ASICS GT-2000 3 futócipő teszt Hír

ASICS GT-2000 3 futócipő teszt Hír

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2015/03/10
A  célközönség egyértelműen a sokat és változatos terepen futó amatőr.
Hirdetés

A japán gyártó egyik zászlóshajója a klasszikus edzőcipők piacán. Nem törekszik minimalizálódni, a célközönség egyértelműen a sokat, változatos terepen futó amatőr. Ennek megfelelően teszteltük a cipőt, azaz nem az élsportolók igényeinek való megfelelés volt az elsőszámú elvárás.

 

Súly
329gramm
A súly tekintetében valahol a középmezőnyben helyezkedik el a GT-2000 3. Vannak bőven könnyebb cipők is a mezőnyben, főleg annak köszönhetően, hogy a tartósság oltárán egyre több gyártó megy el a könnyű, ellenben a tapasztalatok szerint nem igazán tartós felsőrészek irányába. Továbbá a minimalista irányvonalhoz való alkalmazkodás is egyre könnyebb cipőket eredményez. Nos, a GT-2000 3 nem állt be a sorba, hiszen klasszikus szövet-műbőr kombóval alakította ki a felsőrészt, és a talpból sincs semmi kispórolva.

Súlyra 7-est érdemel.

 

Asics GT-2000 Forrás: Kuttor Csaba
ASICS GT-2000 3
Kép forrása: Kuttor Csaba

 

Párnázottság, kényelem
A már fentebb leírt okokból a GT-2000 3 egy régi vágású edzőcipő, a szokásos, jól párnázott sarokkal, közepesen vastag, éppen megfelelő hosszúságú nyelvvel. A felsőrész két széle és a nyelv tökéletesen fedik egymást. A cipő 10mm esésű saroktól a lábujjakig, tehát klasszikus edzőcipő felépítésű. Belül a varrások nagyon szépen vannak eldolgozva, szinte észrevétlenek, de tuti ami biztos, még egy vékony szövetcsíkkal teljesen elfedték őket. Az ASICS régebbi DUOMAX talpanyagához képest az új DYNAMIC DUOMAX hab még finomabb landolást, és a futás közbeni rezgések jobb elnyelését biztosítja. A fél cm vastag talpbetét is tovább növeli a kényelem érzetünket, de egyáltalán nem teszi iszapossá a cipőt futás közben.

Osztályzat: 9-es.

 

Rugalmasság, hajlékonyság
A vastag talpból kiindulva azt gondolnánk, hogy itt kénytelenek leszünk kompromisszumot kötni, de erről szós sincs. Persze a rugalmasságot, hajlékonyságot ne egy fel centis talpú minimál cipőhöz mérjük, de a GT-2000 3 talpának elülső részén kialakított 2 db flex zónának köszönhetően versenycipőket megszégyenítő rugalmasságot értek el a tervezők. Mindezt úgy, hogy a talp össze-vissza nem, csak hosszanti irányban hajlik meg, azaz aki nem szereti a „free” érzést, nem kell aggódnia, a talp szépen tart oldal irányban minden helyzetben.

Osztályzat: 9-es.

 

Asics GT-2000 Forrás: Kuttor Csaba
ASICS GT-2000 3
Kép forrása: Kuttor Csaba

 

Sarok megtámasztás
A sarok íveltsége és magassága nagyon eltalált. Tökéletesen tart, mindenféle törés nélkül. A saroknál nincs agyonpárnázva, de az Achillesz magasságában már bőségesen jutott szivacs. Kívülről 180 fokban vékony műanyag lemez is gondoskodik arról, hogy a megtámasztás atom biztos legyen. Az is. A sarok alatt a kopásállóságért az AHAR+ felel, ami egy vastagabb kopófelület a leérkezési területen. A becsapódás kényelmessé tételéért a sarokrész külső oldalán az ASICS eddigi legvastagabb GEL rendszere felel a még kellemesebb landolásért.

Osztályzat: 9-es.

 

Szellőzés, légáteresztés
A szellőzés a lábfej részen egészen jól megoldott. Egy több rétegű, lyukacsos anyag teszi lehetővé a pára távozását. Ami érdekes, hogy még a saroknál is sikerült mindkét oldalon kialakítaniuk egy-egy szellőzőt, nem is kisméretűt. Jóformán az ASICS csíkokon és a sarok megerősítésen túl mindenhol elég jól szellőzik a cipő, ami ebben a kategóriában kuriózum.

Osztályzat: 9.

 

Asics GT-2000 Forrás: Kuttor Csaba
ASICS GT-2000 3
Kép forrása: Kuttor Csaba

 

Boltozati alátámasztás, stabilitás
Már maga a cipő belső kialakítása is igen jól megtervezett. Nem véleltenül indul a GT-2000 3 a „stability” kategóriában. A talpbetétje pedig, amellett, hogy 4-5mm vastag, komoly boltozat megtámasztó emeléssel rendelkezik. A lábak még stabilabb tartásáért felel továbbá a DUOMAX hab megemelése a talp és a szövet találkozásánál. Ez a kábé fél centis támasztás jelentősen növeli mind a kényelmet mind a talp megtámasztását. Az ASICS a talpba beépített még egy rendszert, a GUIDANCE LINE-t, mely gyakorlatilag egy csatorna a talpban saroktól a lábujjakig. Ennek szerepe a futás közbeni rotációk minimalizálása, és a láb végigvezetése a landolástól a lábujjak talajtól való elválásáig.

Osztályzat: 9-es

 

Ütéscsillapítás
A cipő AHAR+ rendszere már a becsapódáskor gondoskodik a finom landolásról. A talpbetét alatt megcsodálható SoLyte hab különösen hatékony az ütéscsillapítás terén, és akkor még ott a DUOMAX hab illetve a GEL megtámasztás. Ennél többet tenni az ütéscsillapításért már-már nem lehet, ezért jár a legjobb osztályzat az ASICS-nek. Lábfájósok, nagy súlyú futók imádni fogják.

Osztályzat: 10-es

 

Összegzés
62 pont
Az ASICS a GT-2000 3-al egy igazi stailitás király edzőcipőt alkotott. A cipő a sok újítás, különböző rendszerek ellenére is széles körben lesz használható, azaz nem feltétlenül csak a kocogók, és lábfájósok fogják választani. Bár elit futóknak kicsit túlpárnázott, mégis elegendő dinamika van futás közben a cipőben ahhoz, hogy folyamatos futásokhoz, hegyi terepen a gyorsabb futók is tudják használni. Amatőröknek, lassabbaknak, nagyobb súlyú futóknak, és lazább bokaizülettel rendelkezőknek egy optimális választás lehet.

Hirdetés