Mizuno Wave Rider 18 futócipő teszt Hír

Mizuno Wave Rider 18 futócipő teszt Hír

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2015/03/25
A recept ugyanaz akárcsak Hollywoodban.
Hirdetés

Ha Hollywoodban egy film bejön, rögtön biztosra vehetjük a folytatást, nagyjából a cipőiparban is ez a helyzet. Ha jók az eladások, akkor némi ráncfelvarrással jön a következő változat a modellből. Nos,

a Wave Rider nagyon bejöhetett eddig a futóknak, hiszen már 18-nál jár a számozás.

Valamikor a 90’-es évek végén kezdte el a Mizuno a Wave rendszerét, és azóta kitart mellette, bármilyen trend is alakította a cipődivatot. A Wave Rider mindig is egy kedvelt modell volt a sorban, strapabíróssága, széleskörű használhatóssága miatt.

 

Mizuno Wave Rider 18 Forrás: Kuttor Csaba
Mizuno Wave Rider 18
Kép forrása: Kuttor Csaba

 

Súly

300gramm
A súly tekintetében a középmezőny elején van. Nevezhetjük akár könnyűsúlyú edzőcipőnek is. Ez érdekes, mert igazán nincs kispórolva belőle semmi. A Wave talp mellett majd minden Mizuno innováció benne van. A Rider hagyományos, 12mm-es eséssel rendelkezik saroktól lábujjig. Ennek megfelelően jó vastag az egész talpa, főleg a sarka.

Súlyra 8-ast érdemel.

 

Párnázottság, kényelem

Elsőre nagyon kényelmes a cipő. A Mizunoknak hagyományosan picit szélesebb a lábfejük, ez itt is így van. Minimálisan tudnak mozogni emiatt a lábujjak, de egyáltalán nem zavaró mértékben. A felsőrész 3 rétegű jól szellőző szövete kellemesen öleli körbe a lábfejet. Az orr részt védő műbőr kellemes puha, nem valószínű, hogy bárkit törni fog. A talpbetét, amellett, hogy belül kényelmes emeléssel van ellátva, emlékezőhab-szerű anyaga tovább fokozza a komfortot. A nyelv is feszesen szivacsozott, nem az a lebernyeges típus. Összességében már a 10-est adtam volna, de sajnos egy hibát elkövettek a japánok.

Mivel a Rider tökéletesen üzemel hegyi futások alatt, sziklás terepen is, a teszt alatt ezt ki is próbáltuk. A folyamatos oldal irányú terhelésnél azonban nagy súly nehezedik a felsőrész két oldalára. Nos, a ma már széles körben használt hegesztéses technika helyett itt hagyományos módon, ráadásul egy műanyag Mizuno logót varrtak mindkét oldalra. Oldalirányú mozgásoknál így ez tartja meg a lábat. Ezt kb. 1cm-es felületen teszi, ezáltal hosszabb futásnál simán összejöhet egy hólyag. Így járt a mi tesztelőnk, Fuchs Dóra, junior magyar bajnok triatlonos is. Aszfalton ilyen probléma nem volt, de azért egy klasszikus edzőcipővel mindenki ki fog menni terepre. Ez nálam lehúzta a kényelmet.

Osztályzat: 8-as.

 

Mizuno Wave Rider 18 Forrás: Kuttor Csaba
Mizuno Wave Rider 18
Kép forrása: Kuttor Csaba

 

Rugalmasság, hajlékonyság

A vastag talp ellenére sok más márkához hasonlóan itt is két flex zónával oldották meg azt, hogy a hajlékonyság ne szenvedjen csorbát. A rugalmasságról gondoskodik a talp V4ic anyaga, ráadásul az első talprész külső oldalán SMOOTH RIDE betétet építettek be, mely a talp többi részétől függetlenül tud mozogni. Ugyanez az anyag felelős a leérkezés tompításáért is a sarokrésznél.

Osztályzat: 9-es.

 

Sarokmegtámasztás

A sarok íveltsége tökéletes, körbeöleli a lábat. Magassága talán már kicsit túl magas, mindenesetre nem tört és nem volt zavaró. Belső párnázottsága feszes, nem süppedős, nem túlszivacsozott típus. A sarokrésznél a szöveten belül egy egész kemény betét van beépítve, mely a talp anyagának pici megemelésével igen stabil tartást ad a lábnak. A sarok alatt a kopásállóságért az X10 gumi felel, amely fokozott kopás-állóságú gumi a leérkezési felületen.

Osztályzat: 10-es.

 

Szellőzés, légáteresztés

A szellőzés a lábfej részen tökéletes. Bár kívülről úgy látszik, hogy körben egyetlen nagy lélegzés a cipő, azért a műanyag logó és a sarok belső támasztéka körben eléggé lecsökkenti a szellőzési lehetőséget. A nyelven és elől persze szépen leadja a párát a cipő, mégis pici kompromisszumot kellett kötni a sarok miatt.

Osztályzat: 9.

 

Boltozati alátámasztás, stabilitás

A cipő alapból rendelkezik egy kellemes talphullámmal. A boltozat máris kicsit emelt, a talp jól alátámasztott. Erre a betét még rátesz, így simán ajánlható a Rider kiadós lúdtalppal rendelkezőknek is. A neutral helyett én inkább stability kategóriába nevezném emiatt. Ha van ilyen, akkor „light stability”-be. A stabilitásról egyébként a Wave rendszer is gondoskodik, hiszen a csavarodó mozgásokat eléggé minimalizálja, az energiát a beérkezéstől kezdve előrefelé vezeti.

Osztályzat: 9-es.

 

Ütéscsillapítás

Az X10, mint írtuk a kopásállósságért felel. De itt rögtön megemlíthetjük újra a talp anyagánál kicsit puhább, Wave alatti részt, mely az SR TOUCH elnevezést kapta, és a sarokfutóknak biztosít kellemesebb landolást. Mivel a SMOOTH RIDE-nak köszönhetően a magasabban futók, így a talp külső részére érkezőknek is van csillapításuk, ebben a szegmensben nem sok pluszt lehet hozzátenni egy cipőhöz.

Osztályzat: 10-es.

 

Mizuno Wave Rider 18 Forrás: Kuttor Csaba
Mizuno Wave Rider 18
Kép forrása: Kuttor Csaba

 

Összegzés

63 pont
Összességében a Rider nem véletlenül tart a 18-as kiadásnál, hiszen egy széles körűen használható cipőt ismertünk meg személyében. Relatív könnyű súlyának köszönhetően gyorsabb futóknak is hasznos társa lehet, míg kiemelkedően jó megtámasztása miatt, laza bokaízülettel, lúdtalppal rendelkező középhaladó vagy kezdő futók is nyugodt szívvel választhatják. Egyetlen kellemetlenség a Mizuno jel okozta hólyag volt a teszt során, mely egy 20km-es terepezés során jött össze. Ha ez nem lenne, a teszt címe az is lehetne: a tökéletes edzőcipő.

 

Hirdetés