Lépésről lépésre nagyobb erő Hír

(x) - Támogatott tartalom
2012/02/07
Az ASICS új modellje a GEL-EXCEL33 az energiát minden egyes lépéssel további futási dinamikává alakítja.

Számomra igen ellentmondásos modell, mely a tulajdonságai alapján mindenképpen felkeltette az érdeklődésemet. Nem kétséges, hogy a magyar futók társadalmát is erőteljesen meg fogja osztani: ki arany középútként, ki pedig a két szék közül a pad alá tipikus eseteként fogja értékelni a cipőt . A két véglet, amelyek közt található valahol az ASICS 33-as, a mezítlábas futás és a hagyományos, sarokra érkező technika.

 

82138-Asics2.jpg

 

A TERMÉSZETES FUTÁS ÉLMÉNYE A témát már a korábbiakban kiveséztük elég rendesen. Írtunk arról, milyen is a helyes futótechnika , milyen előnyei vannak a . Az ASICS ezzel az új cipőjével az arany középutat célozta meg, mely ötvözi a mezítlábas futás előnyeit a normál cipő kényelmével.

Az ASICS már a 2000-es évben felismerte a természetes mozgás jelentőségét a futásban, és kialakította a „ több mozgásszabadság és mozgáskontroll ” alapelvét. A tudományos kutatómunka eredményeképpen az ASICS úgy módosította a cipők felépítését és technológiai kiszerelését, hogy a cipő a lábbal együtt dolgozzon, és ne ellene. A 33-as kollekcióban ezt a filozófiát továbbfejlesztették, és elkészítették egy egyszerű felépítésű, könnyű anyagokból álló cipőt ( 300 g körül van a 44-es férfi, és 250 g körül a 37-38-as női ) , amelynél a mély, rugalmas bevágásokkal ellátott külső talp támogatja a láb természetes gördülését minden fázisban.

A természetes futóstílus , mely arra alapul, hogy a mozgás a lehető legsimábban menjen végbe, mintha mezítláb futnánk, napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A technika legszembetűnőbb eltérése a hagyományos futóstílussal szemben, hogy nem sarokra, hanem szinte telitalpra érkezik a futó, így az energia nem a merev csontokban nyelődik el, hanem a rugalmas izomzatban, mely ismét mozgási energiát nyer belőle. Az izmok e tulajdonságát igyekeztek a cipőbe rakni, így:

1. A talp kialakítása az emelő hatásával természetes előrehaladási energiát biztosít 2. A futócipő alapja a PROPULSION-TRUSSTIC™ elemet tartalmazó sík középtalp a szendvicsszerkezetben, amely a talphoz hasonlóan a talpboltozat alatt fejti ki hatását. Ez az erős rész és a PROPULSION-TRUSSTIC™ elem mozgás közben ívbe hajlik, és a feszültséget előrehaladási energia formájában adja le a futási dinamika és a hatékonyság növelése érdekében 3. A folyamatos GUIDANCE-LINE vonal követi a természetes erő folyamot (amely a talp természetes, S-vonalú gördülésével egyezik meg) és hatékonyabbá tesz minden lépést. 4. A kettős keménységű középtalp közvetlen talajérzetet és íveltebb mozgást biztosít.

 

82138-Asics4.jpg

 

A LÁB 33 ÍZÜLETE Az ASICS33 koncepció az emberi lábban található 33 ízületen alapul. Minden 33-as futócipő együtt dolgozik a 33 ízülettel annak érdekében, hogy a lehető legtermészetesebb mozgáslefutást biztosíthassa, és ezzel egyidejűleg - a lehető legkisebb súly mellett - a legmagasabb fokú biztonságot, csillapítást és rugalmasságot nyújthassa viselőjének. Érdekesség számomra, hogy természetes futás és a csillapítás, hogy fér össze, hiszen minden egyéb márka a csillapítás mentességet hangsúlyozza hasonló témakörben.

A több mint 12 évig tartó kutatás eredményeként az ASICS egy olyan futócipőt igyekezett összehozni, melyben azok a futók, akik rendszeresen és sokat futnak megtalálják a természetes, hatékony mozgás örömét . A kezdeti élmény a mezítlábas futáshoz hasonlít, azzal az eltéréssel, hogy a láb nagyobb védelmet élvez – állítja a runnerspoint.com, ezzel ellentétben, a hivatalos reklámban a futó annyira durván sarokra érkezik, hogy szinte minden kommentelőnek belefájdult a térde a látványba. Őszintén, alig várom, hogy megtapasztaljam a saját bőrömön (azaz lábamon) ezt a számomra eddig igen ellentmondásos, természetesen mesterséges cipőt, és élményeimet egy cikk formájába öntve megosszam veletek (várhatóan március elején)!

A cipő ismertetése

1 PROPULSION-TRUSSTIC™ RENDSZER A PROPULSION-TRUSSTIC™ rendszer segíti a természetes mozgáslefutást, energiát vesz fel, és a lenyomódási fázisban előrehaladási energiává és futási dinamikává alakítja.

2 FOLYAMATOS VEZETŐVONAL A folyamatos GUIDANCE-LINE vezetővonal biztosítja a technológiák és a láb együttműködését a megfelelő pillanatokban - követi a természetes erő lefutási vonalat és a lábat mindig az optimális lenyomódási ponthoz irányítja.

3 SÍK KIALAKÍTÁSÚ KÖZÉPTALP (10 MM-ES ÍVVEL) A szendvics kialakítású, sík középín közvetlen talajérzetet biztosít a láb számára, és intenzív, harmonikus futásérzést nyújt.

4 GÉL CSILLAPÍTÁSI RENDSZER A gél csillapítóelemek az emberi lábban található zsírpárnákhoz hasonlítanak, csillapítják és elosztják a lépések ütközési erejét.

5 RUGALMAS BEVÁGÁSOK A LÁB ELEJÉNÉL A külső és középső talpba beépített, függőlegesen vezetett rugalmas és mély bevágások magas fokú rugalmasságot és a lábnak megfelelő legördülést biztosítanak.

6 ASICS NAGY SÚRLÓDÁSÚ GUMI (AHAR) Speciális ASICS külső talp anyag, amely a kiválasztott pontokon hosszabb élettartamot biztosít.

7 HEEL-CLUTCHING RENDSZER Új, innovatív sarokkialakítás, amelynél a szokásos, integrált sarokelemet egy könnyebb, külső vezetésű konstrukció váltja fel, amely javítja az illeszkedési formát is.

 

82138-Asics1.jpg

 

Hol kapható? Nyúlcipőbolt - Asics Multinavigator - Terepfutók boltja

Spuri Futóbolt , 1138 Budapest, Váci út 152 High-Lander , 4025 Debrecen, Halköz Üzletház, Simonffy utca 4-6