Saucony Hurricane ISO 5

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2019/03/25
Kényelmes futócipő, egészségmegőrzéshez.
Hirdetés

Ezzel a cipővel egy időben a Saucony Ride ISO is a kezünkbe került, és a két cipő sok hasonlóságot mutat. Amíg a Ride ISO a neutrális mezőnyben indul, addig a Hurricane ISO a stabilban. Jó kérdés, hogy a neveket hogyan osztják egy gyártónál, és miért a legtestesebb cipő kap egy olyan nevet, hogy Hurricane. Talán, mert várhatóan aki ezt használja, azt a hurrikán sem dönti fel? Meglehet. De lássuk!

 

Súly

318gramm (férfi) – 281gramm (női)

Nos, a Ride ISO-hoz képest itt máris mutatkozik némi többlet. Nem is kevés. A Hurricane ISO felépítése, ha lehet, még robosztusabb. Meglehetősen magas a talp, ami ráadásul széles is, és még a boltozatnál sincs kikönnyítve. Ebben a besorolásban még a stabilságát figyelembe véve sem tudjuk túl jónak értékelni.

Osztályzat: 6

 

 

Saucony Hurricane ISO 10 férfi Forrás: Mozgásvilág.hu
Saucony Hurricane ISO 10 férfi
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

 

Saucony Hurricane ISO 10 női Forrás: Mozgásvilág.hu
Saucony Hurricane ISO 10 női
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

 

Kényelem, párnázottság

Amint azt megszoktuk a stabil cipőket általában agyon szivacsozzák. Itt is meghatározza a kényelmet a puhaság, de erre még rátesz egy lapáttal a felsőrész tökéletes arányossága.A szélesség éppen megfelelő, hagyja a lábujjakat természetesen elfeküdni, de mégsem túlságosan bő. Sőt a felsőrész minden irányban éppen egy keveset engedni tudó anyaga miatt gyakorlatilag körülöleli a lábat. A rüsztnél pedig a tökéletes tartásért a ISOFIT rendszer felel. A talp vastagsága 28 mm hátul, és 20 mm elöl, azaz a nagy súlyúaknak van mibe belesüppedjen a lábuk. Kényelemből majdnem tökéletes a Hurricane.

Osztályzat: 9

 

Hajlékonyság, rugalmasság

Mivel nem 30 mm feletti a talpa, egy icipicit jobb helyzetben van társaihoz képest a Hurricane. A külsőtalp, azaz a kopóréteg rengeteg darabra van felszabdalva, így a hajlékonysága meglepően jó. Természetesen a majd 3 cm talpanyag bizonyos határokat szab neki, de meglehetősen jól, és rugalmasan hajlik. Utóbbit az teszi lehetővé, hogy a hajlékonyságot segítő kis szigetek össze vannak kötve az egész talpszakaszon, tehát nem "free" érzést biztosítanak, hanem kellemes rugalmasságot.

Osztályzat: 9

 

 

Saucony Hurricane ISO 10 női Forrás: Mozgásvilág.hu
Saucony Hurricane ISO 10 női
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

 

Sarokmegtámasztás

A saroknál van minden, mint a búcsúban. Kemény belső köríves megtámasztás, kívülről műanyag megerősítés, belül irgalmatlan szivacsozás, és egy jól eltalált sarokív, valamint magasság. Nem nagyon lehet belekötni. Jár érte a maximum.

Osztályzat: 10

 

Szellőzés, légáteresztés

A cipő az „Engineered Mesh”-nek hívott felsőrészt kapta, ami a több rétegű szerkezete ellenére kimagasló szellőzést tesz lehetővé. Az ISOFIT rendszert is megkapta természetesen, ami jóformán egy felsőrész a felsőrészen. A külső pántlikák nagyon jól tartják a lábat. Ugyanakkor az a tapasztalatunk, hogy hiába a remekül szellőző anyagok használata, a vastagsága miatt nem lesz éri el a maximális szintet.

Osztályzat: 8

 

Boltozati alátámasztás, stabilitás

Stabil cipőként célja a láb lehető legjobb megtartása. Ennek érdekében tartalmazza a „Medial Post” nevezetű talprendszert, ami a túlságosan nagymértékű láb bedőlést megakadályozza. Az Everun talpanyag alapvetően jó kialakítású, amire még a talp felsőrészéhez egy körbefutó, szintén Everun anyagból került egy plusz támaszték. A betétje is kellemesen puha, ami szintén stabil érzetet ad, és segíti a lábtartást.

Osztályzat: 9

 

Ütéscsillapítás

A Ride ISO-hoz hasonlóan a Hurrican ISO is 8mm-es droppal készül, ami érezhetően kisebb a hagyományos 10-12-esnél, így a használóját igyekszik a középtalpas landolásra rávenni. Az ütéscsillapításnál a sarok mellett maga talp is érdekes így. Az EVERUN talpat kellemes csillapításúnak éreztük, de mégis kicsit trappolós, kemény érzeted ad a cipő. Ennek oka lehet a belső megtámasztás, és a széles talp. Mindenesetre egy picit kevesebbet ad itt a Hurricane, mint gondoltuk. 

Osztályzat: 8

 

 

Saucony Hurricane ISO 10 férfi Forrás: Mozgásvilág.hu
Saucony Hurricane ISO 10 férfi
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

 

Középtalp dinamika

A relatív jól hajló talp, és az egyébként kellemes dinamikájú talp-anyag ellenére hagy maga után kívánni valót a cipő dinamikája. A nagyobb súly, és az agyonszivacsozott belső, valamit a belső megtámasztás azt idézi elő, hogy sok energia elvész landoláskor, ami az ellépéskor hiányzik. A cipő mindenképpen lassabb futóknak ajánlott, akik a száguldozással szemben előnyben részesítik a kényelmet, és a csillapítást.

Osztályzat: 7

Összpontszám: 66 pont

 

A Hurricane ISO 5 határozott tartást és kimagasló kényelmet nyújt, kellemes rugalmassággal. Első sorban a kényelmet keresők számára ajánljuk, akik egészségmegőrzés céljából futnak, legfeljebb 4:30-as futótempóig.

 

Hirdetés