Saucony Kinvara 10

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2019/03/25
A tizedik széria sem okoz csalódást.
Hirdetés

A Kinvara már a tizedik kiadásánál tart és aki eddig szerette a típust, annak ezután sem kell majd csalódnia (aki most találkozik vele először az is hamar megszereti). Dinamikus futást tesz lehetővé mind a talp, mind a felépítés. Aktívan futók számára is ideális, 4 mm droppal rendelkezik. Nem egy túlkönnyített cipő, inkább a fél-verseny kategóriát képviseli annak minden előnyéve. Ilyenek a plusz párnázottság és a hosszabb ideig tartó magasabb komfort érzet. Elsőre nekem bumfordinak tűnt, de lábon ez már nem érezhető. Sikerült mindenféle körülmény közt tesztelnem, hála a kora tavaszi időjárásnak, amibe egyébként a Saucony színkínálata is jól illeszkedik.

 

Súly

221 gramm a gyári adat, mely egy fél-verseny cipő esetében jónak mondható. Futás közben sosem éreztem, hogy gondot okozna a súly. A felső rész könnyű anyagokból lett összerakva, a talpban lévő Everun technológia emeli be a tömeget az átlagosnak mondhatóba.

Pontszám: 9

 

 

Saucony Kinvara 10 férfi Forrás: Mozgásvilág.hu
Saucony Kinvara 10 férfi
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

 

Párnázottság, kényelem

Vastag nyelv felel érte, hogy lábunkat ne bántsa az egyébként nagyon erősen meghúzható cipőfűző. A talpban a már korábban említett, saját fejlesztésű Everun technológia gondoskodik a megfelelő csillapításról és puhaságról. Ezt szerencsére nem gyártották túl vastagra, így megmaradt a cipő dinamizmusa. A fél-verseny cipőkhöz képest robosztusabb felépítés nagyobb kényelmet is ad a Kinvarának, és a belső kiképzése is nagyon ergonomikus, ami a számunkra optimális szivacsozással, egy nagyon kényelmes cipőt eredményezett.

Pontszám: 9

 

Rugalmasság, hajlékonyság

A talp relatív vékony. Hátul 23 mm, elöl 18 mm. Kifejezett flex zónák nélkül is könnyedén hajlik, nem húzza le a cipőt a lábról. Fáradt, résztáv vagy bringa utáni lábakkal kellemesebbé tette a futást. Hajlékonysága mellett jól adja vissza a becsapódáskor keletkezett energiát is, így megfelelően dinamikus is a talp, ami gyorsabb futóknak mindenképpen fontos szempont.

Pontszám: 9

 

 

Saucony Kinvara 10 férfi Forrás: Mozgásvilág.hu
Saucony Kinvara 10 férfi
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

 

Sarokmegtámasztás

A saroknál külön kis betétek gondoskodnak mindkét oldalon a stabil tartásért, kikötés nélkül ne is próbáljuk levenni a cipőt, mert nem fog menni. A sarok bélelése is optimális, a magassága íveltsége nem hagy maga után kívánni valót. A használt anyagok puhák, így nem töri a sarkat még azoknál sem, akiknél máskor ez elő szokott fordulni.

Pontszám: 9

 

Szellőzés, légáteresztés

Az előző modellhez képest redukálta a Saucony a felső részhez használt műanyag mennyiségét, így jobb lett a légáteresztés, ha nem is a legjobb a kínálatban. Elázással is teszteltük a cipőt, és nagyon gyorsan megszáradt. Gyorsabb, tehát nagyobb izzadással járó tempófutás során is jól vizsgázott. Egyébként még edzőteremben is megállta a helyét, nem fülled be akkor sem, ha nincs légmozgás. Egy kifejezetten jól szellőző cipő.!

Pontszám: 9

 

Boltozati alátámasztás, stabilitás

Terepen, csúszós, esős időben sem vált instabillá futás közben, köszönhetően kiváló kialakításának. Száraz időben pedig egyenesen kifogástalan, ami nagy dicséret egy versenyre ajánlott neutrális cipőtől. Belül kissé megemelt a talpszerkezete. Aki sarokfutó, az landolásnál érezni fogja a segítséget, aki aktívan fut, és előrébb landol, az meg úgysem használja a boltozati támasztást. Neutrális cipőhöz mérten kifejezetten stabil futást tesz lehetővé.

Pontszám: 8

 

 

Saucony Kinvara 10 férfi Forrás: Mozgásvilág.hu
Saucony Kinvara 10 férfi
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

 

Ütéscsillapítás

Ismét a talp technológiát dicsérhetem, nincs túltolva a csillapítás, a hab alatti gumi kopóréteg is tovább lett fejlesztve, betonon, kavicson sem éreztük soha, hogy fokozottan figyelni kellene a lépések miatt. Konditeremben is teszteltük a cipőt ugrálós feladatokkal. Kifejezetten kemény talajon, és edzés végére sem volt semmiféle gond a kényelemmel. Egy szó, mint száz, egy újabb jó példa arra, hogy nem feltétlenül a mindenféle rendszerekkel ellátott cipők azok, amelyek optimális csillapítást tudnak adni a használójának.

Pontszám: 9

 

Dinamika

Ahogy korábban már megjegyeztük, a Kinvara súlyánál, és jó felépítésénél fogva „hagy futni”, és a dinamikát ezáltal nem gyilkolja meg. Fél-verseny cipőtől ezt is várjuk. Kifejezetten aktív cipő, ami majd minden sebességhez kiváló.

Pontszám: 9

Összesen: 71 pont

 

Dinamikus futásokhoz, hosszú futásokhoz egyaránt jó választás lehet, akár még versenyezni is lehet benne a súlyánál és dinamizmusánál fogva.

 

Hirdetés