Mit esznek a bajnokok?- interjú Hidvégi-Üstös Pállal Hír

Tankó József
Tankó József
2009/06/24
2000km, 50nap, 150ezer kalória, 30liter „koktél”, 15370 ember, ezek a számok mind egy ember sikerét mesélik el. ő pedig nem más, mint Hidvégi-Üstös Pál, hazánk legelszántabb multisportolója!
Hirdetés

Nemrég fejezte be 50 napos, 2000km-es kihívását Hidvégi-Üstös Pál, melyet a Szőke folyó, vagyis a Tisza érdekében vitt véghez. A nem mindennapi teljesítmény hátterében komoly, összetett folyamat bújik, amely magában foglalja a fizikális, a táplálkozásbeli, és a szellemi felkészülést. Minket leginkább az utóbbi felsorolásból az érdekelt, hogy mit eszik egy bajnok?

 

50nap alatt 2000km. Ez naponta alig rövidebb, mint egy maratoni táv. Gondolom ez a teljesítmény alapos fizikai, és szellemi felkészültséget kíván tőled?
Valóban így van. Bár nekem a felkészüléssel nem volt gondom, mivel már több mint 15 éve folyamatosan edzésben vagyok. Átlagosan 5000-8000 kilométert futok évente. Továbbá a 90’-es években nagyon sok katonai túlélő verseny vettem részt, így megvan a jó alapom, melyre tudok építkezni.

 

Ekkora fizikai megterhelés közben rengeteg energiára van szüksége az embernek, hogy folyamatosan bírja a megpróbáltatásokat. Mennyire igényel speciális étrendet egy ilyen kihívás?
Semmi rendkívüli dologra nem kell gondolni. Természetesen a megfelelő fehérje-, szénhidrát-, és vitaminpótlásra, és egyensúlyra különösen figyelni kell. Erre én is nagyon odafigyelek. 

 

Milyen étrendet állítottál össze magadnak?
Igazából naponta kétszer étkeztem bőségesen. Reggel, és este. Napközben csokit, kekszet, és hasonló dolgokat szoktam fogyasztani. Reggelire a sportolók szokásos táplálékait fogyasztottam én is: müzlit, rántottát, illetve vitaminokat. A táplálék-kiegészítők  közül különösen nagy hangsúlyt fektetek a fogyasztására, mivel a Q10 részt vesz a fokozott igénybevételnek kitett izmok (szívizom, vázizom) energiaellátásában.  Jelentős fizikai terheléskor különösen ajánlott a szervezet   szintjének pótlása, hiszen hozzájárulhat a szív egészséges működésének fenntartásához.  Emellett fogyasztok kalciumot, magnéziumot, szelént, vasat, cinket, és B-vitaminok teljes palettáját. Este pedig szénhidrátdús ételeket fogyasztottam , szerencsére a vendéglátóim mindig odafigyeltek erre, sokszor tésztás, galuskás ételekkel vártak.


Van valami „csodaszered”, amire esküszöl?
Van egy saját „koktélom”, amelyet mindenkinek ajánlani tudok. Ez egy saját recept, összetevői pedig a következők: 3dl tejben elkeverek részarányosan 70% maltrodexint, 10-20% -os tejsavot, valamint 5% fruktóz, illetve glükózt. Ezt reggel, és este iszom. A Q10-zel, káliummal, magnéziummal, és a többi vitaminnal kombinálva igazi energiabombaként robban a testemben. Mindemellett pedig a Széchényi fürdő gyógyvízét is gyakran fogyasztom, mivel különlegesen jó élettani hatása van, különleges összetételének köszönhetően.

 

Gondolom ezt az étrendet el kellett kezdeni már a nagy megterhelés előtt?
Egy-egy ilyen nagy erőpróba előtt 2-3 hónappal már megkezdem a célirányos felkészülést, mind az edzésben, mind a táplálkozásban. És folyamatosan növelem a megterhelést, hogy amire eljön a rajt napja, maximálisan készen álljak.

 

Naponta mennyi kalóriát kellett pótolnod, hogy a tested bírja az iramot?
Egy „átlagos” napon 3000-3500 kalóriát égettem el, de volt olyan eset, 5100-t is sikerült, szerencsére, mint korábban említettem esténként sikerült feltöltenem a kiürült energiakészleteimet.

 

Lefogytál az út során?
A jó ételeknek, a vitaminoknak, és nem mellékesen a 20 éve rendszeresen fogyasztott saját koktélomnak köszönhetően nem fogytam le. 73 kilogrammal vágtam neki, és ugyanennyivel is „mérlegeltem” a kihívás végén.

 

A következő kalandod a Szaharán keresztül fog vezetni, gondolom ott sokkal speciálisabb étrendre lesz szükséged?
Nem. A Szaharában is mindent meg lehet venni, nem kell oda vinni semmit, még „meleget” sem. Természetesen a saját koktélomat, a -et és társait is magammal viszem. A teve, és a kecskehúsban pedig ugyanúgy benne van a kalória.

 

Hidvégi-Üstös Pált az „Együtt az Élő Tiszáért” futása során, a Bioco látta el Q10 készítménnyel. És most a Bioco egy különleges ajánlattal szeretne kedveskedni NEKED is. Az akció Június végéig tart!

Hirdetés