Menü

2011.10.11.     Hozzászólás 5

Őszi-téli futótippek - a canicross

Egy sport az állatbarát futóknak!

Talán nem olyan sokan ismerik a kutyával történő futás szabályait, noha biztos vagyok benne, hogy sokan vagyunk azok, akik több futóedzésre magunkkal visszük a kedvencünket. A canicross lehetőséget nyújt arra, hogy négylábú társunkkal együtt versenyezzünk és szórakozzunk! Tehetjük ezt az egyéni felkészülésünk menetébe illesztve szórakozásból, vagy akár önálló műfajként is!

A canicross francia eredetû sportág. E sportágban a kutya és az ember együtt fut a kijelölt versenypályán egy pórázzal összekötve. A feladat: minél hamarabb megtenni a versenytávot a futóverseny szabályai szerint, végig együtt. Az első világbajnokságot 2002-ben rendezték Ravennában, így nem beszélhetünk nagy múltról a canicross kapcsán. A szabályai egyszerűek, és a felszerelésre sem kell sokat költeni, így kipróbálhatja szinte bárki.

 

81919-657075_91693820.jpg

 

A verseny főbb szabályai nem okozhatnak nagy problémát, még akkor sem, ha a kutyusunk nem éppen a legszófogadóbb fajta. A futó a derekára erősít egy, megfeszített állapotban maximum 2 m hosszú, lehetőleg rugalmas kötelet, melynek másik vége a kutya hámjához kapcsolódik. Az eb életkora nem lehet egy évnél fiatalabb, elkerülendő a túl fiatal egyedek terhelés okozta sérüléseit. A verseny előtt kérhetik az állat oltási könyvét, ami így nem árt, ha nálunk van és naprakész. Ezen felül felelősséget kell vállalni, hogy kedvencünk nem fog rátámadni más kutyákra és senki testi épségét nem veszélyezteti. A verseny során a kutya halad elöl, míg a gazdája követi, de a tempót a gazdi diktálja. A szabályok értelmében a kutya nem kerülhet a gazda mögé olyan formán, hogy a gazdi húzza őt. Ezek a kihágások először figyelmeztetéssel, később kizárással szankcionáltak. Ennek megfelelően a célvonalon a kutya áthaladása számít, nem pedig a futóé. A kutyát eleinte a póráz irányításával és hanggal, később pedig csak vezényszavakkal irányítjuk. Meglátjuk, a kutya gyorsan fog tanulni és hamar rá fog jönni, mikor merre kell menni.

 

81919-lululemon-askarunner-runner-692808-o.jpg

 

Ezeket tudva joggal kérdezhetjük, milyen a megfelelő kutyafajta? Ezt a kérdést csakis magunknak kell feltenni: nekünk mi a megfelelő fajta? Ha azért vásárolunk kutyát, hogy legyen motivációnk elkezdeni futni, akkor egy nyugodtabb fajta is megteszi, míg ha versenyeznénk is, akkor megfelelőbb egy aktív, nagy mozgásigényű eb. Nagyon élvezi a futást az összes vadászatra tenyésztett eb, de a szánhúzók és egyes juhászkutyák is lankadatlanul tartják a tempót. A legfontosabb, hogy a kutya jól érzi magát, ha a gazdival töltheti az időt. Figyeljünk azonban arra, hogy a kutya nem izzad, csak a nyelvén keresztül képes hűteni magát, ami sokkal lassabb, mint a mi bőrünk és az izzadás. Egy rövidszőrű vizsla jól tűri a 15-20 fokban a 40-50 perces edzéseket, (hosszabbra én sem mertem vinni – szerk.), de egy „szőrösebb” kutyus bizony akár 15 fokban is igen szenvedhet a melegtől! Megfelelő fajták lehetnek (a teljesség igénye nélkül): vizslák, szetterek, labrador, husky, spánielek, akita, beagle, retriverek, németjuhász, skótjuhász, stb.

A canicrossnak két egyértelmű előnye van. Az egyik a gazdi sportolásából fakadó egészségügyi és életminőségi javulás, illetve a kutya-gazda kapcsolat elmélyülése. Ennek a plusz mozgásnak a kedvező „mellékterméke”, hogy a kutyus kifáradva érkezik haza, így nem a virágágyáson, vagy a bútoron vezeti le felesleges energiáit.

 

81919-show-morro-dogshow-472791-o.jpg

   

Hazánkban 1999-ben alakult a MCSE (Magyar Canicross Sportegyesület). Azóta Magyarország is aktívan részt vesz a nemzetközi kutyás sportéletben, ennek példája, hogy két éve éppen Sopron adott helyet az Európa bajnokságnak. Ez, a főleg Európában kedvelt sport, egyre népszerűbb világszerte, hiszen egyre többen ismerik fel: kutyával futni jobb, mint egyedül! Hazánkban 10-15 eseményen lehet indulni, melyek canicross, szánhúzó és bikejöring (kutyás kerékpározás) események. Az idei év két hátralévő magyar eseménye: Normafa és Domonyvölgy!

Végezetül, mottónak pedig ennyit javaslok: Ha kövér a kutyád, keveset mozogsz!

 

81919-phoca_thumb_l_foto-von-Wenzel-20-.JPG

Olvass többet a témáról: futás, őszi-téli futótippek, futóversenyek

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.


 • Márton 2017.03.27.   08:42

  Márton

  Futás vizslával :) https://youtu.be/MZvUkUD_N44

  válasz erre...

 • Kíra 2016.02.24.   09:19

  Kíra

  Sziasztok! Lassan 2 éve futok együtt a kutyámmal, és azóta még szorosabb lett a kapcsolatunk. Nincs probléma azzal, hogy kárt tesz a lakásban, miközben a környezetemben panaszkodnak, hogy a kutyájuk"átrendezi és szabja" időnként a lakást. Minden gazdinak csak ajánlani tudom ezt a fajta sportot, kutya típustól és fajtától függetlenül, főleg hogy a kutya a sport közben nem csak fizikailag, de értelmileg is látványosan fejlődik. A mi példánk igazolja a sport előnyeit. Az én kutyusom egy pitbull boxer keverék, ráadásul egy éves kora után fogadtam örökbe menhelyről. Természetesen nem biztos,hogy minden pozitív változás a canicrossnak köszönhető, de úgy érzem nagy mértékben segített, hiszen a kutyád veled fut, fontos hogy figyeljen rád, és együtt mozogjon veled, mivel össze vagytok kötve :-) .Kezdetben nagyon sok türelmet igényel, hiszen meg kell tanulnia mit is szeretnél tőle, és hogy nem állunk meg minden fánál pisilni. Most két év után úgy érzem felkészültünk hogy induljunk is versenyen. Próbáljátok ki, mert szórakoztató, hasznos sport, és a kutya boldog, mert veled lehet :-) Kíra és Bosco Győrből

  válasz erre...

 • Ági 2013.01.29.   15:45

  Ági

  Eddig nem is hallottam errÅ�l a fajta futásról, de nagyon örülök hogy ilyen jó tippet adtatok! Nekem egy 2 éves 3kg -os yorkim van és legutóbb egy 60 km teljesítmény túrára vittem (2013. január 12-én) magammal. Nagyon jól bírta 30-40 km-ig, utánna kicsit fázott! Mindenkinek csak javasolni tudom hogy ha túrázni, futni megy vigye magával a kutyusát! 

  válasz erre...

 • enandi 2012.10.28.   12:06

  enandi

  Kedves Zafi!

  Először is érdemes a kutyussal még egy kicsit várni. Tudom, hogy egy nehéz és tele van energiával, de ahogyan embereknél, az állatoknál is ki kell fejlődnie megfelelően a csontozatnak. Sétáljatok sokat, tanítsd meg az alapvető engedelmességre és egy év múlva kezdjetek együtt futni. Hamar fog menni! :)

  válasz erre...

 • Zafi 2012.10.17.   20:18

  Zafi

  Mi még csak 7 hónaposak vagyunk /pontosabban a németjuhász kutyám/, de nagyon szeretünk futni, és érdekel a canicross sport. Mi a teendő, hogyan tudnám ezt a kutyámnak megtanítani????

  válasz erre...