Őszi-téli futótippek - a canicross Hír

Erdélyi Nándor
Erdélyi Nándor
2011/10/11
Egy sport az állatbarát futóknak!
Hirdetés

Talán nem olyan sokan ismerik a kutyával történő futás szabályait, noha biztos vagyok benne, hogy sokan vagyunk azok, akik több futóedzésre magunkkal visszük a kedvencünket. A canicross lehetőséget nyújt arra, hogy négylábú társunkkal együtt versenyezzünk és szórakozzunk! Tehetjük ezt az egyéni felkészülésünk menetébe illesztve szórakozásból, vagy akár önálló műfajként is!

A canicross francia eredetû sportág. E sportágban a kutya és az ember együtt fut a kijelölt versenypályán egy pórázzal összekötve. A feladat: minél hamarabb megtenni a versenytávot a futóverseny szabályai szerint, végig együtt. Az első világbajnokságot 2002-ben rendezték Ravennában, így nem beszélhetünk nagy múltról a canicross kapcsán. A szabályai egyszerűek, és a felszerelésre sem kell sokat költeni, így kipróbálhatja szinte bárki.

 

81919-657075_91693820.jpg
81919-657075_91693820.jpg

 

A verseny főbb szabályai nem okozhatnak nagy problémát, még akkor sem, ha a kutyusunk nem éppen a legszófogadóbb fajta. A futó a derekára erősít egy, megfeszített állapotban maximum 2 m hosszú, lehetőleg rugalmas kötelet, melynek másik vége a kutya hámjához kapcsolódik. Az eb életkora nem lehet egy évnél fiatalabb, elkerülendő a túl fiatal egyedek terhelés okozta sérüléseit. A verseny előtt kérhetik az állat oltási könyvét, ami így nem árt, ha nálunk van és naprakész. Ezen felül felelősséget kell vállalni, hogy kedvencünk nem fog rátámadni más kutyákra és senki testi épségét nem veszélyezteti. A verseny során a kutya halad elöl, míg a gazdája követi, de a tempót a gazdi diktálja. A szabályok értelmében a kutya nem kerülhet a gazda mögé olyan formán, hogy a gazdi húzza őt. Ezek a kihágások először figyelmeztetéssel, később kizárással szankcionáltak. Ennek megfelelően a célvonalon a kutya áthaladása számít, nem pedig a futóé. A kutyát eleinte a póráz irányításával és hanggal, később pedig csak vezényszavakkal irányítjuk. Meglátjuk, a kutya gyorsan fog tanulni és hamar rá fog jönni, mikor merre kell menni.

 

81919-lululemon-askarunner-runner-692808-o.jpg
81919-lululemon-askarunner-runner-692808-o.jpg

 

Ezeket tudva joggal kérdezhetjük, milyen a megfelelő kutyafajta? Ezt a kérdést csakis magunknak kell feltenni: nekünk mi a megfelelő fajta? Ha azért vásárolunk kutyát, hogy legyen motivációnk elkezdeni futni, akkor egy nyugodtabb fajta is megteszi, míg ha versenyeznénk is, akkor megfelelőbb egy aktív, nagy mozgásigényű eb. Nagyon élvezi a futást az összes vadászatra tenyésztett eb, de a szánhúzók és egyes juhászkutyák is lankadatlanul tartják a tempót. A legfontosabb, hogy a kutya jól érzi magát, ha a gazdival töltheti az időt. Figyeljünk azonban arra, hogy a kutya nem izzad, csak a nyelvén keresztül képes hűteni magát, ami sokkal lassabb, mint a mi bőrünk és az izzadás. Egy rövidszőrű vizsla jól tűri a 15-20 fokban a 40-50 perces edzéseket, (hosszabbra én sem mertem vinni – szerk.), de egy „szőrösebb” kutyus bizony akár 15 fokban is igen szenvedhet a melegtől! Megfelelő fajták lehetnek (a teljesség igénye nélkül): vizslák, szetterek, labrador, husky, spánielek, akita, beagle, retriverek, németjuhász, skótjuhász, stb.

A canicrossnak két egyértelmű előnye van. Az egyik a gazdi sportolásából fakadó egészségügyi és életminőségi javulás, illetve a kutya-gazda kapcsolat elmélyülése. Ennek a plusz mozgásnak a kedvező „mellékterméke”, hogy a kutyus kifáradva érkezik haza, így nem a virágágyáson, vagy a bútoron vezeti le felesleges energiáit.

 

81919-show-morro-dogshow-472791-o.jpg
81919-show-morro-dogshow-472791-o.jpg

   

Hazánkban 1999-ben alakult a MCSE (Magyar Canicross Sportegyesület). Azóta Magyarország is aktívan részt vesz a nemzetközi kutyás sportéletben, ennek példája, hogy két éve éppen Sopron adott helyet az Európa bajnokságnak. Ez, a főleg Európában kedvelt sport, egyre népszerűbb világszerte, hiszen egyre többen ismerik fel: kutyával futni jobb, mint egyedül! Hazánkban 10-15 eseményen lehet indulni, melyek canicross, szánhúzó és bikejöring (kutyás kerékpározás) események. Az idei év két hátralévő magyar eseménye: Normafa és Domonyvölgy!

Végezetül, mottónak pedig ennyit javaslok: Ha kövér a kutyád, keveset mozogsz!

 

81919-phoca_thumb_l_foto-von-Wenzel-20-.JPG
81919-phoca_thumb_l_foto-von-Wenzel-20-.JPG

Hirdetés