Mizuno Wave Inspire 11

Mizuno Wave Inspire 11

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2015/04/06
Ajánljunk egy relatív olcsó és kifejezetten könnyű, jól megtámasztott cipőt
Hirdetés

A Wave Inspire alapkoncepciója valahogy úgy fogalmazható meg, hogy ajánljunk egy relatív olcsó, jól megtámasztott cipőt, amely a lehető legszélesebb körnek nyújthat futásélményt azáltal, hogy a stabilitása ellenére a lehető legkönnyebbnek alkotják meg, és futás közben segíti az átgördülést. A teszt során a hegyi lassú futástól, a rekortános rohanásig, mindennek kitettük a cipőt, lássuk a verdiktet.

 

Súly

276 gramm

A súly tekintetében az edzőcipők, különösen a „stability” kategóriában versenybe szálló cipők között az élvonalban van. Összehasonlításképpen, mintegy 50 grammal könnyebb az Asics GT-2000-nél, és 25 grammal könnyebb a Wave Ridernél. Ez is mutatja, hogy az Inspire fejlesztésénél ezt a célt maradéktalanul teljesítették. Tehát, aki szereti az edzőcipőket - de az sem baj, ha a sarka fenékig lendül - annak érdemes ezt felpróbálnia.

Súlyra 8-ast érdemel.

 

Párnázottság, kényelem

Nagyon kényelmes a cipő. A Mizunoknak hagyományosan picit szélesebb a lábfejük, az Inspire viszont nekem kivételnek tűnt most. Abszolút jól fogja körbe a lábfejet, nagyjából „tömeglábfejemnél” a cipőfűző meghúzása után sincs sehol egy ránc. A nyelvében érzek egy picivel több párnázottságot, a sarok és a többi részen belül a Wave Riderben is tapasztalt feszes, de nagyon jól tartó szivacsosságot kapjuk. A talpbetét szintén ugyanaz, mint a Riderben, ellenben úgy tűnik, hogy picit boltozati részen feljebb ér. Lehet, hogy picit belül keskenyebb az Inspire, lehet, hogy tényleg a betét szélesebb, a lényeg, hogy emiatt a kívülre varrt Mizuno logó alsó részénél a betét segít abban, hogy ne törje fel a lábat. Legalábbis itt az az erős műanyag logó nem okozott hólyagot, sőt észrevétlen volt. Ettől még továbbra sem tartom valami nagy ötletnek. A sarok jól megtámasztott, és remekül ívelt.

Osztályzat: 8-as.

 

Mizuno Wave Inspire 11 Forrás: Kuttor Csaba
Mizuno Wave Inspire 11
Kép forrása: Kuttor Csaba

 

Rugalmasság, hajlékonyság

A vastag talp megköveteli a ma már majd minden edzőcipőnél alkalmazott „flex zónákat”. Az Inspire-nél már a talp oldalsó része is be lett vágva, hogy a behajlás könnyebb legyen, a talpon pedig a bevett 2 zóna helyett 3 van, melyek közül csak az első töri meg teljes szélességében a talpat. Ezt a zónát hajlítjuk ellépésnél.

A másik két zónának csak a közepe lett bevágva, így a hajlítás csak kissé könnyebb, ellenben a oldal tartás sem szenved csorbát. A cipő tehát hajlik, de az energiák oldal irányú pazarlását elég jól orvosolja.

Osztályzat: 9-es.

 

Sarokmegtámasztás

A sarok íveltsége tökéletes, körbe öleli a lábat. Ezt írtam a Rider tesztnél is, és itt is le kell írjam. A belső kemény megtámasztás itt is megtalálható, a tökéletes párnázottsággal együtt. Annyi a különbség, hogy a talp belül jobban meg van emelve, amit a betét is lekövet. A sarok külső részén is meg lett emelve a talprész, de itt kevésbé. Kicsit olyan érzésem volt, mintha direkt a laza bokaízület tipikus megjelenési formáján a befelé billenő sarokcsontot szeretne a cipő segíteni. Nekem is egy kicsit laza, lehet ezért, lehet, hogy csak úgy, de én fullos saroktámasztást éreztem.

Osztályzat: 10-es.

 

Mizuno Wave Inspire 11 Forrás: Kuttor Csaba
Mizuno Wave Inspire 11
Kép forrása: Kuttor Csaba

 

Szellőzés, légáteresztés

A felsőrész a most szokásos Mizuno alkotta 3 részes szintetikus anyagból van. Hatalmas szellőző rácsok jellemzik, így a szellőzés a lábfej részen tökéletes. A nyelv és a sarokrész is ezzel az anyaggal van kívülről bevonva, de ott már a belső oldal miatt a lélegzés némileg akadályozott. Az orránál a műbőr bevonat elég alacsony, ott csak kis felületet buktak a tervezők. A logó is picit még ront, de azért összességében egy edzőcipő esetében a szellőzése szerintem nagyon rendben van.

Osztályzat: 8

 

Boltozati alátámasztás, stabilitás

Már maga a talp szépen megemeli a boltozatot, a betét is még kicsit segít ezen. Az Inspire bekötve még egy plusz támasztást nyújt a laza bokáknak, a belső oldalon saroktól a nyelvig két műbőr csík lett a vászonra varrva, mely plusz stabilitást nyújt. A Mizuno szokásos Wave rendszere az Inspire-ben elég nagyra sikerült, a belső oldalon, már-már túlzásnak is tűnő rácsos tartóra emlékeztető szerkezet látszik, kívül a hagyományos wave látható. A célközönség ismét kitalálható ebből.

Osztályzat: 9-es

 

Ütéscsillapítás

Az X10 ebben a Mizunoban is jelen van, azaz a kopásállósságért felelő gumi a sarok leérkezési pontján megtalálható. A kényelmet a wave alatti zöld, puhább talpanyag segíti, illetve az SR TOUCH rendszer, mely a sarokkal való becsapódáskor biztosít kellemesebb landolást, illetve a wave-vel együtt segíti az ekkor megjelenő energiák jó, azaz előre mutató irányba terelését. Az Inspire is megkapta a SMOOTH RIDE-ot, mely a láb középső, külső részére landolóknak kínál szintén kellemes landolást. Nekem személy szerint a sarok már sok volt. A csillapítást nem vitatom, a landolás élménye azonban a hatalmas sarok miatt számomra döcögős volt.

Osztályzat: 9-es

 

Mizuno Wave Inspire 11 Forrás: Kuttor Csaba
Mizuno Wave Inspire 11
Kép forrása: Kuttor Csaba

 

Összegzés

61 pont

Összességében az Inspire hozza azt a tudást, amit a tervezői és a futók elvárnak tőle. Jól átgondoltan a célközönsége igényei szerint van kialakítva, azaz a nehezebb súlyú, esetleg lúdtalpas, avagy laza bokaízülettel megáldott, elsősorban kedvtelésből futók érdekeit nézték, és annak meg is feleltek. Mivel ez egy elég széles réteg, a vásárlóit a cipő meg fogja találni a piacon.

 

Hirdetés