Friss hírek a Bécs-Budapest Szupermaratonról Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2010/10/08
A Kormány az idei Szupermaraton október 23-ai befutórendezvényeinek társszervezője
Hirdetés
Az idei az ötödik olyan verseny, amelybe Szlovákia is bekapcsolódik , s 10-12 országból közel 800 résztvevőre számítanak. A 320 km össztávú viadal zárónapjához Budakesziről nemzetközi félmaraton is kapcsolódik. A Jászai Mari térről csatlakozó futást szerveznek, amelynek nevezési díja egységesen és képletesen 1956 forint lesz. Az így összegyűlt pénzt a kormány, amely idén először csatlakozott a Szupermaraton szervezéséhez, a vörösiszap-katasztrófa sújtotta települések lakóinak ajánlja fel – jelentette be Nagy Anna kormányszóvivői a sportesemény szervezőivel tartott sajtótájékoztatón. A Szupermaraton nem a versenyről, hanem az összefogásról szól az idén: politikusok, közéleti személyiségek, gyermekek, kerekes-székesek futhatnak együtt egy nemes cél érdekében.
   
A Merkapt Maraton Team SE , mint a Nagy Sportágválasztó szervezője és az országos mozgalom elindítója is bekapcsolódott a 21. Bécs-Pozsony-Budapest Szupermaraton szervezésébe.
 
A verseny Ausztriában, Szlovákiában és Magyarországon, Bécsen, Pozsonyon és Budapesten keresztül haladó 320 km-es szakaszának öt napján egyéni és váltó futóversenyben, a kerékpáros túrán és görkorcsolyával 10-12 országból kb. 800 versenyző részvétele várható. 
 
Egyéni versenyben 10 országból kb. 40 futó jelezte részvételét, a magyarokon kívül Szerbiából, Romániából, Ausztriából, Macedóniából, Norvégiából, Lengyelországból, Németországból, Oroszországból és Bulgáriából .  Nevezett Elena Sidorenkova orosz futónő, aki egyszer megnyerte a női egyéni versenyt. A magyar férfi versenyzők, a hatszoros győztes Bogár Jánossal az élen veszik fel a versenyt a nemzetközi mezőnnyel.
 
A csapatversenyben osztrák, szlovák, német, román és szerb váltók hívják versenyre a magyar atlétákat. Jelentős létszámban indulnak osztrák, szlovák és magyar katona, rendőrségi, és tűzoltó csapatok.  Évek óta rendszeres résztvevők, és idén is indulnak a kajak-kenu sport kiválóságai, Horváth Csaba (olimpiai bajnok kenus), Kozmann György (olimpiai bronzérmes kenus), Vajda Attila (olimpiai bajnok kenus), Csabai Edvin (tizenhétszeres világbajnok maratoni kenus) és Belicza Béla (világbajnok kenus).
 
A kerékpáros túrán továbbra is részt vesznek a tandemes látássérült sportolók, illetve jelentkezett két indiai család is, akik szeretnék kerékpáron végig kísérni a Szupermaratont.
 
A Szupermaraton október 23-ai befutója kapcsolódik az 1956-os magyar forradalom és szabadságharcra emlékező nemzeti ünnepünk rendezvényeihez: Budakesziről Nemzetközi Félmaraton , illetve a Jászai Mari térről neves közéleti személyiségek, sportolók, művészek részvételével iskolás fiatalok futása csatlakozik a Szupermaraton mezőnyéhez.
 
A rendezvényhez 2008 óta Kolonics Emlékfutam is kapcsolódik, ennek keretében a 21 kilométeres félmaratoni távot a „szupermaratonos kenus különítmény” mellett, Storcz Botond, Kammerer Zoltán, Marosi Ádám, Vereckei Ákos is teljesíti. Az emlékfutáshoz a 21 kilométeres táv elején, de akár a 3 kilométeres végső befutó szakaszon is lehet csatlakozni.
 
Az elmúlt évi sikeres kezdeményezését folytatva továbbra is megszervezésre kerül a magyar megyei elnökök váltója, akik a megyehatárok között kerékpáron kísérik a rendezvényt, és a településeken csatlakoznak hozzájuk a helyi polgármesterek. A rendezvény jó lehetőséget biztosít a vezetők és a lakosság közötti közvetlen kapcsolatok erősítésére és a Szupermaraton népszerűsítésének fokozására.
 
 A rendezvény immár három fővárost köt össze , két országhatáron, két osztrák tartományon, két szlovák és három magyarországi megyén, Ausztriában 18, Szlovákiában 9, Magyarországon 17 településen halad keresztül.  A Szupermaratont ebben az évben is a nemzetek közötti – a három ország, valamint a résztvevő nemzetek sportolói közötti – barátság jegyében rendezzük meg, bizonyítva ezzel is a sport nemzeteket összekötő erejét.
Hirdetés