Mikor lesznek végre versenyek? Hír

Mikor lesznek végre versenyek? Hír

Arday Attila
Arday Attila
2020/05/06
Ismert versenyszervezők mondják el, mihez kezdenek most, mi lesz a futás, a terepfutás, a kerékpár és a triatlon legendás eseményeivel. 
Hirdetés
Mi lesz a nemzetközi hírű futóversenyeinkkel, kerékpáros eseményeinkkel, a triatlon vagy éppen a terepfutás közkedvelt rendezvényeivel, ha ez így megy tovább?

A versenyszervezést persze senki sem tiltja a koronavírus világjárványa idején, csak a megtartásukat, így aztán szervezni ebben az időszakban... na ez az igazán nagy kihívás. Még  annál is nagyobb talán, mint több ezer, tízezer embert megmozgatni egy-egy hétvégén. Ismert hazai és nemzetközi események főszervezői mondják el a kérésünkre, hogyan küzdenek meg a lehetetlennel, mikor lesznek végre versenyek, miben ne reménykedjünk, miben bízzunk, mit tehetünk. 

Mikor rendezik meg a sporteseményeket?

Ultrabalaton, Tour de Hongrie, Tour de Balaton, Giro, Night Run, stb.

Hogyan kezelitek, élitek át – élitek túl – a mostani időszakot? 

Eisenkrammer Károly, a Vuelta Sportiroda vezetője, többek között országúti kerékpáros versenyek főszervezője: Nehezen. A Vuelta Sportiroda szervezői kapacitását 2019-ben jelentősen bővítettük, hiszen a tervek szerint 2020. májusában, egymástól néhány napra szerveztük volna meg a nemzetközi Tour de Hongrie-t, a 3000 fős McDonald's BringaMánia Tour de Balaton túrát és oroszlánrészt vállaltunk a Giro d’Italia Grande Partenza magyar szakaszainak előkészítésében, lebonyolításában. Mivel ezek az események vagy törlésre vagy halasztásra kerültek, így itt maradt húsz ember – átmenetileg feladat nélkül. Komoly átszervezésekkel próbáljuk túlélni a kialakult helyzetet. Szerencsére maradtak értelmes célok, így az első rémület után találtunk magunknak elfoglaltságot. 

Mikor lesznek végre versenyek?
Tihanyi Félmaraton 2018
Mikor lesznek végre versenyek?
Forrás: Mozgásvilág

Zelcsényi Miklós, a Balatonman Triatlon Kft. ügyvezető igazgatója, a Maratonman Versenyek – Primavera Balatonman, Generali Night Run, NN Ultrabalaton, Ultra Tisza-tó, … – főszervezője: Nap mint nap változik a helyzet, megjósolhatatlan a jövő. A versenyeket a versenyszabályzat alapján új időpontra kell kiírni, ezeket az időpontokat viszont meg is kell találni. Mindez rengeteg pluszfeladattal jár, újra kell engedélyeztetni a versenyeket, újra kell tárgyalni a beszállítókkal, a szervezőcsapat tagjaival. Mindezt úgy, hogy előfordulhat, a pótlás időpontjai is tarthatatlanok lesznek szeptemberben, októberben, novemberben. A jelenlegi kormányhatározat alapján szigorú feltételek mellett lehet ismét rendezvényeket szervezni. Ha a szabályzat alapján kiírt pótidőpontokban sem tudunk versenyt rendezni, törölni lehet őket vagy átkerülnek a jövő évre.

Sakkozni kell az eseményekkel, azt is szem előtt tartva, hogy az őszi hónapokra kerül át sok más sportesemény, rendezvény.  

Csanya, alias Csányi László, a Terepfutás.hu alapítója, terepversenyek főszervezője: Mi alapból home office-ban nyomjuk, így ebben nincs nagy változás. A törölt versenyek miatt persze most kevesebb a munka, de azért nem unatkozunk, pl már csináljuk a 2021-es Salomon UTH filmjeit. A Terepfutás.hu erős alapokon áll, túl fogjuk élni ezt az időszakot. 

Milyen események kerülnek törlésre, milyen események kapnak új időpontot? 

Eisenkrammer Károly, Vuelta: A cég napi működésében a legnagyobb problémát nem is feltétlenül a nagyrendezvényeink törlése vagy halasztása okozta, hanem az iskolák bezárása. Ugyanis a Vuelta Sportiroda egyik legszebb programja a BringaAkadémia, aminek során általános iskolás diákok számára tartunk oktatásokat és pedagógusok számára akkreditált képzéseket. Az iskolák bezárásával azonban ez a munkánk átmenetileg ellehetetlenült. A sportolók által ismert rendezvényeink, a Tour de Hongrie és a Tour de Balaton új időpontra kerül. A Giro d’Italia története pedig mindenki számára ismert – reménykedünk benne, hogy a befektetett munkánk nem vész el, és a következő években Budapestről indulhat a Giro. 

Norbert Wastian versenyszervező, az osztrák Trailrunning, Szene szerkesztője: Ausztriában a versenyek felét halasztották el őszre, a másik felét végleg törölték, illetve töröltük.

Az év második felében így is eseménydömping lesz a sok halasztás miatt, ami gyakorlatilag egy külön versenyt jelent majd a versenyszervezők között.

Zelcsényi Miklós, Balatonman: Én idén nyolcat tartottam volna, három hónapunk maradt, de attól még, hogy szeptemberben meg tudunk tartani kettőt, nem biztos, hogy októberben is tudunk rendezni. Vagyis a szervezőmunka ugyanúgy folytatódik most is, mint eddig, miközben az a biztos, hogy semmi sem biztos. Pontosabban csak az a biztos, hogy mi készülünk, a futók pedig alig várják, hogy versenyeken, közösségi élményeken vehessenek részt. Egyet tudunk, a szabályokat be kell tartani. 

Csanya, Terepfutás.hu: Töröltük az Ensport VTM-et, a Salomon UTH-t, és a Nyúlcipőbolt Mecsek Trailt. Ezeket a versenyeket nem is rendezzük meg idén. Júniusban és júliusban is lenne versenyünk, ha azokat sem tudjuk megtartani, akkor azok is csak 2021-ben lesznek megrendezve. 

Mi a legoptimistább verziótok az események beindulására?

Eisenkrammer Károly, Vuelta: Alkalmazkodunk a kialakult helyzethez. A Tour de Hongrie estében várjuk a Magyar Kormány és a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség ez irányú döntéseit. A McDonald's BringaMánia Tour de Balaton új időpontját már kitűztük: 2020. szeptember 12. 

Zelcsényi Miklós, Balatonman: A jelenlegi legjobb esetben szigorú korlátozások mellett engedélyezik a versenyek lebonyolítását, van ennél jobb eset is viszont, mégpedig az, ha lazítanak a szigorításon egy nagyon kedvező fordulat esetén. Minden szigorítás addig tart ugyanis, amíg vissza nem vonják. 

Csanya, Terepfutás.hu: Mivel a terepversenyek szeptember 1. és október 15. között a vadászati szezon miatt szünetelnek, így számunkra az optimista verzió az október közepe.

Mikor lesznek végre versenyek?
Terepfutás
Mikor lesznek végre versenyek?
Forrás: Mozgásvilág
Mikor lesznek végre versenyek?-2

Mi a legpesszimistább, illetve a leginkább reális verzió?

Eisenkrammer Károly, Vuelta: Erre a kérdésre 2022. január végén tudok válaszolni.

Norbert Wastian, Trailrunning Szene: Ha a realitás talaján akarok maradni, lehet, hogy azt kell mondanom, az idei év végéig már nem tudunk versenyeken részt venni. Én személy szerint azonban optimista vagyok, és abban reménykedem és bízom, hogy ha korlátozott körülmények között is, de egy-két esemény összejön még 2020-ban.  

Zelcsényi Miklós, Balatonman: A legrosszabb esetben addig nem lesznek események, amíg nem lesz vakcina. Erre pedig akár még a jövő év is rámehet, hiszen ki mondja meg jelenleg, hogy a Föld nevű bolygón mikor lesznek védettségben az emberek? Az is előfordulhat, hogy a Covid-19-re lesz vakcina, de egy új vírusa már nem lesz, és esetleg hosszú évekre le kell mondanunk a hasonló közösségi élményekről. A legjobb tanácsunk, hogy úgy próbáljon mindenki hozzáállni a sporthoz, mint a profik, vagyis mindig az aznapi edzésmunkát szem előtt tartva. Választhatunk, hogy félig üres vagy félig teli-e a pohár, de a jó oldalát kell nézni a dolgoknak. A fókusz az ultrafutásra kerülhet. A Privát Ultrabalaton sikertörténetté válhat:  egyedül futod körbe a Balatont, miközben több százan, több ezren követik, hogy pontosan hol tartasz.

Csanya, Terepfutás.hu: A pesszimista verzió 2021 január 1. A reálisról nem tudok mondani semmit. 

Csak az a biztos, hogy a versenyszervezők készülnek, a futók, kerékpárosok pedig alig várják, hogy versenyeken, közösségi élményeken vehessenek részt.
Hirdetés