Kiből lesz Tough Guy?

Erdélyi Nándor
Erdélyi Nándor
2012/01/24
Aki kellően bevállalós, nem ijed meg az árnyékától és kevés józan ésszel rendelkezik!
Hirdetés

Január utolsó hétvégéjén, vagyis e cikk írása szempontjából, most hétvégén Angliában, egészen pontos Birmingham mellett drasztikusan megnő a négyzetméterre jutó – nem tudom másképp írni – hülyék száma, ugyanis ekkor rendezik a ToughGuy elnevezésű eléggé rendhagyó „versenyt”.

 82115-toughguy_water_winter_1493686_o.jpg

82115-toughguy_water_winter_1493686_o.jpg

Így kezdődik...

A Tough Guy durván annyit tesz, mint „Kemény srác”, de talán inkább őrülttel lehetne pontosítani a lényegen. Vegyük azt, hogy január végén rendezik, amikor a szigetország sem arról híres, hogy 30 fokos strandidő lenne. Ennek ellenére több ezren vágnak neki annak, hogy hideg vízben ússzanak, sárban kússzanak, elektromos függönyön küzdjék keresztül magukat, kötélről essenek le és szenvedjenek néhány órán át. Mégis ki érti: amikor beérnek a célba mindenki megfogadja, hogy jön jövőre is – na ezért, úgy gondolom megérdemlik az őrült jelzőt!

 82115-tg4.jpg

... így folytatódik!

A verseny, már megint túlzásba esek, akarom mondani inkább a Canossa-járás a Clod Foot Hillről indul ágyúszóra. A résztvevők sokszínűsége és őrült üvöltése a Rettenthetetlen című film skótjaira emlékeztet, amikor rohamra indulnak az angol csapatok ellen. A mezőnyre 25 akadály vár, melyeket 5 kategóriába sorolnak. Ezek, így önmagukban is megérnek egy misét:

1. kategória - fájdalom: 9; félelem:7
2. kategória - fájdalom: 7; félelem:9
3. kategória - fájdalom: 7; félelem:10
4. kategória - fájdalom: 10; félelem:10
5. kategória - megkönnyebbülési ráta: 10

 82115-a-human-carpit.jpg

Ember szőnyeg (Human Carpet)

  Ehhez mérten van egy-két érdekes feladat, melyeket érdemes kiemelni. Itt van például a Dragon Pool, vagyis Sárkányuszoda. Itt, néhány méter magasan két drótkötél segítségével kell átjutni a túlpartra, természetesen a jéghideg víz felett. Egy drót a fejünk felett, egy drót a lábunk alatt, néhány ember előttünk, néhány mögöttünk. Ha egy esik, akkor borul mindenki. Sort senki nem tart, mindenki azonnal megy, ahogy helye van, így nem csoda, ha alig van, aki megússza szárazon. Vagy itt van például a Tiger, azaz a tigris. Természetesen 5. kategóriás akadály, melyhez a weboldalon a leírásnál ennyi található: „Te választod milyen magasról esel a vízbe – bocsi, de előfordulhat, hogy néhány rejtett elektromos vezeték siettetni fogja az ugrásodat.Ezeken felül olyan dagonya, hogy térdig süppedsz, hideg vízben úszás megspékelve alámerüléssel, falakon átmászás, égő szalma – mire ideérsz olyan vizes leszel, hogy esélyed sincsen meggyulladni, maximum átmelegedni -, sör a frissítőállomásokon és a teljesítésért érem! Röviden összefoglalva ez a Tough Guy. Ennek egy fokkal barátságosabb futamát nyáron rendezik meg, de az igazán kemények nem kérdés, hogy január végére időzítik a formájukat. A sikeres felkészüléshez, egyébként – több szakértő szerint – elengedhetetlen a rövid időn belüli nagy mennyiségű alkohol fogyasztása. Tegyük fel egy féléves felkészülés során sűrűn teszed ezt, akkor nem fog fenyegetni az a veszély, hogy agysejtjeid megléte akadályozzon a megvalósításban, vagyis elmondhatod: a felkészülésed sikerült!

 82115-tg6.jpg

Hé Johnny, nem mi küldtünk téged oda! Te akartad!

Annak ellenére, hogy a szlogen a „Világ legbiztonságosabb legveszélyesebb versenye” elég sok dolguk akad a mentőknek. Törött csontok, ficamok és egyéb sérülések tucatjai tanúskodnak arról, hogy nem véletlenül írod alá a „Death Warrant”-ot, vagyis a halálos ítéleted a nevezésnél. A szervezők amúgy telis-tele vannak kedvességgel, és a pályán több táblán is emlékeztetnek arra: Te neveztél, Te vállaltad, Te akartad, Te írtad alá! Ezt a kedvességet kissé gúnyosnak ítélem, még akkor is, ha igaz.

 82115-toughguy_water_winter_1493715_o.jpg

 

Menni, vagy nem menni?!

  Még mielőtt bárki is elkezdeni hangosan idézni a Gyalog-galopp című mestermű francia gondolatait, miszerint: „Hülyék! Angol hülyék...” jusson eszébe ez a dátum: április 29.! Ekkor hazánkban is hasonló jelenség veszi kezdetét az első Fighters Run futammal. Egy biztos: itthon áprilisban nagyobb valószínűséggel van jó idő, mint januárban, Angliában. Arról valószínűleg megoszlanak a vélemények, hogy jó-e ha a szervezők elkezdik másolni az angol példát, és „jobbnál-jobb” akadályokkal rukkolnak elő. Mindenesetre a kihívást keresőknek (igyekszem finoman fogalmazni és nem megbántani senkit) tökéletes kezdet lesz a Fighters Run mielőtt megvenné a repülőjegyét Birminghambe.

 82115-tg5.jpg

Batmannek gondjai akadtak

 

Azt viszont egyenesen nem értem, hogy miközben nézem a videót, írom a cikket és röhögök a sok agyatlanon, valahol mélyen bennem is felsejlik a gondolat: ezt meg kell csinálni! Remélem ezzel nem vagyok egyedül, mert ha igen, akkor sürgősen orvoshoz fordulok!

Itt megnézheted Te is a videókat az eseményekről!

Tovább az eseményekhez:

Fighters Run

Tough Guy

 

Fotók: www.facebook.com/ToughGuyHQ

Hirdetés