túrázók kísérik a versenyzőket, akik a kulturális, helytörténeti és építészeti ismeretek mellett a helyi gasztronómiába is belekóstolhatnak a frissítő pontokon. A nap végére beérkeztünk Tata városába és az "utazók" az Olimpiai Edzőtáborban pihenhetik ki az elmúlt három nap fáradalmait.

Reggel elstartolt a BBU 4. napja a tatai olimpiai edzőtáborból. Az eddigi legrövidebb szakasz következett, ami azért még most is 60km volt. A napi cél a vadasparkjáról is híres Budakeszi volt. Az egyéni versenyben szorosan egymás mellett haladtak a táv jelentős részén a versenyzők, de az utolsó szakaszban az összetett versenyt is vezető Zabari János- Nomád rákapcsolt és meggyőző fölénnyel elsőként ért ismét a célba. A csapatok versenyében változatlanul a Sashegyi Gepárdok állnak a csúcson. Az igazi verseny itt is és az egyéniben is a harmadik helyért zajlik. A sorrend szinte óráról-órára változott és eme nemes vetélkedésnek a végeredménye csak a budapesti célban fog kialakulni.

Az utolsó nap több szempontból is különleges volt az idei Bécs- Pozsony-Budapest Ultramarathonon. A BBU népszerűsítésére vasárnap éjjel indult útnak Horváth Jenő ultrafutó aki egyéni futóként, EGYHUZAMBAN futotta le a közel 320 km-es távot. 48 óra folyamatos távteljesítéssel, az előtte haladókkal megegyező útvonalon (Bécs- Pozsony- Győr- Tata- Budakeszi) haladt, majd percre pontosan az 5. nap rajtjának időpontjában érte utol a mezőnyt Budakeszin.

Reggel pontosan 9 órakor Balczó András, a világ valaha volt legeredményesebb öttusázója (aki egyébként igen ritkán vállal bármilyen jellegű közszereplést!), indította el az igen tekintélyes számúra gyarapodott mezőnyt. A befejező napon ugyanis az ultrafutókhoz a Nemzetközi félmaraton keretében nagyon sokan csatlakoztak. Kellett is a tömeges jelenlét valamint a személyes, futással való lelkesítés, hiszen a befejező napig már 300 km-es távot teljesítők közül sok futó már kihozta addigra magából a maximumot.

Bár az utolsó szakaszgyőzelmet az ultrafutók között a korábbi 6-szoros győztes Bogár János szerezte meg, az egyéni összetett versenyben jelentős előnnyel Zabari János győzedelmeskedett. A Női egyéni összetett futóversenyben a korábbi dobogós,majd szülés után sikeresen visszatérő Czibók Ágnes kapta az aranyérmet.

Kiemelkedő teljesítmény produkált az utolsó délelőttön Pelsőczy Attila, hiszen a szépszámú friss nevezők ellenére a félmaratoni távon sem talált legyőzőre annak ellenére, hogy az ultramaraton abszolút csapatversenyében is diadalmaskodó Sashegyi Gepárdok 1. csapatát erősítette egész héten. A női félmaratonisták versenyét idén Kiss Zsanett nyerte.

 

 teljes mezőny – új helyszínre - a budai Sportmax II. Sportcsarnokába érkezett, ahol a Szervezők - az elegáns és minden igény kielégítő környezet biztosítása mellett - újabb meglepetéssel várták a távot teljesítőket. A futókkal együtt valamennyi célba érkező,a kerékpáros túrázóktól kezdve a pályán szolgálatot teljesítő motoros orvosig, a futókat menet közben kiszolgáló csapat-segítőktől az önkéntesekig egyedi emlékérmet vehetett át. A figyelmesség ilyen jellegű megnyilvánulása mellett az eredményhirdetés amúgy sem szokványos volta már csak ráadásnak tűnt...

Részletes eredmények: klikk ide!

Hirdetés